Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Czujnik przednich Poduszek powietrznych czyli Airbag


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 olaf folaron

olaf folaron

    PT PRO

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 690
  • Dołączył:  13 lis 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,4 turbo
  • Imię:Olaf
  • Skąd::Częstochowa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 01 listopad 2010 - 11:25

Witam
Mam takie pytanie,gdzie znajduje sie czujnik od Airbagow przednich,
i czy po podlaczeniu nowego czujnika i nowych poduszek trzeba jechac do serwisu zeby cos zaprogramowali i wykasowali bledy czyli zeby lampka od poduszek gasla po odpaleniu auta?

#2 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9166
  • Dołączył:  05 lip 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 01 listopad 2010 - 12:22

olaf folaron,
W moim aucie były odłączone przednie poduszki. Poprzedni właściciel odłączył je z pewnych powodów.
Ja je ponownie podłączyłem po wcześniejszej konsultacji z naszym Maxym72.
Sterownik od tych poduszek znajduje się pod dźwignią hamulca ręcznego. Trzeba odkręcić ten plastyk między fotelami i dokładnie pod rączką dźwigni hamulca , zobaczysz przykręcony do podłogi sterownik.
Natomiast samo podłączenie robiłem po wcześniejszym odłączeniu akumulatora.
Po podłączeniu sterownika i podłączeniu akumulatora, uruchom auto ostrożnie. Może się zdarzyć, że poduszki wystrzelą.
Po podłączeniu sterownika, kontrolka zgasła i nie trzeba było nic kasować , ani programować.
Jeśli masz radio kodowane, to poszukaj kodu do radia.

#3 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15284
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 01 listopad 2010 - 12:41

Jeśli miałeś uszkodzone napinacze pasów musisz jeszcze wymienić czujniki boczne uderzenia zamontowane przy napinaczach pasu na bocznych słupkach (bez wymiany kontrolka air bag zgaśnie ale awaria będzie widziana za każdym razem jak będzie podłączany komputer diagnostyczny)

#4 olaf folaron

olaf folaron

    PT PRO

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 690
  • Dołączył:  13 lis 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,4 turbo
  • Imię:Olaf
  • Skąd::Częstochowa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 01 listopad 2010 - 12:46

ok
Ale czy jest jeszcze jakis czujnik w zderzaku z przodu auta?
Ja mam tam chyba jakas wolna wtyczke,tzw,jak auto ma stluczke z przodu to tam jest jakis czujnik co ulega zniszczeniu czy nie?
Moje auto mialo lekka stluczke z przodu i poduchy byly wystrzelone ,teraz kupilem poduszki dwie ,kierowcy razem z kierownica mi sie udalo kupic no i chce to jakos podlaczyc wszystko

[ Dodano: 2010-11-01, 12:48 ]
andreas
napinacze niewiem czy byly uszkodzone pasy chodza,poduszki boczne sa ok czyli niewystrzelone

#5 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15284
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 01 listopad 2010 - 13:09

Wszystko wyjdzie przy podłączeniu , u mnie tez nie było żadnych śladów po usterce napinaczy i pas chodził bez problemowo ale do czasu wymiany napinaczy nie usunąłem awarii o air bag:
Dołączona grafika

#6 TomuŚ

TomuŚ

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 100
  • Dołączył:  11 sty 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4
  • Imię:Tomek

Napisano 31 styczeń 2011 - 12:40

Czy czujnik pasów też da sie skasować??? główny moduł ten z pod ręcznego dałem już do skasowania, pas pasażera miałem zablokowany, odblokowałem sobie go sam, ale obawiam sie że poduchy mi strzelą jak podłączę ten środkowy skasowany moduł.... dlatego też kieruje to pytanko.

#7 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15284
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 31 styczeń 2011 - 12:44

TomuŚ,
Pewne elementy sie tylko wymienia , dla własnego bezpieczenstwa .Z tego co piszesz to masz napinacz wystrzelony - pozostaje tylko wymiana lub blokada rezystorem -czego ci nie polecam (nie wolno tego robic , choc handlarze tak szykują samochody na giełdę , dopuki sie nie sparzą)
Poduchy ci nie wystrzela od podłączenia - zawsze muszą byc spełnione kryteria do odpalenia.

#8 TomuŚ

TomuŚ

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 100
  • Dołączył:  11 sty 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4
  • Imię:Tomek

Napisano 31 styczeń 2011 - 12:54

acha rozumiem, w sobotę bede miał skasowany czujnik, podłącze go i zobaczę, ale tak jak piszesz zapewne napinacz jest wystrzelony, wiec bede musiał go poszukać, w zasadzie to i używany mogę wstawić w niczym to chyba nie przeszkadza.

#9 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15284
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 31 styczeń 2011 - 13:02

Nie nie przeszkadza może byc używany - ale uważaj duzo pasów na allegro trafia sie uszkodzonych i nic po nich nie widac jedynie po opornosci mozna sprawdzić że są wypalone.

#10 TomuŚ

TomuŚ

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 100
  • Dołączył:  11 sty 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4
  • Imię:Tomek

Napisano 31 styczeń 2011 - 13:06

oki dzięki.... z tego co piszesz to mam kupić cały pas tak??

czy moge kupić np od anglika i czy to musi być koniecznie od 2.4 czy może być od innych wersji silnikowych???

#11 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15284
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 31 styczeń 2011 - 13:11

tak - cały kompletny sprawny pas

#12 TomuŚ

TomuŚ

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 100
  • Dołączył:  11 sty 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4
  • Imię:Tomek

Napisano 31 styczeń 2011 - 13:16

ajć... to dobrze bo już chciałem kupić od 2.0

#13 olaf folaron

olaf folaron

    PT PRO

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 690
  • Dołączył:  13 lis 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,4 turbo
  • Imię:Olaf
  • Skąd::Częstochowa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 31 styczeń 2011 - 15:50

Tomus
Przerabialem temat,tez dalem steronik do wykasowania,niby zrobil a kontrolka nadal sie swieci,na kompie wyszly bledy w sterowniku,coz 100zl w plecy i szukam innego sterownika

#14 TomuŚ

TomuŚ

    Przedszkolak

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 100
  • Dołączył:  11 sty 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4
  • Imię:Tomek

Napisano 31 styczeń 2011 - 18:40

ja dostałem drugi sterownik od gościa który sprzedał mi samochód, dałem do kumpla żeby mi skasował jak skasuje to oki a jak sie nie uda to pójdzie w kosz.

#15 Radziu

Radziu

    PT Amateur

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 19
  • Dołączył:  11 kwi 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Radek
  • Skąd::Świdnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 luty 2019 - 13:02

Czyli jeśli wyświetla błąd AirBag to lepiej jest wykasować błędy z sensora, który mam oryginalnie czy można kupić inny używany (bez błędów)?



#16 Radziu

Radziu

    PT Amateur

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 19
  • Dołączył:  11 kwi 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Radek
  • Skąd::Świdnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 marzec 2019 - 19:35

Witam, 

Chciałbym odświeżyć temat bo chciałbym się upewnić, jeżeli mam wystrzelone poduszki i świeci mi kontrolka Airbag to jeśli zamienię sensor z innego PT, który miał wszystko ok, to u mnie też powinno być ok? I czy ma znaczenie żeby sensor był z tej samej wersji silnikowej?



#17 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6382
  • Dołączył:  19 sty 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:Voyager 2,5 t
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 marzec 2019 - 20:44

Witam, 

Chciałbym odświeżyć temat bo chciałbym się upewnić, jeżeli mam wystrzelone poduszki i świeci mi kontrolka Airbag to jeśli zamienię sensor z innego PT, który miał wszystko ok, to u mnie też powinno być ok? I czy ma znaczenie żeby sensor był z tej samej wersji silnikowej?

Kluczem jest podłączenie testera i odczyt błędów. Moduły sterowania poduszkami w pitku są wielokrotnego użycia. Jeśli założysz sprawny element w zamianie odpalonego to kontrolka zgaśnie sama, chyba że coś jeszcze jest odpalone, o czym nie wiesz, na przykład napinacz pasa lub uszkodzony sensor uderzeniowy.  Pozdrawiam.


Użytkownik maxym72 edytował ten post 25 marzec 2019 - 20:45


#18 Radziu

Radziu

    PT Amateur

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 19
  • Dołączył:  11 kwi 2018
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Radek
  • Skąd::Świdnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 marzec 2019 - 21:13

Dziękuję za odpowiedź. Mam inny czujnik z innego modelu, w którym było wszystko ok przed wymontowaniem i z niego mam też poduszki. Czy w napinaczach jest ok to się okaże.





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych