Cześć, wymieniałem dzisiaj świece i przewody WN. Odkręcałem dolot, poodpinałem parę wtyczek i wężyków. Po całej operacji sprawdzałem kilka razy czy na pewno wszystko podpiąłem Odpaliłem silnik i zaświeciło się check engine, obroty falowały. Odczytałem błędy silnika : P1684 i P0123. Zacząłem kolejny raz sprawdzać czy wszystko jest ok pod maską i dopiero wtedy zauważyłem, że pominąłem taką białą wtyczkę która była u spodu przepustnicy - to chyba od czujnika położenia przepustnicy, albo od silniczka obrotów jałowych? Podpiąłem tą wtyczkę i już silnik chodzi elegancko, ale kontrolka nadal się świeci. Czy nie powinna sama zgasnąć jeżeli wszystko jest w porządku? Te powyższe błędy odpowiadają tej usterce?

Zapomniałem podpiąć wtyczkę i świeci się check engine
Napisano 22 kwietnia 2017 - 21:32
Napisano 22 kwietnia 2017 - 21:42
P1684 standard po odłączeniu aku, powinno po pewnym czasie już się nie pojawiać.
Andrzej mi podpowiedział ostatnio, żeby odłączyć aku na 15-20 minut i sprawdzić ponownie. Dotyczyło to innego błędu, ale kontrolka "check" po tym zabiegu zgasła.
Napisano 22 kwietnia 2017 - 23:51
chyba 50 odpaleń
Napisano 23 kwietnia 2017 - 07:33
Jeśli już : to podczas ostatnich 50 uruchomień auta wykryto odłączenie lub rozładowanie akumulatorachyba 50 odpaleń
Wykasuje się sam po iluś poprawnych uruchomieniach bez wystąpienia ponownie błędu .Przy niektórych usterkach jest to 20x , ale zawsze lepiej z komputera bo i tak błąd zostanie w historii sterownika nawet jak kontrolka się nie swieci .Cześć, wymieniałem dzisiaj świece i przewody WN. Odkręcałem dolot, poodpinałem parę wtyczek i wężyków. Po całej operacji sprawdzałem kilka razy czy na pewno wszystko podpiąłem
Odpaliłem silnik i zaświeciło się check engine, obroty falowały. Odczytałem błędy silnika : P1684 i P0123. Zacząłem kolejny raz sprawdzać czy wszystko jest ok pod maską i dopiero wtedy zauważyłem, że pominąłem taką białą wtyczkę która była u spodu przepustnicy - to chyba od czujnika położenia przepustnicy, albo od silniczka obrotów jałowych? Podpiąłem tą wtyczkę i już silnik chodzi elegancko, ale kontrolka nadal się świeci. Czy nie powinna sama zgasnąć jeżeli wszystko jest w porządku? Te powyższe błędy odpowiadają tej usterce?
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 23 kwietnia 2017 - 07:34
Napisano 25 kwietnia 2017 - 19:14
Nie miałem czasu się tym zająć, dzisiaj wyjechałem w trasę i po jakiejś godzinie jazdy kontrolka sama zgasła i już się nie zaświeciła Dzięki