Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

PT na pierwsze auto

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.podlin_*

Bezimienny Gość.podlin_*
  • Guests

Napisano 12 February 2017 - 17:08

Cześć,

jak już napisałem w tytule chcę kupić PT Cruisera na swoje pierwsze auto.

Zastanawiam się na co zwrócić uwagę przed zakupem tego auta? Którą wersję silnikową wybrać?

Jaki jest koszt "standardowych" napraw? 

Generalnie auto ma służyć głównie do jazdy w mieście i raz lub dwa razy w miesiącu trasa 200 km w jedną stronę. 

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady i info.

#2 Wrocunia

Wrocunia

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 A
  • Imię:Monika

Napisano 12 February 2017 - 17:42

PT jest właśnie moim pierwszym samochodem, nie mam z nim zbyt wielkiego doświadczenia, bo mam go dopiero tydzień, jednak co do awaryjności, nie można jednoznacznie stwierdzić, wszystko po prostu zależy od tego co kupisz, mój padre, miał dwa chryslery voyagery i pierwszy kupił na strasznie duże pieniądze i nie było praktycznie tygodnia, aby nie jechał do mechanika, a następny voyager był idealny, żadnych wkładów finansowych prócz paliwa i jakiś olejów i takich pierdół, a jego cena w porównaniu z pierwszym samochodem to była połowa ceny...

co do wersji silnika, po jeździe nissanem micra, a potem toyota yaris na eLce jazda samochodem, który ma silnik 2,0 jest czymś cudownym i najwspanialszym na świecie  :jupi swoją drogą ja sobie jeszcze bardziej ułatwiłam życie i mam automat, ale to wiadomo, jeden jest tego zwolennikiem, drugi nie, jednak jeśli chodzi o automat i silnik taki sam jak ja, dwa piękne autka pojawiły się na otomoto  :kciuki 

#3 chromek 1

chromek 1

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Krzysztof

Napisano 12 February 2017 - 17:51

Bierz  od Micha  http://ptclub.pl/ind...rzedam-pitusia/

#4 theo

theo

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:brak
  • Silnik:brak
  • Imię:teodor

Napisano 12 February 2017 - 18:23

jak już napisałem w tytule chcę kupić PT Cruisera na swoje pierwsze auto. Zastanawiam się na co zwrócić uwagę przed zakupem tego auta? Którą wersję silnikową wybrać? Jaki jest koszt "standardowych" napraw?

Uwagę zwróć na stan autka jak bardzo jest wyjeżdżone co ew. było robione o ile sprzedający wie i powie, co do silnika to moim zdaniem największy wolnossący, co do napraw to prawie się nie psują a że czasami trzeba coś wymienić to standardowo jak w każdym.

jazda samochodem, który ma silnik 2,0 jest czymś cudownym i najwspanialszym na świecie :jupi swoją drogą ja sobie jeszcze bardziej ułatwiłam życie i mam automat

Była byś jeszcze dużo bardziej zadowolona gdybyś miała 2,4 i oczywiście w automacie

#5 gtig60

gtig60

Kolegunio

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Grzes

Napisano 12 February 2017 - 19:38

Jest wiele ofert sprzedazy pojazdow ekstremalnie wyeksplatowanych z niewiarygodnie niskimi przebiegami. Szukajac swojego naogladalem takich koszmarow ze ich wspomnienie nadal wyrywa mnie ze snu hihi. Nie jest latwo znalesc przyzwoity egzemplarz to potwierdzil takze moj kumpel ktory poswiecil dwa miesiace na poszukiwania odpowiedzniego pojazdu. Oba samochody maja przejechane ponad 200 tys km a wnetrza wygladaja jak nowe. Karoseria tez dzielnie znosi probe czasu i ruda raczej na niej nie gosci. Co do jednostki napedowej to sam sie musisz zdecydowac. Zadna nie jest zla ale najmniejsza moze sie okazac niewystarczajaca gdy przyzwyczaisz sie juz do Chryslerka. Ja mam 2.0 ktore calkiem dobrze radzi sobie z buda lecz drazni mnie glosnoscia na wyszych obrotach. Zmnienic to moglaby przesiadka na diesla lecz benzyniak zacheca prostota obslugi i niższymi kosztami ekspoatacji ( wedlug mojej kalkulacji) . Czesci zamienne sa w zasadzie powszechnie dostepne a ich ceny ksztaltuja sie na przystepnym poziomie. Gorzej jak przyjdzie nam zamowic czesci w ASO,  ale pewna alternatywa jest eBAY na ktorym znajdziemy wszystko  :). Na podstawie serwisowania dwuch egzemplarzy przez dwa lata z awarii moge wyminic jedynie  bunt wentylatora chodnicy ( wystapil w obu egzemplarzach) i cieknaca uszczelka automatycznej skrzyni biegow. Takze smialo moge polecac  ten samochod a krazace o nim opinie to w zdecydowanej wiekszosci wiadomosci wyssane z palca. Tak jak w gazetce "za drobne"  :aaa . 38 miejsce w rankingu 50 najgorszych aut uzywanych.  Malo miejsca  he he he  ja mam 180 cm wzrosty i siadam dosc oddalony od kierownicy a mimo to siedzac z tylu moge pomachac kolanami nie ocierajac o fotel kierowcy. Baaaa  zawiozl moja 4 osobowa rodzine nad moze mieszczac w bagazniku wozek , kolo zapasowe i tobolki na dwa tygodnie. Zle sie prowadz ehhh...   co prawda przednia os jest wyczuwalnie twardziej zestrojona niz tylnia lecz nie stanowi ujmy a poprawia komfort podrozy. I wiem ze da sie tym autem calkie skutecznie poszalec w zakretach. Promien skretu nie jest jak w Mercedesie ale tez nie jest jak w Roverze 827 Vitesse w ktorym na prawde trudno zawrocic na 4 pasmowej drodze he he   Jedyne prawdziwe zdanie to  to ostatnie. Gdyby ten samochod byl faktycznie lichy nie mialby tylu zagorzalych sympatykow  :mmm  ktorzy bardzo serdecznie pozdrawiaja sie na drodze w kazdym zakatku polski procz grodu Kraka!

Załączone pliki

• Załączony plik  PT.jpg   118.73 KB   3 Ilość pobrań

Użytkownik gtig60 edytował ten post 12 February 2017 - 19:50

#6 PThunter

PThunter

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:.
  • Silnik:.
  • Imię:Paweł

Napisano 12 February 2017 - 20:30

chcę kupić PT Cruisera na swoje pierwsze auto.

1.6 będzie w sam raz.

Zastanawiam się na co zwrócić uwagę przed zakupem tego auta?

Jak w innych markach, na wszystko - Blacharka, silnik, zawiecha itp. Pitole to takie same samochody jak inne.. no może prócz wyglądu ;) Generalnie trzeba szukać zadbanego egzemplarza.

Którą wersję silnikową wybrać?

Wszystko zależy od budżetu i oczekiwań. Jako miejskie toczydełko i na spokojną trasę 1.6 jest idealny. Do szaleństw już nie bardzo, ale w zamian masz bezawaryjny i oszczędny silnik.

Jaki jest koszt "standardowych" napraw?

Podobny jak w wielu innych markach w tej klasy. Fakt, że jest oryginalny nie znaczy z automatu, że drogi w utrzymaniu.

#7 hencio

hencio

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,429 A
  • Imię:DARIUSZ

Napisano 12 February 2017 - 20:33

1.6 będzie w sam raz.
:haha

#8 PThunter

PThunter

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 12 February 2017 - 20:36

No tak :p  Jak się kolega nie chce brać z innymi spod świateł, chce mieć bezproblemową i oszczędna eksploatację, to 1.6 można polecić.

• hencio lubi to

#9 kade

kade

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:1.6 M Gaz
  • Imię:Darek

Napisano 12 February 2017 - 20:47

Nie raz i dwa mój 1.6 zaskoczył innych kierowców pod światłami...

#10 PThunter

PThunter

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 12 February 2017 - 20:56

Ja nawet nie próbuję, bo nie ma sensu pałować silnika, który z mocą 115 KM musi odepchnąć prawie 1400 kg. Jak to mówią - Z pustego i Salomon nie naleje, choć podtrzymuję, że jednostka jest poczciwa i dla wieloletniego użytkownika silników V6 i R5 jej kultura jest miłym zaskoczeniem. 

#11 bartek_sz3

bartek_sz3

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2007i 2013
  • Silnik:2.4M. 3.6vvt
  • Imię:Bartek

Napisano 12 February 2017 - 20:57

Nie raz i dwa mój 1.6 zaskoczył innych kierowców pod światłami...

A co ruszyłes na wstecznym?

#12 kade

kade

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:1.6 M Gaz
  • Imię:Darek

Napisano 12 February 2017 - 21:24

A co ruszyłes na wstecznym?

Nie.Odpychałem się nogą :d