Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

centralka działa problem z centralnym zamkiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15556
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 marzec 2019 - 19:17

Szukasz dziury w całym - a to nietedy droga , jeśli sprawdziłeś ze na centralce na wtyczce jest zasilanie i przy podawaniu sygnału z pilota między końcówkami 4- 5 i 4-6 nie ma napięcia to centralka z pilotami do wymiany . Więcej przez klawiaturę nie pomogę musiałbym sam to zobaczyć .

#22 nikonit

nikonit

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 62
  • Dołączył:  31 sty 2019
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1,6 M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Wolbrom
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 14:59

Szukasz dziury w całym - a to nietedy droga , jeśli sprawdziłeś ze na centralce na wtyczce jest zasilanie i przy podawaniu sygnału z pilota między końcówkami 4- 5 i 4-6 nie ma napięcia to centralka z pilotami do wymiany . Więcej przez klawiaturę nie pomogę musiałbym sam to zobaczyć .

ok

Proszę zamknąć temat.

Znikąd pomocy.

Pogadajmy o widokach z okna PT.

pozdrawiam



#23 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 6434
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 12 marzec 2019 - 15:44

Przecież napisał Ci Andrzej tyle co mógł. Dokładniej nic nie jest w stanie pomóc na odległość. Czego oczekujesz, że ktoś Ci PiTola naprawi przez klawiaturę komputera? Po co ten sarkazm... :kawka



#24 MATRON

MATRON

    Przedszkolak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 113
  • Dołączył:  18 lis 2015
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1,6
  • Imię:Matron
  • Skąd::Sląsk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 16:34

No bardziej nie mógł cie już naprowadzić, gdybyś był ze śląska podjechał bym i podpiął centralkę bo leży z pilotem na czarną godzinę.



#25 nikonit

nikonit

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 62
  • Dołączył:  31 sty 2019
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1,6 M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Wolbrom
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 19:05

ile za centralkę i piloty? 



#26 nikonit

nikonit

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 62
  • Dołączył:  31 sty 2019
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1,6 M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Wolbrom
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 19:57

przyjadę



#27 MATRON

MATRON

    Przedszkolak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 113
  • Dołączył:  18 lis 2015
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1,6
  • Imię:Matron
  • Skąd::Sląsk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 20:22

Ok jak po zmianie modułu będzie hulać zostaje u Ciebie, poszukam do niej drugi pilot.



#28 Stefan2011

Stefan2011

    Uzależniony

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 528
  • Dołączył:  24 sie 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1.6 16V Manual
  • Imię:Stefan
  • Skąd::Jelenia Góra
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 23:14

Możesz jeszcze ostatecznie rozebrać obudowę modułu centralki i spradzić, czy jakieś scieżki na druku nie uległy przerwaniu/spaleniu - miałem kiedyś takie zdarzenie w Astrze G i naprawa na pająka pomogła i zamki do dziś działają, a Asterka ma 21 lat.

#29 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15556
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 marzec 2019 - 23:18

Pitu , pitu ludzie to chrysler ścieżki maja 5 mm szerokości na el wykonawczych - proszę tu tak naprawdę nic nie jest sprawdzone auto wymaga osoby która ma pojęcie o elektryce i nie naprawia się go w garażu bez przygotowania - jeśli nie radzimy sobie z tak prostymi sprawami - oddajmy auto do osoby która się tym zajmuje zawodowo , nie na wszystkim da się oszczędzić .

Nie podchodzicie do sprawy ze każdy mechanik czy elektryk chce was oszukać czy tez naciągnąć - po prostu nie wszystko dacie radę naprawić sami , a podstawienie drugiej centralki tylko po dokładnym sprawdzeniu czy nie ma zwarcia na obwodach wykonawczych i czy jest napięcie zasilania na kostce sterownika ... w innym przypadku moduł można wyrzucić w śmieci po takim podstawieniu .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 12 marzec 2019 - 23:28


#30 nikonit

nikonit

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 62
  • Dołączył:  31 sty 2019
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1,6 M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Wolbrom
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 kwiecień 2019 - 19:36

Sprawdzasz kontrolka podając impulsy z pilota numery wyprowadzeń podałem pod które trzeba się wpiąć i na których sprawdzić czy jest napięcie względem masy

Witam

Przepraszam za brak odpowiedzi w temacie.

Przeprowadziłem ponownie sprawdzenie centralki.

Centralka nie dostaje napięcia.

Jedyne napięcie jest na bezpiecznikach i tak się kończy.

Nie wiem gdzie szukać przerwania.

Jak ta wiązka idzie z bezpiecznika do centralki może na krótko.  



#31 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15556
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 kwiecień 2019 - 21:18

pod bezpiecznikami w kabinie są dwie kostki przez które przechodzi zasilanie 



#32 nikonit

nikonit

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 62
  • Dołączył:  31 sty 2019
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1,6 M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Wolbrom
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 20 kwiecień 2019 - 19:37

zasilanie jest



#33 nikonit

nikonit

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 62
  • Dołączył:  31 sty 2019
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1,6 M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Wolbrom
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 19 lipiec 2019 - 14:33

Gorszej bzdury nie czytałem - jak wgranie systemu do sterownika  centralnego zamka   .centralny to nie żaden luksus a podstawowe wyposażenie samochodu , do sprawdzenia bezpieczniki od zasilania centralki są 3 i każdy odpowiada za inna funkcję .

Podjedź do normalnego elektryka niech sprawdzi instalację i to wszystko - nie trafiłem  aby w pt były uszkodzone wszystkie zamkim , czasem wysiadał kierowcy lub pasażera ale zawsze pojedynczo  i usterka polegała na odbijaniu zamka lub samoczynnym otwieraniu ale siłownik nigdy sie nie spalił .

 

Sprawdź bezpieczniki nr 3  20A  i bezpiecznik nr 13  10A  , trzeci bezpiecznik jest po stacyjce i nie ma znaczenia na pracę siłowników  .....  za siłowniki odpowiada 20 A 

 

bezpieczniki masz w kabinie i pod maską  w kabinie tak jak pisałem 3 i 13 pod maską jest główny nr 10 40A ale jak on  by był uszkodzony nie było by świateł mijania/drogowych w aucie .

Witam Andrzeju

dzisiaj sprawdziłem dokładnie bezpieczniki nr 3 i 13'

O dziwo do bezpiecznika nr 13 dochodzą dwa przewody, natomiast do bezpiecznika nr 3 dochodzi tylko jeden czerwony.

Po podłączeniu miernika do pinów bezpiecznika nr 3 nie wskazuje oporu.

Z mojego doświadczenia uważam powinny być dwa przewody.  



#34 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15556
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 19 lipiec 2019 - 22:02

skoro masz tak duże doświadczenie to po co pytasz ? - nie będzie żadnego obciążenia bo to elektronika , ale to akurat powinieneś wiedzieć zwłaszcza jak siłowniki centralnego zamka są przełączane przez przekażniki naprzemienną polaryzacją .
Podszybie do zdjęcia i sprawdzenie zasilania na pinach centralki .......... , albo wstaw do elektryka i ogarnie bezproblemowo .

#35 Martiniofficial

Martiniofficial

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • Posty: 49
  • Dołączył:  14 paź 2019
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2 M
  • Imię:Marcin
  • Skąd::Localhost
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 14 październik 2019 - 15:48

Tutaj rownież dopnę się do tematu gdyż mój jest bardzo podobny.. świeżo zakupiony PT więc póki co za wiele nie sprawdziłem. Ogólnie problem wygląda następująco:

- Totalny brak reakcji na pilota. Nic nie zapala się, żadnych reakcji. Po zamknięciu z kluczyka zamykają się tylko drzwi "zamykane" . Od czego zaczynamy poszukiwania?

#36 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15556
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 październik 2019 - 16:18

a z przycisku na drzwiach ?

#37 Martiniofficial

Martiniofficial

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • Posty: 49
  • Dołączył:  14 paź 2019
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2 M
  • Imię:Marcin
  • Skąd::Localhost
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 14 październik 2019 - 16:44

Przycisk bez reakcji. ani po stronie pasażera ani po stronie kierowcy

#38 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15556
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 październik 2019 - 17:24

Do sprawdzenia zasilania na centralce centralnego zamka , możesz zacząć i od samych bezpieczników pod maska i w kabinie

#39 Martiniofficial

Martiniofficial

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • Posty: 49
  • Dołączył:  14 paź 2019
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2 M
  • Imię:Marcin
  • Skąd::Localhost
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 14 październik 2019 - 17:48

Czyli zdejmowanie podszybia nieuniknione.. Instrukcje czytałem - pytanie moje rodzi się - czy idzie to założyć później względnie ładnie?

#40 vanpeer

vanpeer

    Uzależniony

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 526
  • Dołączył:  14 kwi 2015
  • Rok Produkcji:2000,2003
  • Silnik:2,0M 2,0M
  • Imię:Robert
  • Skąd::Warmia
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 październik 2019 - 18:37

Podszybie bardzo prosto "zdejmowalne". Ma wręcz tendencje do schodzenia.

Przy zakładaniu uważaj na to, aby dobrze trafić na haczyki. Wtedy wejdzie na swoje miejsce bez problemów.







Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych