Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


Zdjęcie

łacznik watta


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pavvcio81

Pavvcio81

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 120
  • Dołączył:  14 wrz 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł

Napisano 06 październik 2015 - 20:56

hej

mam pytanie odnosnie tego łacznika. Byłem dzis na przegladzie i mnie zawołano do kanalu bo łacznik sobie na szarpakach  pracował lewa prawa, ale on tak raczej musi czy sie myle. nie było słychac  zadznych stuków tylko elastycze ruchy lewa prawa. 



#2 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5756
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 06 październik 2015 - 23:49

W osi może sobie chodzić, po to on jest. Niepożądany jest luz poprzeczny.



#3 Pavvcio81

Pavvcio81

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 120
  • Dołączył:  14 wrz 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł

Napisano 07 październik 2015 - 06:20

Dzięki właśnie chodził w osi tak myślałem bo to ma łożysko kazano mi go wymienic

#4 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5756
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 07 październik 2015 - 06:47

U mnie diagnosta też za bardzo nie wiedział co to jest, choć faktycznie było do wymiany i powiedział, że taki dziwny element mi stuka z tyłu. ;D



#5 miecio

miecio

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 11833
  • Dołączył:  21 cze 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio
  • Skąd::krk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 październik 2015 - 21:31

wymiana i po ptaszkach,... ale w sensie mechaniki auto proste jak wschodzenie trawy :miecio



#6 pablicito

pablicito

    Kozak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 1679
  • Dołączył:  24 kwi 2013
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 09 październik 2015 - 12:03

wymiana i po ptaszkach,... :miecio

... już chyba wiem, czemu tak propagujesz gender... :kawka :diabelek :P



#7 Pavvcio81

Pavvcio81

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 120
  • Dołączył:  14 wrz 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł

Napisano 13 październik 2015 - 21:48

Po co wymieniać jak nie tłucze tylko pracuje zresztą sam nie wiedział co to jest za element tylko pokazał paluchem i stwierdził że chodzi prawo lewo.

#8 bartek_sz3

bartek_sz3

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5311
  • Dołączył:  25 lip 2011
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M cyklon
  • Imię:Bartek i Monika
  • Skąd::TarnowoPodgórne
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 październik 2015 - 03:22

Dobrze ze nie kazał ci kół zmieniać bo się kręcą jak jedziesz :haha żarcik taki

#9 Michu

Michu

    Kolegunio

  • Użytkownicy
  •   
  • Posty: 164
  • Dołączył:  31 sie 2014
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Michał
  • Skąd::Wołomin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 październik 2015 - 11:07

A ja może dziś usłyszę ciszę w moi autku.

Właśnie dziś jest już w warsztacie i będzie nowy łącznik.



#10 Michu

Michu

    Kolegunio

  • Użytkownicy
  •   
  • Posty: 164
  • Dołączył:  31 sie 2014
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Michał
  • Skąd::Wołomin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 16 październik 2015 - 09:01

Jest cisza!!!! :jupi

Wreszcie nie łomocze mi nasze kochane śmigło w zawieszeniu.

Teraz mam wymontowany oryginał i mogę dokonać jego przeróbki na przyszłe wykorzystanie.



#11 Wojtas

Wojtas

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 131
  • Dołączył:  16 paź 2015
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1.6 M
  • Imię:Wojtek
  • Skąd::Rakszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 październik 2015 - 22:23

Jaka to przeróbka? :D



#12 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5756
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 25 październik 2015 - 22:28

Wojtas, chodzi o to, że oryginał jest strasznie drogi, a zamienniki to tylko półśrodek, tylko na jakiś czas, więc niektórzy sami sobie regenerują wstawiając różnego rodzaju łożyska.



#13 Wojtas

Wojtas

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 131
  • Dołączył:  16 paź 2015
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1.6 M
  • Imię:Wojtek
  • Skąd::Rakszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 październik 2015 - 22:35

Myślałem, że chodzi o bardziej skomplikowaną przeróbkę, a dopytuję bo podejrzewam tenże właśnie łącznik o charakterystyczny stuk przy wychodzeniu z ostrych zakrętów. Wystarczy przetoczyć i wprasować odpowiednie łożysko toczne?



#14 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5756
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 25 październik 2015 - 22:40

...i wykombinować jeszcze rowek na zabezpieczenie na pierścień zabezpieczający te łożyska.



#15 Wojtas

Wojtas

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 131
  • Dołączył:  16 paź 2015
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1.6 M
  • Imię:Wojtek
  • Skąd::Rakszawa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 październik 2015 - 22:45

Jakiś sprytny tokarz powinien sobie z tym poradzić i pewnie tak zregenerowany łącznik posłuży znacznie dłużej niż zamienniki.



#16 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5756
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 25 październik 2015 - 23:06

Z

 

Jakiś sprytny tokarz powinien sobie z tym poradzić i pewnie tak zregenerowany łącznik posłuży znacznie dłużej niż zamienniki.

...z pewnością.



#17 Michu

Michu

    Kolegunio

  • Użytkownicy
  •   
  • Posty: 164
  • Dołączył:  31 sie 2014
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Michał
  • Skąd::Wołomin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 październik 2015 - 11:41

Wojtas.

By mieć pewność, że to stuka łącznik najlepiej to zbadać we dwie osoby.

Zbędny jest nawet kanał.

Wystarczy, że jedna wgramoli się pod auto od tyłu, a druga przy otwartej klapie bagażnika, trzymając za tylne słupki, będzie bujała autem na boki.

Osoba pod autem usłyszy, czy owe stuki dobiegają z łącznika watta.

Można też dłonią wyczuć, czy jest luz na mocowaniu łącznika.

U mnie był i luz i słyszalne stukanie łącznika.

Za wymianę łącznika, mój mechanik policzył 30 zł, łącznik Mooga, kosztował mnie 224 zł.



#18 lowermann

lowermann

    Uzależniony

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 579
  • Dołączył:  28 sie 2013
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A, GAZ BRC
  • Imię:Kylo
  • Skąd::Lublin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 15 kwiecień 2016 - 17:12

Zrobiłem stuki z przodu, teraz mi stuka z tyłu, na kanale zobaczyłem iż łącznik watta chodzi sobie w przód i tył i stuka.

 

Radzicie kupić łącznik Mooga za te lekko ponad 200 zł, czy robić regenerację na łożyskach?

 

Trzeba robić z tyłu zbieżność po wymianie łącznika watta? 



#19 marek1221

marek1221

    Kolegunio

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 227
  • Dołączył:  11 wrz 2014
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2CRD touring M
  • Imię:marek
  • Skąd::Grodków
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 15 kwiecień 2016 - 21:41

ja kupiłem mooga i na razie śmignąłem 70 tys. km i spokój , zobaczymy do ilu.



#20 lutek34

lutek34

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 119
  • Dołączył:  18 lut 2016
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.0 A
  • Imię:Jurek
  • Skąd::Krosno
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 maj 2016 - 20:26

Panowie a ktoś montował ten łącznik z BAW? BAW ogólnie robi przyzwoitej jakości zamienniki.







Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych