Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Doświetlanie zakrętów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 13:33

Witajcie,

 

Dzisiaj naszła mnie myśl, że mogę wykorzystać światła przeciwmgłowe do doświetlenia zakrętu.

Mam tutaj pewną swobodę działania, bo co prawda mam w zderzaku halogeny ale tylko dlatego, że zderzak był wymieniany Fabrycznie mój Pituś nie miał - chyba, bo nigdzie śladów po włączniku nie widzę.

 

Więc skoro muszę pociągnąć instalację to zrobię i zwykły włącznik ON/OFF wewnątrz auta i chciałbym właśnie doświetlanie zakrętów zamontować. Na alledrogo są gotowe moduły. Włączamy kierunkowskaz i włącza się halogen, po wyłączeniu kierunku po kilku sekundach płynnie się wygasza halogen.

 

Moduły na allegro są różne. Jedne do instalacji, gdie podanie + na żarówkę ją włącza:

 

"Moduł pasuje do wszystkich samochodów z instalacją 12V, w których żarówki świecą po podaniu +12V (nie przez podanie masy!!) Nie wymaga stosowania dodatkowych reflektorów ponieważ wykorzystuje fabryczne oświetlenie - halogeny przeciwmgłowe."

 

Ktoś testował takie rozwiązanie?

 

Czy w przypadku instalacji osobnej instalacji na przeciwmgłowe światło tylne i przednie jest opcja podłączyć kontrolkę na zegarach, że te światła są włączone?

 

Szykuje mi sie większa robota, bo zauważyłem brak klaksonu i tylne przeciwmgłowe światło nie działa. - przełącznik zespolony? Mogę gdzies kupić zregenerowany i podmienić?

 

Z góry dzięki

 

 

 



#2 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 4889
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 14:19

Nie wiem czy to się sprawdzi bo jednak halogeny są umieszczone dość głęboko w zderzaku i uważam że nie będzie efektu doświetlenia  :/

Ale trzymam kciuki jak się uda  :jupi



#3 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 16:41

Przepis mówi wyraźnie jak masz założone światła - muszą działać , przeciwmgielne tył jeszcze nigdy nie uległy uszkodzeniu w tym przełączniku i tu nie szukaj problemu .

Kontrolki na liczniku zawsze bedziesz miał są w każdej wersji - możliwe że masz wyjęty bezpiecznik od swiateł jest wspólny na przod i tył 15A 



#4 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 4889
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 17:24

15A 

 

Andrzej a nie 20A ?!?



#5 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 17:26

Nie we wszystkich jest 20 A

#6 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 4889
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 17:30

OK  :kciuki



#7 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2018 - 19:15

Dokładnie. Jeśli jest, ma działać Dlatego mniej zachodu podciągnąć instalację i złożyć dodatkowy wyłącznik w środku n ż zmieniać zderzak :)

 

Co do tylnego przeciwmgłowego - sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w poszukiwaniu tego 10A od lusterek, o którym wspomniałeś... Ale nie znalazłem żadnego spalonego  :/ Zwaliłem to na przełącznik zespolony bo wiem, że się tam upalają elementy. Nie mam też klaksonu. Ale to prawdopodobnie wina taśmy na kierownicy bo tempomat też daje się włączyć ale nie działa dobrze rozumuje?  Muszę to rozebrać ale nigdy nie grzebałem tam w tym samochodzie.


Użytkownik Majkelo edytował ten post 11 listopad 2018 - 19:25


#8 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2018 - 08:11

a nie masz przypadkiem zamontowanego haka ? , auto wersja europejska czy amerykan 


Użytkownik andreeas7 edytował ten post 12 listopad 2018 - 08:11


#9 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2018 - 09:35

Wiem o nim tyle, ze sprowadzony byl z francji. Nie do konca wiem jak to poznac...
A hak jest zamontowany.

#10 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2018 - 09:39

Przeciwmgielne tył są rozłączane przez złącze haka i tam jest usterka

#11 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2018 - 10:01

Dzięki! Ide szukac :)
Korzystajac z okazji - problem z tempomatem opisany wyzej i to ptoblem taśmy?

#12 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2018 - 10:03

Tez nie , jeśli możesz przełącznikiem włączyć i wyłącz tempomat to szukaj usterki co powoduje ze tempomat się rozłącza lub nie pozwala uaktywnić : czujnik stop i czujnik sprzęgła

#13 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2018 - 11:26

Wyjety bezpiecznik 20A od przeciwmglowych.
Po wsadzeniu zapala sie kobtrolka przednich i swieci non stop bez wzgledu na polozenie wlacznika. Przy dotknieciu przelacznika zespokonego zapala sie i gasnie :/ wiec zespolony chyba uszkodzony. Na tyl nie podaje mi napiecia wogole.
Klakson ma żywy przekaźnik, cyka po wciśnięciu kierownicy. Wiec pewnie sam klakson...

#14 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 luty 2019 - 22:05

Tez nie , jeśli możesz przełącznikiem włączyć i wyłącz tempomat to szukaj usterki co powoduje ze tempomat się rozłącza lub nie pozwala uaktywnić : czujnik stop i czujnik sprzęgła

Andrzeju, sprawdziłem czujnik stóp i wygląda ok. Rozebralem go i tam się nie ma co zepsuć... Gdzie jes, cze szukać, przypomnę że to automat.

Z góry dzięki

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#15 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 luty 2019 - 22:15

Sprawdzaj na testerów w parametrach a nie na oko .

#16 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 07:49

Sprawdziłem go zwykłym multimetrem czy obwody się zamykają/otwierają. Jeden styk który się otwiera przy wciśnięciu hamulca był wyraźnie brudny - przypalony/zaśniedziały. Wyczyściłem go i przedzwoniłem ale tempomat dalej się włącza ale nie uzbraja.



#17 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 08:18

Mam z 10 takich czujników sprawdzanych multimetrem ze wszystko wychodzi ok - po wymianie na nowy błąd ustępował ale zawsze był zapisany błąd P0703 w sterowniku

#18 theo

theo

    Uzależniony

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 505
  • Dołączył:  03 maj 2016
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.4 A
  • Imię:teodor
  • Skąd::nowy
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 13:07

Wyczyściłem go i przedzwoniłem ale tempomat dalej się włącza ale nie uzbraja.

Sprawdzałeś przy prędkościach    60-70 ?



#19 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 17:46

Mam z 10 takich czujników sprawdzanych multimetrem ze wszystko wychodzi ok - po wymianie na nowy błąd ustępował ale zawsze był zapisany błąd P0703 w sterowniku

Tutaj błędów brak. Ani skaner ani kluczykiem niczego nie wskazuje.
Może kupię najpierw ten czujnik stóp i zobaczymy dalej?

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#20 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 17:50

Jak nie masz błędów to go nie ruszaj




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych