Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


Zdjęcie

prędkościomierz zaczął szaleć


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#1 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 15 sierpień 2016 - 22:43

Witam

Dziś po raz kolejny zaskoczył mnie mój PT  2.0 manual - prędkościomierz zaczął szaleć ze wskazaniami na dodatek w momencie przyspieszania silnik zaczął szarpać, wskaźnik poziomu paliwa podobnie do prędkościomierza.

Pojawiły się dwa błędy P0123 i P0500 - sprawdziłem metodą kluczykową

Jakiś czas temu dwa trzy miesiące wymieniałem skrzynię i miałem podobne objawy tylko wtenczas nie pojawił się żaden błąd, mechanik przełożył mi czujnik z mojej starej skrzyni, który do dnia dzisiejszego działał poprawnie. Dodam, że w miedzy czasie wymieniłem siłownik i pompę sprzęgła plus przekaźnik a ostatnio pompę paliwa i przekaźnik.

Czy może PT pomóc?

Czy to czujnik po raz kolejny czy skrzynia, ewentualnie jak sprawdzić a może postawić PT na polu i spalić

 

Pozdrawiam

Marek 



#2 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13159
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 16 sierpień 2016 - 00:30

Marku czego wymagasz ? - posiłkujesz sie częściami używanymi o nie znanym przebiegu i stanie , a skąd wiesz w jakim była stanie .Dwa bledy meldowanie do sterownika przy jednej awarii raczej świadczą o usterce wiązki i zaczął bym od sprawdzenia kostki pod akumulatorem , przechodzi przez nią zasilanie 12 V na oba czujniki.Czujnik prędkości tez oczywiście mozesz mieć uszkodzony - mozna go sprawdzic po zdemontowaniu z skrzyni i podłączeniu pod fabryczna wiązkę napędzając z wiertarki - licznik powinien pokazywać prędkość ? - jeśli tego by nie robił to wiązka lub czujnik .Druga metoda to oczywiście podstawienie nowego czujnika .Moze tez sie okazać ze jest uszkodzony wieniec napędzający zębatkę czujnika na wałku atakującym w skrzyni ( najczęściej spotykana awaria )

#3 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 16 sierpień 2016 - 16:25

Andrzeju może mi podpowiesz gdzie wato kupić taki czujni prędkości 

Pozdrawiam 


Użytkownik 6Marcus9 edytował ten post 16 sierpień 2016 - 16:26


#4 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13159
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 16 sierpień 2016 - 16:55

Nim zrobisz zakup może warto sprawdzic czy jest uszkodzony ? - kupisz w usaolkusz

#5 q-bikes

q-bikes

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 7
  • Dołączył:  03 gru 2013
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:1.6
  • Imię:Kuba
  • Skąd::Koziegłowy
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 20 sierpień 2016 - 08:51

A jeśli uszkodzony wieniec napędzający to czy jest on wymienny i czy można go gdzieś kupić?



#6 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13159
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 sierpień 2016 - 09:02

Jest wymienny , zakup serwis - cała skrzynia do rozwalenia aby sie dostać do wieńca

#7 q-bikes

q-bikes

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 7
  • Dołączył:  03 gru 2013
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:1.6
  • Imię:Kuba
  • Skąd::Koziegłowy
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 20 sierpień 2016 - 09:22

a znasz jakiś nr tej części albo możesz wskazać jakiś katalog części bo u nas w Poznaniu w serwisie są jacyś mało kumaci i często się przekonałem że nie umieją znaleźć konkretnej części którą mają "narysowaną" na monitorze komputera :glupek



#8 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 sierpień 2016 - 07:19

Witaj zadzwoń do jackpol są kontaktowi, 618471954, 616390933 tylko uzbrój się w nr VIN auta, 



#9 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 sierpień 2016 - 21:53

Witaj Andrzej 

sprawdziłem ten czujnik wiertarką, zdjąłem zębatkę, na trzpień wychodzący z czujnika założyłem gumowy wężyk drugi koniec do wiertarki i licznik pokazywał prędkość stałą dodając obrotów na wiertarce proporcjonalnie wzrastała prędkość. 

Czy to znaczy że mam uszkodzony wieniec napędzający w skrzyni czy coś może być innego. 



#10 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 sierpień 2016 - 22:26

Witaj Andrzeju 

wytłumacz mi coś takiego wymieniłem skrzynię i zaraz po wymianie miałem problem z czujnikiem prędkości założyłem ze starej i wszystko działało około 2 miesięcy, sprawdziłem czujnik wiertarką i działa (o czym pisałem wcześniej) wkładam do skrzyni i nie działa jak pisałeś prawdopodobnie to wina wieńca, i tu moje pytanie, od czego uszkadza się taki wieniec skoro odpowiada za kontakt z plastikową zębatką czujnika, dodam że skrzynia chodzi bez zarzutów. 

Czy jest sposób na sprawdzenie takiego wieńca bez demontażu skrzyni. 

 

Ps.

Czy zdarzyło się w twojej karierze że było uszkodzone gniazdo plastikowej zębatki które przenosi napęd na trzpień czujnika. 


Użytkownik 6Marcus9 edytował ten post 25 sierpień 2016 - 23:04


#11 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13159
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 sierpień 2016 - 06:13

Marek wszystko zaczyna sie od przytarcia w gnieździe czerwonej zębatki mocowanej do czujnika - przycierajac wycina zęby na wieńcu w skrzyni i jest juz wówczas pozamiatane .najprawdopodobniej przełożyłes swoją zębatkę która była juz częściowo uszkodzona i efekt teraz jest jaki jest .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 26 sierpień 2016 - 06:16


#12 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 sierpień 2016 - 22:34

dzięki za odpowiedz, pozostaje zamontować nowy czujnik i zobaczyć co będzie. 

Jeszcze jedno zdemontowałem akumulator i postawę szukając kostki nic takiego nie znalazłem tylko skrzyżowane wiązki oklejone taśmą

w załączeniu zdjęcie

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  4.JPG   264,5 KB   3 Ilość pobrań


#13 MirekP

MirekP

    Zwolennik

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 365
  • Dołączył:  23 sty 2013
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A Gaz
  • Imię:Mirosław

Napisano 27 sierpień 2016 - 15:42

Musisz jeszcze odkręcić to metalowe

http://ptclub.pl/ind...iek-z-automatu/

gdzieś w tym temacie masz zdjęcie tych kostek.



#14 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13159
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 27 sierpień 2016 - 16:48

A ja patrzę i widzę kostki na twoim zdjęciu

#15 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 27 sierpień 2016 - 20:44

Łatwo powiedzie że się widzi jak się wie czego szukać

a ja patrzę i nie widzę dopiero po inf. od kolegi Mirka przejrzałem na oczy dziękuję  



#16 q-bikes

q-bikes

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 7
  • Dołączył:  03 gru 2013
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:1.6
  • Imię:Kuba
  • Skąd::Koziegłowy
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 17 luty 2017 - 21:45

Pozwólcie, że odgrzeję kotleta...

nadal mam problem z prędkościomierzem w moim PT. Wskazówka prędkoścomierza po przekręceniu kluczyka wskakuje na pozycję ok 10 km/h i nie zmienia swojego położenia podczas jazdy do tego wariuje wskaźnik poziomu paliwa co opisałem wcześniej w poście


http://ptclub.pl/ind...skazania/page-2

Sprawdziłem napęd czujnika od strony mechanicznej i wszystko ok. Nawet działanie czujnika sprawdziłem diodą i podczas kręcenia kołami wychodzi z niego impuls jednakże prędkościomierz stoi. Podłączałem inne zegary i jest to samo.

Czy wie ktoś co to może być?



#17 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 13159
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 17 luty 2017 - 22:30

Dioda mozesz sobie sprawdzić sygnał prostokątny z czujnika ? - podłącz auto pod porządny komputer zegary można wysterowac i sprawdzić gdzie jest problem ..... teraz to tylko wróżenie z fusów .

#18 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 luty 2017 - 20:59

Witaj Kuba
Przerabiałem ten temat jakis czas temu szukałem wszędzie gdzie mi sugerowano ostatecznie okazało się że uszkodzona była plastikowa zebatka w skrzyni. Skrzynie zdemontowalem rozebralem i wymieniłem zębatkę. Jesli dojdziesz do tego etapu nie zapomnij przy składaniu skrzyni założyć nowych uszczelniaczy. Jak chcesz mogę podesłać zdjęcie zębatki.
Niech PT będzie z tobą

#19 6Marcus9

6Marcus9

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 87
  • Dołączył:  09 kwi 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Marek
  • Skąd::Szamotuły
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 październik 2017 - 09:12

Z przykrością zawiadamiam wszystkich, którzy śledzili moje zmagania, że rozstałem się z moim PTusiem, dłużej nie byłem wstanie tolerować Jego zdrad z Awarią i powiedziałem dość.

Pozdrawiam  



#20 Stefan2011

Stefan2011

    Kolegunio

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 235
  • Dołączył:  24 sie 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1.6 16V Manual
  • Imię:Stefan
  • Skąd::Jelenia Góra
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 listopad 2017 - 06:23

Bo gdyby układ czujnika prędkości byl oparty na module magnetycznym jak czujniki ABS to żaden chory wieniec zębaty nie był by potrzebny i by się nie psuł, bo by go nie było. PT Cruiser jest jak łopata z komputerem, którą nie pokopiesz, a komputera użyjesz tylko jak wujek Chrysler pozwoli.
...niestety mój predkosciomierz też ostatnio szalał, a obecnie stoi na zero i zaczynam uważać, że przyczyną jego zepsucia jest (jeśli padł wieniec) zalanie skrzyni nowym olejem ATF4 Mopara, który polecano do skrzyni NV350 - ja miałem wątpliwosci, bo to olej do automatów i może w niewłaściwy sposób smaruje ten wieniec, który na podstawie komentarzy domyślam się jest plastikowy. ...a najgłupsze jest to, że wskazania licznika są powiązane z pracą silnika, bo to powinno dla auta mieć takie znaczenie jak to, czy na tylnym siedzeniu siedzi teściowa, czy nie. ...wybaczcie, ale zdrady z Awarią nie tylko uszczuplają portfel, ale poprostu zabierają bez sensu czas i zamiast jeżdzić autem leży się pod nim. Każdy mechanizm jest awaryjny na tyle na ile pozwoli mu projektant - no cóż w tym przypadku wujek Chrysler pozwolił sobie na więcej.

Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 04 listopad 2017 - 07:02






Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych