Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


LPG instalacja Prins gaśnie po pierwszym przełączeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_yellowleafe_*

Guest_yellowleafe_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 29 styczeń 2018 - 18:06

Witam klubowiczów. Od około 4 miesięcy walczę z moim nieposłusznym PT i jak narazie sromotnie przegrywam... 

Auto gaśnie po odpaleniu, przy pierwszym przełączeniu na gaz, na zimnym silniku, kiedy jest na luzie, niskich lub spadających obrotach (np. przy hamowaniu). Nie gaśnie, kiedy przy pierwszym odpaleniu na zimnym podczas jazdy dostaje więcej gazu. Wtedy się lekko "przydusza", muli, ale gaz załapuje. Wywaliło mi na początku błąd wypadania zapłonu. Wymieniłam przewody. Objaw nie zniknął. Potem pojawił się błąd emulatora. Wymieniłam - to samo. Mam wymieniony reduktor, świece sprawdzone, trzpień wyczyszczony, podobnie jak przepustnica i silnik krokowy. Wtryski najpierw wyprane ultradźwiękami, a następnie podmieniona listwa na nową - nie pomogło. Obecnie nie wyświetlają się już od dłuższego czasu żadne błędy, a Pit jak gasł, tak gaśnie. Rok temu miałam też wymieniany modulator obrotów.

 

Byłam w autoryzowanym salonie Prinsa - nic nie wymyślili. Mój mechanik, który się głowi nad problemem od 4 miesięcy mówi, że już nie ma pomysłów i się poddaje. Może ktoś z Was miał podobny problem i będzie w stanie mi coś podpowiedzieć? 

 

Na benzynie chodzi pięknie, ale biorąc pod uwagę, że dziennie robię ok. 70 km, wolałabym dalej korzystać z instalacji bez obaw, że w końcu wjadę komuś w ekhm... wiadomo co. Będę bardzo wdzięczna za każdy pomysł i podpowiedź :)

 

 



#2 kade

kade

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5204
  • Dołączył:  18 mar 2013
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:1.6 M Gaz
  • Imię:Darek
  • Skąd::Lubuskie
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 styczeń 2018 - 20:14

Jezeli na benzynie jest ok.to szukał bym przyczyny w instalacji gazowej.
Przy jakiej temp.silnika następuje przełączenie na lpg?

#3 HAL9000

HAL9000

    Kolegunio

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 234
  • Dołączył:  28 wrz 2008
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,0
  • Imię:Krzysztof
  • Skąd::Chełmża
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 styczeń 2018 - 21:01

Wykręć silnik krokowy, napsikaj WD-40 i gotowe, powinno być po kłopocie.



#4 Guest_yellowleafe_*

Guest_yellowleafe_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 01 luty 2018 - 19:59

Temperatura przełączania to 35 C, ale było już ustawiane na 55 i nic nie pomogło. Popsikać WD-40... Sprawdzę :)







Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych