Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


Zdjęcie

rozrzad


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 luty 2018 - 14:30

Dawno nie pisałem na forum,ale nadeszła pora.Mój pitek to 2.0 benz. 2001r. Mam pytanie.Rozrząd był wymieniany 5 lat temu na 194 tyś .Kiedy czeka mnie ponowna wymiana.Dodam że teraz ma 232tyś Dzięki 



#2 bigmeen

bigmeen

    Kozak

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1722
  • Dołączył:  05 mar 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M L.E
  • Imię:Bad
  • Skąd::x
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 08 luty 2018 - 15:38

Witam
Już już już. Rozrząd jest liczony w km i latach. Czyli 100000 lub 5 lat. Więc twój jest do wymiany.
:bigmeen

Użytkownik bigmeen edytował ten post 08 luty 2018 - 15:39


#3 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13282
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 luty 2018 - 15:48

Dokładnie jak Marcin napisał 5 lat lub 60 tyś ( 100tyś to tylko rozrząd na pierwszy montaż )


  • midelharnis lubi to

#4 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 luty 2018 - 19:24

dziękuję za radę,więc znów wydatek pewnie z 1500zł


wiem że to przerąbana czynność bo silnik w dół i w górę i tak w kółko.I miejsca mało. I czynnik z klimy trzeba odciągnąć a ja nie mam czym.Nigdy tego w pitku nie robiłem. Czy potrzebna jest blokada?Chyba pozostaje mechanior. Co radzicie



#5 bartek_sz3

bartek_sz3

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5087
  • Dołączył:  25 lip 2011
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M cyklon
  • Imię:Bartek i Monika
  • Skąd::TarnowoPodgórne
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 luty 2018 - 19:38

Jak masz zdolności manualne to dasz radę sam. Ja nie jestem mechanikiem a w pitku z pomocą forum dwa razy wymieniałem rozrząd.
Za jakieś 15tys km kolejna wymiana mnie czeka...

#6 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 luty 2018 - 21:13

a napinacz jest mechaniczny czy hydrauliczny.I jeszcze jedno. Sory za durne pytanie.Jak sprawdzić ten napinacz czy jest do wymiany-czy sprawdza się tak jak łożysko czy chodzi o coś innego.Ostatnio mechanior chyba nie wymieniał.Trochę oglądałem filmów i widzę że dam radę.A i ten napinacz się ustawia tak żeby ten drut od sprężyny był w tym okienku napinacza?Pompę wody też wymieniać ostatnio mech.wymieniał.



#7 bartek_sz3

bartek_sz3

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5087
  • Dołączył:  25 lip 2011
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M cyklon
  • Imię:Bartek i Monika
  • Skąd::TarnowoPodgórne
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 luty 2018 - 11:38

Pompa wody obowiązkowo.
Do tego dwie rolki prowadzące.
U siebie miałem napinacz hydrauliczny. Dodatkowo uszczelniacze wałków rozrządu i uszczelniacz na wale.
I to by był rozrząd.
Pozostaje jeszcze osprzęt.

#8 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 luty 2018 - 15:37

A jeśli ostatnio nie wymieniano napinacza to teraz trzeba



#9 bartek_sz3

bartek_sz3

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5087
  • Dołączył:  25 lip 2011
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M cyklon
  • Imię:Bartek i Monika
  • Skąd::TarnowoPodgórne
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 luty 2018 - 15:49

Teoretycznie za każdym razem się wymienia

#10 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 luty 2018 - 18:44

Jaki kupić żeby nie zbankrutować ale dobry

#11 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2018 - 12:30

A czy w każdym silniku 2.0 2001r jest napinacz hydrauliczny

#12 bigmeen

bigmeen

    Kozak

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1722
  • Dołączył:  05 mar 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M L.E
  • Imię:Bad
  • Skąd::x
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 12 luty 2018 - 15:55

A czy w każdym silniku 2.0 2001r jest napinacz hydrauliczny

Tak :kawka
:bigmeen

#13 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2018 - 19:57

Znalazłem taki napinacz podobno dobrej firmy snr za 450zł co wy na to? A rozrząd skf

Użytkownik endriuvw edytował ten post 12 luty 2018 - 19:58


#14 MirekP

MirekP

    Zwolennik

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 378
  • Dołączył:  23 sty 2013
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A Gaz
  • Imię:Mirosław

Napisano 12 luty 2018 - 20:43

Podeślij jakieś linki. A o napinaczu ktoś kiedyś napisał wymiana co drugą wymianę rozrządu.



#15 bigmeen

bigmeen

    Kozak

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1722
  • Dołączył:  05 mar 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M L.E
  • Imię:Bad
  • Skąd::x
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 12 luty 2018 - 21:50

Witam
Ilu mechaników tyle teorii. Jako że rozrząd wymienia się kompletami to powinno wymienić się wszystko. Napinacz wymieniają wtedy jak nosi jakiekolwiek oznaki zużycia lub jak pisał Bartek lub j/w.
hmm hmm wydaje mi się że były stosowane dwa modele napinacza i dopiero po rozbiórce będzie wiadomo jaki jest. I jeszcze jedno a o tym była chyba mowa. Niech mechanik sam kupi osprzęt bo w razie zerwania paska lub innej awarii będzie musiał naprawić. No chyba że sam wymienisz. To już twoje ryzyko. Powodzenia
:bigmeen
A mnie za napinacz w warsztacie amerykanos powiedziano jak się nie mylę 1200-1600 PLN A Ty mówisz 450 hmm
:bigmeen

#16 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 luty 2018 - 09:56

Cały zestaw skf napinacz snr w Internecie piszą że to dobra firma
https://m.autodoc.pl/ina/2386336 też jest taki z ina

Użytkownik endriuvw edytował ten post 13 luty 2018 - 09:31


#17 MirekP

MirekP

    Zwolennik

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 378
  • Dołączył:  23 sty 2013
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A Gaz
  • Imię:Mirosław

Napisano 13 luty 2018 - 12:27

http://ptclub.pl/ind...wielorowkowego/

tu masz o napinaczu, który przedstawiłeś.



#18 endriuvw

endriuvw

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 29
  • Dołączył:  21 mar 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0M
  • Imię:andrzej
  • Skąd::głogow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 luty 2018 - 16:13

Pewnie w sklepie internetowym mają błąd.zaproponowano mi też dwa zestawy:zestaw dayco rolki pasek i napinacz i pompa Blu print i drugi zestaw rolki ina napinacz asika pasek geats pompa dolza sory za błędy.co sądzicie który lepszy zestaw

Użytkownik endriuvw edytował ten post 13 luty 2018 - 16:14






Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych