Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Klapa bagażnika - problem z otwieraiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 styczeń 2019 - 15:35

Witam,

 

Kolejna rzecz  po usunięciu wycieku oleju spod pokrywy zaworów, błędów wypadających zapłonów jest bagażnik.

Po krótce, czasem się otwiera z klamki czasem nie.

Zdjąłem plastik z klapy i zerknąłem w wiązki etc. Nie widzę "łataniny". Sprawdziłem kostkę i wiązkę biegnącą od przycisku otwarcia klapy w klamce - każdorazowe wciśnięcie przycisku zamyka obwód.

Były tam dwie złączki. Na jednej miałem 12V na drugiej około 5V niezależnie od tego czy samochód z pilota zamknięty czy otwarty...

 

Nie wiem co dalej robić.



#2 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 styczeń 2019 - 21:01

w twoim roczniku bagażnik jest mechaniczny ? - siłownik bagażnika albo załącza blokadę albo nie - reszta to tylko mechanika .



#3 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 styczeń 2019 - 21:49

Siłownik czyli to ustrojstwo które łapie za rygiel? - nie wiem jak to inaczej opisać.
Przycisk zamyka obwód, przedzwonilem go

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#4 mittek

mittek

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 345
  • Dołączył:  09 lis 2014
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2,4 A
  • Imię:Mieczysław
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 20 styczeń 2019 - 22:15

To by wyglądało na otwieranie elektryczne przyciskiem, i działa wtedy gdy  centralny otworzy wszystkie drzwi (czasami naciśnięcie pilota otwiera tylko drzwi kierowcy - zalezy od zaprogramowania) i gdy lewarek zmiany biegów jest na P lub N

 

 

 

 

 

0



#5 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 styczeń 2019 - 22:25

U mnie działa to tak, że jedno naciśnięcie przycisku otwarcia pilota otwiera drzwi kierowcy, dwa otwierają wszystko. Testowałem to i na jednym i na podwójnym przycisnieciu, zawsze był ustawiony drążek w pozycji P. Raz działa raz nie. Poprzednik odpiął kostki z tylnych drzwi bo mu podobno Pitek się sam otwierał etc. Obecny stan nie przeszkadzał jednak bagażnikowi otwierać się okazjonalnie.


Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#6 mittek

mittek

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 345
  • Dołączył:  09 lis 2014
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2,4 A
  • Imię:Mieczysław
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 20 styczeń 2019 - 23:43

Jeżeli ten swiche jest już z racji wieku popękany i dostaje się do niego woda to tak się może zachowywać, też tak miałem, często sam się otwierał a gdy ja chciałem otworzyć to nie działał  a po przeróbce od ponad dwóch lat jest dobrze.

https://ptclub.pl/in...wierania-klapy/



#7 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 21 styczeń 2019 - 08:05

Obudowa - ta srebrna maskownica na klapie wygląda na sfatygowaną...

Przycisk jednak sam w sobie sprawdziłem miernikiem i za każdym razem obwód zamyka.

Dzisiaj jadąc do fabryki nagle sam z siebie zaczął się zamykać i w prawych tylnych drzwiach słyszałem pracę jakby silniczka przez kilka ładnych sekund. Sytuacje powtórzyła się dwa razy a potem normalnie już wszystko...



#8 jakub-1977

jakub-1977

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 312
  • Dołączył:  07 gru 2016
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Gołańcz
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 21 styczeń 2019 - 08:20

Mi poszedł klawisz tylnej klapy chce spróbować zrobić na klawiszach membranowych co myślicie
https://allegro.pl/o...o-fv-7681687593

#9 mittek

mittek

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 345
  • Dołączył:  09 lis 2014
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2,4 A
  • Imię:Mieczysław
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 21 styczeń 2019 - 09:45

Jakbym teraz miał przerabiać to bym taki założył, działać będzie tylko ile wytrzyma w warunkach jakie są na zewnątrz.

I jeżeli już to połączył bym te oddzielone 4 nitki od poszczególnych przycisków w jeden zacisk i wtedy naciśnięcie któregokolwiek uruchamiało by siłownik



#10 jakub-1977

jakub-1977

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 312
  • Dołączył:  07 gru 2016
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Gołańcz
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 21 styczeń 2019 - 10:33

Dokładnie polutowałem w jedną nitkę każdy klawisz który trafisz palcem otworzy zamek chcę te klawisze zamontować w środek starego to znaczy odkleję gumkę klawisza wkleję klawiaturę i na wierzch nakleję gumkę klawisza oryginalnego to dodatkowo ochroni klawiaturę przed wilgocią i brudem.

#11 jakub-1977

jakub-1977

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 312
  • Dołączył:  07 gru 2016
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Gołańcz
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 styczeń 2019 - 17:18

Zrobiłem na membranowym klawiszu na razie działa ale zobaczymy jak będzie z wilgocią a tak na marginesie mam orginalny zdemontowany jest na nim naklejka z numerami czy ktoś próbował szukać w orginale.

#12 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 styczeń 2019 - 17:31

Usiądź jak będziesz sprawdzać cenę

#13 MiGi42

MiGi42

    PT MC

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 847
  • Dołączył:  06 lut 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2CRD
  • Imię:Romuald
  • Skąd::Poznan
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 styczeń 2019 - 17:53

:haha



#14 jakub-1977

jakub-1977

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 312
  • Dołączył:  07 gru 2016
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Gołańcz
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 styczeń 2019 - 18:32

Ale Andrzeju nie mówisz o samym switchu tylko o kompletnym z znaczkiem chryslera to cena mi znana a pytam o sam switch.

#15 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 luty 2019 - 16:20

U mnie problemem okazał się przycisk otwarcia a dokładniej korozją na stylach przy taśmie

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#16 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 luty 2019 - 18:33

"Majkelo"

w twoim roczniku nie ma elektrycznie otwieranej klapy ?



#17 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 luty 2019 - 22:00

Jest pod tym logo Chryslera taśma z przyciskami. I to właśnie one były problemem. Wilgoć...

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#18 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 luty 2019 - 22:13

Ale taśma z przyciskami była w autach z 2005 i nowszych , linia 2004 miała manualna klamkę .

#19 Majkelo

Majkelo

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 75
  • Dołączył:  20 sie 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 A + LPG
  • Imię:Michał
  • Skąd::Warszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 18:45

Ale taśma z przyciskami była w autach z 2005 i nowszych , linia 2004 miała manualna klamkę .

Hmmm. Szyby z 2004. W dowodzie 2005 ale auto sprowadzone z Francji... Może i 2005 to jest. Czasami z tymi sprowadzonymi to na głowie stoi wszystko przez tłumaczenie kwitow.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

#20 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 luty 2019 - 18:50

To masz na 100% 2005 r - w tym roczniku była zmiana klapy i sterowania zamków





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych