Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


Zdjęcie

Światła dzienne na sterowniku DRL02


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#21 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5624
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 09 czerwiec 2013 - 21:30

Jeżeli brzęczy przekaźnik to znaczy, że moduł nie działa. Miałem tak samo. Nie masz do niego instrukcji? Tam jest wszystko napisane.
http://allegro.pl/mo... ... 38301.html
W powyższej aukcji jest algorytm ustawiania funkcji, ale jak pamiętam Andrzej mi podawał telefonicznie jak w ogóle moduł uruchomić i nie pamiętam dokładnie, ale z pewnością jak nie udwało mi się go uruchomić brzęczał przekaźnik. Błąd wynikał z tego, że zamiast pociągnąć dźwignię długich i ją trzymać ja tylko dawałem jedno błyśnięcie. Trzeba cały czas trzymać prz manewrach z kluczykiem. Tak robisz?

#22 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13271
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 czerwiec 2013 - 22:42

MAKLERSTAN1,
Na co ty czekasz ?- instrukcja dołączona wraz z modułem dotycząca programowania . :cwaniak

#23 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 10 czerwiec 2013 - 09:19

andreeas7
W instrukcji nie ma takich rzeczy jest tylko rysunek na jednej stronie wraz z opisem działania to co na filmiku z Youtube i na drugiej gwarancja niby podpisana ręcznie, ale widać, że to wydruk z kompa i tyle.
Aukcja na której kupiłem moduł (w środku filmiki).

Bardzo się zdziwiłem jak napisałeś
moduł sie programuje do przekaznika(opcja 3)
bo ja nic nie wiem o żadnych opcjach 1,2,3 hmm
Może jakiś skan podeślesz?

I dalej się uczepię mojego pytania.
Co powoduje jak będę jeździł bez tego przekaźnika?


yodarek

Trzeba cały czas trzymać przy manewrach z kluczykiem. Tak robisz?

Tak, tak robię trzymam do siebie (chyba że mam to robić od siebie) ale u mnie taki zestaw działań dezaktywuje moduł. Tak jak pisałem w ten sam sposób mogę go włączyć.

All
Może ważna jest kolejność działania na samym końcu?

Jak przekręcę kluczyk po raz ostatni (czwarty) i potem puszczam długie i wyłączam stacyjkę.
Może powinienem wyłączyć stacyjkę i dopiero puścić długie ???

#24 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13271
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 czerwiec 2013 - 09:41

MAKLERSTAN1,
Zadzwoń tel masz na forum :kawka

#25 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 11 czerwiec 2013 - 12:28

żarówki żarówkami, ale na paliwie to od razu widać co najmniej 0,5l mniej pali
(zauważone na mieście, w trasie jeszcze nie testowane)

#26 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 11 czerwiec 2013 - 12:50

janiu1994 prąd się nie bierze z powietrza, w DRL palą Ci się dwie żarówki na 25% mocy
bez DRL świeci Ci się kokpit postojówki, mijania i tylne lampy razem sporo Wacików na które trzeba spalić sporo benzyny.

#27 ARON

ARON

    PT MC

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 851
  • Dołączył:  05 maj 2012
  • Rok Produkcji:xxxx
  • Silnik:2.0
  • Imię:x

Napisano 11 czerwiec 2013 - 18:48

janiu1994,
jest spokojnie 0,5 l mniej w spalaniu :cwaniak

Dokładnie - tylko w autach z naprawdę mocnymi jednostkami napędowymi właściwie nie czuć różnicy, a jak ktoś dalej nie wierzy, to po odpaleniu PiTka od razu włączyć mijania i przysłuchać się pracy silnika - powinna być "wyczuwalna" różnica obciążenia jednostki (= większe spalanie, no bo przecież prąd w aucie nie bierze się z powietrza, tylko dodatkowej pracy podzespołów).



Btw. sami powoli odkrywacie dlaczego ten jak dla mnie absurdalny nakaz w PL tak bardzo wspierały koncerny paliwowe...

#28 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 12 czerwiec 2013 - 18:41

Mam odpowiedź od sprzedawcy czemu nie mogę zaprogramować przekaźnika:

Wygląda na uszkodzone wyjście dodatkowe w module(w tych samochodach przekaźnik blokujący ma większy pobór prądu w momencie załączania – miałem podobny przypadek z tym modelem i rocznikiem). Proszę spakować i odesłać a ja przygotuje odpowiednie rozwiązanie dla Pana samochodu.



Ale też mam zagadkę od sprzedawcy, który napisał:

Moduł nie ma możliwości blokowania świateł mijania z drogowymi (więc nie wiem czemu to działa u Pana bez przekaźnika).


Dla niewtajemniczonych w moją rozmowę z Andrzejem, to po programowaniu przekaźnik też brzęczał tylko bardzo cicho. (Tak dla sprostowania dodam, że był to przekaźnik ten po lewej stronie na dole w skrzynce)

PS,
Macie informować sprzedawcę że to do PT przy zakupie to wtedy dostaniemy dobre układy DRL02, takie jest info od sprzedawcy.


#29 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13271
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 czerwiec 2013 - 19:51

MAKLERSTAN1,
Bzdurę ci odpisał : nie ma innych układów do PT i nie ma rozwiązań zależnych od rocznika : przekażnik pobiera 80 mA a , tranzystor kluczujący jest na 500mA .
O ile sam nic nie uwaliłes przy podłączaniu i moduł dotarł do Ciebie sprawny po przeprogramowaniu pracuje zawsze bezawaryjnie - więcej problemów mam z modułem co polecał Aron : non stop się zawieszają trzeba je resetować (a miały być takie dobre ) :lol

Co do drugiej wypowiedzi : to tylko brak znajomości instalacji PT Cruisera przez producenta modułu a tak dokładnie mu ilustrowałem sytuacji - widac nie mam daru przekazanie wiedzy :haha

#30 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 12 czerwiec 2013 - 21:56

andreeas7 Odkryłem że obaj byliśmy w błędzie chodź to ja Cię w niego wprowadziłem, Wcale nie brzęczy mi przekaźnik od blokowania świateł drogowych z mijania to jest ten po prawej stronie skrzynki i jego nie wyjmowałem (dlatego cały czas to działa)
Brzęczy ten przekaźnik po lewej, który nie wiem za co odpowiada, może ty wiesz, bo na razie żona jeździ z wyciągniętym i wszystko działa.
Co do uszkodzenia to na bank niczego nie uszkodziłem ani mechanicznie ani elektrycznie, pełna ostrożność. Odeślę mu chyba, z tym że muszę zrozumieć co za przekaźnik brzęczy :sciana

#31 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13271
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 czerwiec 2013 - 22:07

MAKLERSTAN1,
Przekaznik od blokady swiateł jest po lewej stronie ? - gdzie ty się podłączyłes bo zaczynam sie zastanawiać hmm

#32 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6014
  • Dołączył:  19 sty 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:Voyager 2,5 t
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 czerwiec 2013 - 01:01

Podłączył pod przekaźnik grzania foteli? Tam jest też przekaźnik podgrzewania foteli i jedno puste miejsce na oryginalny DRL. Czy czasami przekaźnik nie został przełożony nie na swoje miejsce?

#33 sluna

sluna

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 7935
  • Dołączył:  20 gru 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imię:Darek
  • Skąd::Malbork
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 czerwiec 2013 - 07:14

...ja tam nie wiem ''fizyczny jestem'' osobiście zakładałem wg. instrukcji :fota Andrzeja i jest OK
Jedyną róznicą był kolor przewodów, ale ten rocznik tak ma! natomiast ich umiejscowienie dokładnie takie samo :piwo

#34 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 czerwiec 2013 - 07:35

Wszystko podłączone zgodnie z instrukcją, będę miał dzisiaj okazję to zrobię zdjęcie.
Po za tym nie mogłem podłączyć pod grzanie foteli jak światła DRL i inne działają dobrze :-(

Ale tak poważnie to czy ten przekaźnik co brzęczy po lewej jest od grzania foteli?

#35 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6014
  • Dołączył:  19 sty 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:Voyager 2,5 t
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 czerwiec 2013 - 07:51

MAKLERSTAN1, Sprawdź jak jest wyjęty, czy fotele grzeją. Pozdrawiam

#36 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13271
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 czerwiec 2013 - 08:36

Odpowiedz jest prosta : dajcie czasem elektrykowi zarobić nie wszytko za darmo i sam sie opłaca :cwaniak

#37 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 czerwiec 2013 - 17:39

maxym72

Sprawdź jak jest wyjęty, czy fotele grzeją. Pozdrawiam

Tak grzeje i świecą się kontrolki więc już nic nie rozumiem.

A teraz już zagadka,
Z przesłanego schematu przez Ciebie widzę, że rzeczywiście brzęczy mi przekaźnik po lewej nazwany HEADLAMP RELAY (A), ale u mnie za blokowanie świateł odpowiada ten przekaźnik po prawej (B) wiem bo testowałem.

Teraz już głębiej się zastanawiam czy może rzeczywiście czegoś nie namieszałem tą instalacją.
W sobotę wymontuje układ i wtedy sprawdzę wszystko jeszcze raz.

#38 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6014
  • Dołączył:  19 sty 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:Voyager 2,5 t
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 czerwiec 2013 - 17:58

Oglądałeś już rysunejk skrzynki bezpieczników? Weź pod uwagę, że może to być odbicie lustrzane. Jeden z tych przekaźników jest przekaźnikiem grzania foteli.

#39 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13271
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 czerwiec 2013 - 18:02

MAKLERSTAN1,
Zrób zdjecie jak to podłączyłeś i nie będziemy błądzić po omacku :kawka

#40 MAKLERSTAN1

MAKLERSTAN1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 409
  • Dołączył:  27 maj 2013
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0M GAZZ
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 czerwiec 2013 - 20:20

Jak tylko żona przyjechała do domu, wkurzyłem się i wymontowałem układ.
I potem zgodnie ze schematem wszystko działało ok.
Czyli lewy przekaźnik był od świateł prawy od podgrzewania foteli.

Wziąłem sobie słowa Andrzeja do siebie:

Odpowiedz jest prosta : dajcie czasem elektrykowi zarobić nie wszytko za darmo i sam sie opłaca :cwaniak

I pojechałem z tym do znajomego z pracy elektronika.
Razem zamontowaliśmy układ i zrobiło się to samo,
Lecz kolega ma łeb na karku i wyciągnął płytkę z tej aluminiowej obudowy i zaczął mierzyć po kablach i znalazł.
A teraz uwaga,
błąd powodowały inne kolory kabli niż podawał Andrzej na samym początku
zamienione w układzie były kable, kolor siwy i zielony, po prostu nie do przewidzenia sprawa
(pewnie małe chińskie dzieci namieszały).

Śmieszne jest tylko to że jak zamienione było wejście z wyjściem to jeden z przekaźników przejął funkcję drugiego, a drugi nie był potrzebny. Ale nie wnikaliśmy co i jak się działo chodź kolega się zastanawiał sporo. Po za tym spisał co i jak i powiedział, że jest w stanie zrobić taki układ za mniej niż 10 zł jak bym chciał.
W ramach rekompensaty jutro wieczorem jedziemy na imprezę i ja prowadzę :-( taki jest koszt tej naprawy serwisowej :-)

Moja sprawa zamknięta, już was nie będę męczył, mam nadzieję, że komuś w przyszłości się przyda ten przypadek. Morał jest taki, że nic nie jest w życiu pewne szczególnie standardy w chińskich zabawkach i trzeba jednak się trochę znać zanim się weźmie za montaż wg instrukcji z obrazka Andrzej i Max macie u mnie :piwo :szacun





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych