Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Kontrolka temperatury silnika zapala się i gaśnie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.spoko2_*

Bezimienny Gość.spoko2_*
  • Guests

Napisano 07 lipca 2017 - 18:30

Ten mój pitek mnie wykończy. Dzisiaj rano zapaliła się lampka ostrzegawcza temperatury silnika. Dolałem do zbiorniczka około 1 litra płynu chłodzącego. Silnik pracuje normalnie (przejechałem około 150 km). W drodze po przejechaniu około 40 km lampka ponownie się ujawniła. Zapalała się regularnie co 1- 2 minuty. Wyglądało to tak, że opadała wskazówka temperatury silnika do dołu, zapalona lampka, gong, wskazówka podnosiła się lampka gasła, i cykl powtarzał się co 1-2 minuty. Nie miało to wpływu na pracę silnika. Trzy dni temu wymieniłem świece i kable zapłonowe. Co to może być?

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 07 lipca 2017 - 19:52

Płyn uzupełnia się pod korek w chłodnicy na zimnym silniku , a w zbiorniczku tylko między dwie dolne kreski

#3 bagro

bagro

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,4 GT - M
  • Imię:Romek

Napisano 07 lipca 2017 - 21:17

spoko2 weż no pobaw się kabelkami czujnika temperatury bo pewnie przy zapalającej się kontrolce startuje też wentylator.

Gaśnie kontrolka wyłącza się wentylator niezależnie od temperatury płynu.

Użytkownik bagro edytował ten post 07 lipca 2017 - 21:20

#4 Bezimienny Gość.spoko2_*

Bezimienny Gość.spoko2_*
  • Guests

Napisano 07 lipca 2017 - 21:58

Może naciągnąłem kabelki przy wymianie świec.

Dzisiaj sprawa się wyjaśniła. Chciałem sprawdzić kable i dotknąłem wtyczkę przy czujniku temperatury płynu. Wtyczka odskoczyła od czujnika bez użycia sily. Była odłączona! Niestety zakończenie plastikowe przy czujniku było ułamane i zostało we wtyczce kabla. Na szczęście piny całe więc wpiąłem ponownie i wszystko wróciło do normy. Zgasły wszystkie błędy, samochód jeździ jak nigdy. Nawet radio przestało trzeszczeć. Teraz muszę pomyśleć jak usztywnić połączenie ponieważ w chwili obecnej trzyma się tylko na pinach czujnika - myślałem o koszulce termokurczliwej.

Użytkownik spoko2 edytował ten post 08 lipca 2017 - 15:32

#5 Bezimienny Gość.spoko2_*

Bezimienny Gość.spoko2_*
  • Guests

Napisano 17 lipca 2017 - 16:38

Uszkodzony czujnik jak na obrazku, Wstawiłem już nowy i samochód śmiga jak nigdy (FAE 33335).

Załączone pliki