Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


Zdjęcie

Radio zmiana na lepsze.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 340
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 03 czerwiec 2017 - 08:03

Witam. 
Temat do przedlifta. Czy podejdzie do PT radio od voyagera a dokładnie model rb3 beckera? 
Podłączyć się da tylko nie świeciło podświetlenie i zegarek . 
Pozdrawiam ;d

 



#2 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13700
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 03 czerwiec 2017 - 10:08

Wszystko swieci i wszystko gra łącznie z zegarkiem tylko trzeba dobrze podłączyć radio ? - podświetlanie włączane cyfrowo po magistrali systemowe J1850 , a co do zegarka to podlaczales nie kompletne radio ? - zegarek jest ustawiany automatycznie po sczytaniu sygnału z GPS.

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 10:10


#3 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 340
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 czerwiec 2017 - 14:34

Dziękuję Andrzeju za pomoc. Zgadza się nie podłączyłem wtedy jeszcze anteny . A co do podświetlenia to może kabel musi być gdzieś indziej. U mnie w oryginale są dwie kostki. A kupiłem adapter na jedną . Może zamienić jakieś kable ? hmmm. . Czy zegarek da się ustawić by pokazywał godzinę przy wyłączonym radiu tak jak jest to w innych modelach ? 



#4 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 340
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 czerwiec 2017 - 15:32

Gdzie jest oryginalnie montowana antena gps ? W którym miejscu ? 



#5 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13700
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 czerwiec 2017 - 17:02

Musisz podłączyć fioletowo/żółty przewód do kostki na pin 14 u ciebie w starej instalacji był on oddzielnie .Antena jest na bocznym tylnym słupku po lewej stronie .

#6 bartek_sz3

bartek_sz3

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5215
  • Dołączył:  25 lip 2011
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M cyklon
  • Imię:Bartek i Monika
  • Skąd::TarnowoPodgórne
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 czerwiec 2017 - 17:38

Ja miałem antenę pod parapetem koło centralki od centralnego zamka i też dawało radę

#7 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 340
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 czerwiec 2017 - 18:45

Dziękuję za wszystkie informacje . Mam jeszcze taką sprawę gdyż u mnie jest starsza końcówka anteny  a w rb 3 jest inna nie mogę znaleźć przejściówki antenowej z mojego na nowsze rb 3 . Jak ogarnąć temat ? 



#8 bartek_sz3

bartek_sz3

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5215
  • Dołączył:  25 lip 2011
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M cyklon
  • Imię:Bartek i Monika
  • Skąd::TarnowoPodgórne
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 czerwiec 2017 - 18:49

Ja zmieniałem kabel antenowy. Na dedykowany do danego radia

#9 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13700
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 czerwiec 2017 - 18:50

Można kupić dwie przejściówki i nic nie wymieniać

#10 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 340
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 czerwiec 2017 - 18:52

Nie masz go jeszcze ? Albo gdzie kupiłeś ? ;)


Andrzeju a gdzie dostanę te przejsciówki do anteny ? Patrząc po allegro nie moge dopasować nic ;/ 


I czy przy przejściówkach nie będzie jakiejś utraty sygnału ?  :kawka


Użytkownik MateuszDG edytował ten post 05 czerwiec 2017 - 18:55


#11 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 340
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:57

http://allegro.pl/ad...838333671.html 
Czy taki adapter będzie dobry ? 



#12 Stefan2011

Stefan2011

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 354
  • Dołączył:  24 sie 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1.6 16V Manual
  • Imię:Stefan
  • Skąd::Jelenia Góra
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 lipiec 2017 - 21:57

To co? - nie można w Pitku zainstalować kieszeni ISO i zamontować radia jakiego się chce?

#13 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5688
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 12 lipiec 2017 - 22:05

A dlaczego nie można? Można.



#14 B4N

B4N

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 5
  • Dołączył:  05 lip 2017
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 SEiPP Edition
  • Imię:Bogdan
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 15 lipiec 2017 - 22:59

hhmmm radio w ptii to pseudo radio zabytek wywaliłem je od razu i to już po raz drugi razem z głośnikami, zmiana na coś co brzmi i gra a nie brzęczy za uszami w moim wydaniu Sony xplod matka głośniki przód herz x2, tył infinity trójdrożne, woofer wzmacniacz i teraz można słuchać "radia" :-D



#15 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13700
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 15 lipiec 2017 - 23:42

hhmmm radio w ptii to pseudo radio zabytek wywaliłem je od razu i to już po raz drugi razem z głośnikami, zmiana na coś co brzmi i gra a nie brzęczy za uszami w moim wydaniu Sony xplod matka głośniki przód herz x2, tył infinity trójdrożne, woofer wzmacniacz i teraz można słuchać "radia" :-D


Skoro fabryczne radio ci brzęczy a Sony gra to gratuluje ...... może kiedyś bedzie Ci dane docenić jak powinien brzemiec dobrze zestrojony zestaw i jaka powinna być charakterystyka jego przenoszenia i zrównoważenie dźwięku .Proponuje przejść się na przezentacje Car Audio i odsłuchanie zestawów audiofilskich montowanych przez zawodowców w samochodach .
  • Grucha i MateuszDG lubią to

#16 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5688
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 16 lipiec 2017 - 10:15

A ja mam RB3 i głośniki fabryczne i jest git..., ale ja może głuchy jestem :haha



#17 maro20

maro20

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 3818
  • Dołączył:  15 sty 2010
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,2crd
  • Imię:marek
  • Skąd::W-wa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 16 lipiec 2017 - 18:43

:glupek A może komuś wystarczają dobre basy? bum.... bum.... i na tym opiera swoje wrażenia? 



#18 B4N

B4N

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 5
  • Dołączył:  05 lip 2017
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 SEiPP Edition
  • Imię:Bogdan
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 lipiec 2017 - 00:17

Skoro fabryczne radio ci brzęczy a Sony gra to gratuluje ...... może kiedyś bedzie Ci dane docenić jak powinien brzemiec dobrze zestrojony zestaw i jaka powinna być charakterystyka jego przenoszenia i zrównoważenie dźwięku .Proponuje przejść się na przezentacje Car Audio i odsłuchanie zestawów audiofilskich montowanych przez zawodowców w samochodach .

Widzę że ktoś się mądrzy, zestaw montowała profesjonalna firma i Proszę nie mów o brzmieniu bo chyba jesteś głuchy radio w Pt to Harman Kardon, świetna firma ale nie 16-sto letnie, robią świetne nagłośnienia ale technologia po tylu latach poszła do przodu.

Żona ma Audi TT i był ten sam objaw, fabryczne radia bez dopłaty są po prostu zwykłe bez fajerwerków.

Fabryczne radio jest dobre do słuchania wiadomości w radiu a nie muzyki nie wspomnę o tych głośnikach które montowali w PT (głośnik po 16 latach ??aż dziw że działa z papierowymi membranami.

To co napisałeś brzmi że Fabryka daje najlepszy produkt do samochodu - kompletna bzdura...



#19 Al Capone

Al Capone

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 443
  • Dołączył:  04 wrz 2016
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:1.6
  • Imię:Al
  • Skąd::się tu wziąłem?
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 lipiec 2017 - 00:50

Widzę że ktoś się mądrzy, zestaw montowała profesjonalna firma i Proszę nie mów o brzmieniu bo chyba jesteś głuchy radio w Pt to Harman Kardon, świetna firma ale nie 16-sto letnie, robią świetne nagłośnienia ale technologia po tylu latach poszła do przodu.

Żona ma Audi TT i był ten sam objaw, fabryczne radia bez dopłaty są po prostu zwykłe bez fajerwerków.

Fabryczne radio jest dobre do słuchania wiadomości w radiu a nie muzyki nie wspomnę o tych głośnikach które montowali w PT (głośnik po 16 latach ??aż dziw że działa z papierowymi membranami.

To co napisałeś brzmi że Fabryka daje najlepszy produkt do samochodu - kompletna bzdura...

 

PT to konstrukcja z okresu w którym jeszcze księgowi nie rozkręcili się tak bardzo aby ciąć koszty. Radio w PT gra lepiej niż w wielu fabrycznych zestawach w nowych samochodach. (VW, Skoda, Toyota). Nie jest to car-audiofilski high-end ale radio na przyzwoitym poziomie. Co do membran z papieru to nie widzę problemów o ile są dobrze zabezpieczone. Sam preferuję papierowe membrany mając jednocześnie do czynienia z polikewlarem i tytanem (Focal). Dźwięk z firmowego zestawu w PT nie jest specjalnie efekciarski ale jest całkiem nieźle zrównoważony tonalnie. Nie ma oczywiście niskiego zejścia basu bo i być go nie może z tej wielkości membran i pojemności "obudowy". Pewną piętą achillesową jest moim zdaniem przetwornik cyfrowo-analogowy. Zmierzam do tego, że jakość dźwięku z CD jest gorsza w firmówce w PT niż z radia.

 

PS. Niedawno oglądałem głośniki w moim PT z 2004 roku. Membrany i zawieszenia były w bardzo dobrym stanie.

 

Na zakończenie dodam, że ocena jakości dźwięku jest elementem tak subiektywnym i indywidualnym dla słuchacza, że kruszenie o to kopii i sugerowanie komuś głuchoty jest sprawą raczej ryzykowną. Zatem umówmy się, że zmieniłeś radio na inne ale czy na lepsze, hmmm, to już kwestia indywidualnego gustu.  Podejrzewam, że w tej kubaturze masz mocno podbitą charakterystykę dolnych częstotliwości a głośniki Hetz, które do zrównoważonych raczej nie należą, podbiły drugi skraj pasma. 

 

Tak czy inaczej ważne, że Tobie się podoba.

pozdrawiam.


Użytkownik Al Capone edytował ten post 20 lipiec 2017 - 01:07

  • PT_Iśka lubi to

#20 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13700
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 lipiec 2017 - 07:26

Technologia w akustyce ni jak ma się do rozwoju kolego - nowe konstrukcje są bardzo uproszczone do starych rozwiązań odbiorników , rzadko uzyskują tak dobre parametru i brzmienie jak stare porządne wykonania - to kompromis nowoczesności prostoty i taniosci i wykonania .Firmy profesjonalne jak to określiłeś ( do których zreszta należałem przez 15 lat z autoryzacja jbl , infinity , claion , becker , alpine , i jeszcze trochę ) omijały i omijają jednostki główne pewnych marek jako źródło dźwięku bo się nie sprawdzały . Co do głuchoty pewnie masz racje może faktycznie przeciazylem słuch grając w orkiestrze. Jak będziesz miał kiedyś okazje posłuchaj starego sprzętu lampowego ?

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 20 lipiec 2017 - 07:30

  • morf lubi to





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych