Zawieszenie po spotkaniu z wysepką...
Napisano 14 października 2017 - 18:47
Co i jak to najlepiej sprawdzić ?
Poproszę o Wasze komentarze:)
Dzięki
Napisano 14 października 2017 - 18:58
Skoro masz koło na śmietnik to siła musiała być duża. Ja bym sprawdził zbieżność i końcówkę drążka. Kiedyś też tak przywalilem i nie stało się nic ale każdy przypadek jest inny. Zamontuj zapasowe przejedz się i zobacz czy ściąga na bok- jeżeli tak to geometria do skorygowania. A stan końcówki drążka to zobaczysz jak ściągniesz koło. Pozdrawiam i życzę gumowych krawężników ☺....gdy przy prędkości Ok 20 km/h, wycedziłem lewym przednim kołem w wysepkę (felga i opona do wywalenia), to waszym zdaniem w zawieszeniu wydarzyło się coś przykrego?
Co i jak to najlepiej sprawdzić ?
Poproszę o Wasze komentarze:)
Dzięki
Napisano 14 października 2017 - 19:04
Geometria zawieszenia do sprawdzenia, choćby nawet profilaktycznie dla własnego spokoju.
Na szybko to tak jak pisał Paweł, jeśli ściąga auto podczas jazdy to już masz odpowiedź że coś jest jeszcze uszkodzone. Podobnie będzie jeśli podczas jazdy na wprost, będziesz miał lekko skręconą kierownicę.
Napisano 14 października 2017 - 19:27
Napisano 14 października 2017 - 19:47
Witam
Spokojnie bez paniki. Po spotkaniu kola z przeszkodą mogło walnąć wszystko. Załóż nowe wyważone koło i sprawdź jak koledzy podpowiadają a ode mnie jeszcze to abyś po założeniu przejechali po nierównościach z otwartym oknem tak szybciej usłyszysz stuki i wejdź w prawy i lewy zakręt usłyszysz czy szumi łożysko lub podlewaruj Pt i obróć mocno kolem
Pozdro
Łożysko jest bardzo wrażliwe na takie uderzenia bo Pt ciężki.
A jak bardzo chcesz to do sprawdzenia wahacz, końcówki drążków, amortyzator,łożysko Macphersona, piasta koła, łożysko piasty kola
Napisano 14 października 2017 - 20:19
bigmeen podpisuje sie pod Twoja wypowiedzią
Napisano 14 października 2017 - 22:17
jak najbardziej Marcin ma racje mogło poleciec praktycznie wszystko i nie chce mi sie wierzyc abyś przy dwudziestu uszkodził felge i oponę ? - to było troszkę więcej ?
Napisano 15 października 2017 - 10:44
Nowe koła mam kupione już - Joanna:)
Andreeas,
to było przy dojeździe do skrzyżowania, a wysepka zrobiona porządnie - ostre granitowe krawężniki.
Szczerze, byłem w szoku: 1. Że tam jest wysepka (jazda na pamięć się kłania).
2. Że przy takiej prędkości tak zmasakrowało mi koło:(

Tak to wygląda:(
Napisano 15 października 2017 - 10:50
U mnie po takim wydarzeniu do wywałenia okazala się piasta koła. Zaczęła szarpać tarcza hamulcowa. Prędkość też była w okolicach 20-ki...
Napisano 15 października 2017 - 10:50
Ussssa fela, opona do wywalenia a reszta do dokładnego sprawdzenia. Ussssa.
Napisano 15 października 2017 - 10:58
Zasada jest prosta, zwłaszcza przy takiej prędkości, nie hamujesz w trakcie najazdu na przeszkodę, i nic się wtedy teoretycznie nie dzieje. W przeciwnym razie całą siłę uderzenia przenosisz na zawieszenie, a co za tym idzie, uszkodzenia mogą być rozległe.
Napisano 15 października 2017 - 13:12
Geometria w granicach normy.
Magicy u których byłem, stwierdzili jedynie minimalny luz na końcówce lewego drążka - zastanawiam się, czy powinienem to już teraz robić ?
Andmis,
„toczyłem się” nie hamowalem - nie widziałem tej wysepki, ktoś wcześniej był lepszy i pościnał znaki na wysepce:((
Napisano 15 października 2017 - 13:20
W takim razie, kupuj felgę, dwie opony, i dwie końcówki (moog), napraw, i ciesz się dalszą jazdą cruiserkiem..
Napisano 15 października 2017 - 13:21

Napisano 15 października 2017 - 18:50
Witam
Rozmawiałem ostatnio z Andrzejem na temat końcówek drążków bo mam do wymiany. Polecał firmę Blue print z tym że jedna końcówka z tej firmy kosztuje150 pln a moog 62 pln.
Pozdro
A tak nawiase mówiąc ile masz jeszcze do przeglądu? Jezeli luz jest minimalny i nie odczuwalny podczas jazdy i nie mający wpływu na jazdę to ja bym nic nie robił. Po przeglądzie technicznym jezeli diagnosta by stwierdził luzy na gałce gałkach to bym dopiero wymieniał
Użytkownik bigmeen edytował ten post 15 października 2017 - 18:45
Napisano 15 października 2017 - 18:53
Napisano 15 października 2017 - 18:58
Na ile końcówka drążka to krytyczny element i jak bardzo te firmy różnią się jakością wykonania&materiałem...
Tak jak wcześniej wspomniałem, zrobiłem zbieżność - jest w granicach normy.Witam
Rozmawiałem ostatnio z Andrzejem na temat końcówek drążków bo mam do wymiany. Polecał firmę Blue print z tym że jedna końcówka z tej firmy kosztuje150 pln a moog 62 pln.
Pozdro
A tak nawiase mówiąc ile masz jeszcze do przeglądu? Jezeli luz jest minimalny i nie odczuwalny podczas jazdy i nie mający wpływu na jazdę to ja bym nic nie robił. Po przeglądzie technicznym jezeli diagnosta by stwierdził luzy na gałce gałkach to bym dopiero wymieniał
Gdy zagadałem o zawieszeniu, gość stwierdził, że wyczuł minimalny luz ale wiedział też o moim incydencie...sam nie wiem, na ile coś się rzeczywiście dzieje a na ile mechanik chce popracować przy moim samochodzie:)
Napisano 15 października 2017 - 18:58
Końcówki wymień od razu, dla pewności sprawdź na stacji diagnostycznej zawieszenie. Możesz czegoś nie zauważyć, będziesz z usterką jeździł.
Napisano 15 października 2017 - 19:00
Napisano 15 października 2017 - 19:01
Jako element są bardzo krytyczne. Pt ciężki i jak założysz szajs to zaraz polecą. Ja nie używałem ani jednych ani drugich. Opieram sie tylko na doświadczeniu Andrzeja. Ja mam sindem czy jakoś tak . Wytrzymały jakieś trzy lata około 35 000
Użytkownik bigmeen edytował ten post 15 października 2017 - 19:48