Skocz do zawartości


Uwaga!

Przed logowaniem zapoznaj się z tematem Pierwsze logowanie na forum


Zdjęcie

Stukanie ( prawdopodobnie przednie koła ) , Dziwny dzwiek gwałtownym ruszeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ruzmen

Ruzmen

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 5
  • Dołączył:  22 gru 2016
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0
  • Imię:Wojciech
  • Skąd::Oświecim
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 grudzień 2016 - 09:04

Witam 

 

-Mam taki problem i zastanawiam sie co to moze byc ( autko nie bylo jeszcze z tym problemem u mechanika )

Stukanie / bicie w kole( nie wiem czy w lewym czy w prawym) przy jezdzie prosto i nasila sie przy skrecie w lewo znow przy skrecie w prawo praktycznie ustaje ale nadal stuka. Felgi sa wyważone a opony nowe.  Ktos miał cos podobnego u siebie ?

 

-Kolejny temat to dziwny dzwiek wydobywa sie z przodu  taki jak by tarcia , przeskakiwania przy gwałtownym ruszeniu lub tez przy gwałtownym przyspieszeniu  np przy 40 km h . Zastanawia mnie czy to moze byc spowodowanie zużytymi  łozyskami a może pół osie sa dojechane lub NIE WIEM .

 

Pacjent :  2.0 ,  141 km , 2000r , Automat. 208 tys km przebiegu


Użytkownik Ruzmen edytował ten post 22 grudzień 2016 - 09:05


#2 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14006
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 grudzień 2016 - 10:54

przy gwałtownym dodaniu gazu może się załączać trac control , co do pierwszej przypadłości mogą być uszkodzone łożyska - auto na podnośnik , wyłaczyć trac control , rozpedzić i osłuchać stetoskopem 



#3 Ruzmen

Ruzmen

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 5
  • Dołączył:  22 gru 2016
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0
  • Imię:Wojciech
  • Skąd::Oświecim
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 grudzień 2016 - 13:59

A nie pomyslałem o tym trac control  , ale to sie zaczęło jakoś niedawno możliwe to ze zima i nawierzchnia sliska i dlatego sie dzieje ?  Spróbuje wyłaczyć track Control i ruszyc szybko zobaczymy czy dalej tak sie bedzie działo .Łozyska bede zmieniał wszystkie 4 jakos w połowie stycznia..... najbliższy wolny termin u mechanika .



#4 MateuszDG

MateuszDG

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 353
  • Dołączył:  22 lis 2014
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Mateusz
  • Skąd::Dąbrowa Górnicza
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 grudzień 2016 - 16:15

Sprawdz czy masz dokręcony przedni wózek (sanki) u mnie to było przyczyną ;) 



#5 Ruzmen

Ruzmen

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 5
  • Dołączył:  22 gru 2016
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0
  • Imię:Wojciech
  • Skąd::Oświecim
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 grudzień 2016 - 13:43

Wyłaczyłem wczoraj trakcje i dalej to samo przy mocniejszym przyspieszeniu , dziwny dzwiek .  Mateusz co ci sie dzialo jak miales niedokręcone sanki , to bicie stukanieczy ten dzwiek przy mocniejszym przyspieszeniu ?



#6 bagro

bagro

    PT MC

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 839
  • Dołączył:  04 kwi 2012
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,4 GT - M
  • Imię:Romek

Napisano 23 grudzień 2016 - 20:32

Sprawdż też przeguby.

Pojezdzij teraz spokojnie to dojezdzisz do wizyty w warsztacie.


Użytkownik bagro edytował ten post 23 grudzień 2016 - 20:35


#7 bart1771

bart1771

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 426
  • Dołączył:  09 wrz 2014
  • Rok Produkcji:2008
  • Silnik:2,4
  • Imię:Bartłomiej
  • Skąd::Rybnik
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 grudzień 2016 - 20:50

A łożysko na kolumnie Mcphersona ?



#8 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 5718
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 23 grudzień 2016 - 21:15

Stawiam na przeguby...



#9 Ruzmen

Ruzmen

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • Posty: 5
  • Dołączył:  22 gru 2016
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0
  • Imię:Wojciech
  • Skąd::Oświecim
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 grudzień 2016 - 15:31

Autko idzie do mechanika na dniach . Zobaczymy co jest grane . Napisze po Diagnozie 



#10 Krystian82

Krystian82

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 26
  • Dołączył:  04 lut 2017
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Krystian
  • Skąd::powiat PCT
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 luty 2017 - 22:52

A łożysko na kolumnie Mcphersona ?

 

I co po wizycie u mechanika bo mam podobny problem, tylko obstawiam na gumę pod łapą mocowania silnika lub kielichem mocowania amortyzatora.



#11 sluna

sluna

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 7943
  • Dołączył:  20 gru 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imię:Darek
  • Skąd::Malbork
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 luty 2017 - 08:48

A łożysko na kolumnie Mcphersona ?

Lożysko Mc... przy skręcaniu słychać jakby chrobotanie


Użytkownik sluna edytował ten post 05 luty 2017 - 08:49


#12 Krystian82

Krystian82

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 26
  • Dołączył:  04 lut 2017
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Krystian
  • Skąd::powiat PCT
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 luty 2017 - 18:52

No i u mnie sprawa rozwiązana :mniam okazało się ze śruby od mocowania skrzyni biegów były luźne , wystarczyło dokręcić.

Przy okazji mechanik stwierdził ze uczczelniacze pól osi są już do wymiany i łapa środkowa mocowania silnika tez wkrótce do wymiany.  







Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych