...i jeszcze pytanie, czy w 1.6 jest zawór EGR?
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 22 października 2017 - 22:22
Napisano 22 października 2017 - 21:30
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 22 października 2017 - 22:22
Napisano 23 października 2017 - 08:51
a czy to czasem nie o tym Andrzej pisze ..zobacz
Napisano 23 października 2017 - 09:11
1.6 nie ma egr.A przygasanie elektryki może być winą regulatora napięcia.
Napisano 23 października 2017 - 15:46
1.6 nie ma egr.A przygasanie elektryki może być winą regulatora napięcia.
Ale Pan Andrzej pisze, że regulator napięcia jest w sterowniku silnika, czyli co, mam wymienić sterownik za 2 tysie? A druga sprawa, to gdyby siadal regulator, to mialbym przygasanie (migotanie) stale trwajace, a mam to zjawisko losowo i nie zawsze.
Dzisiaj jakby było mało odpalił i gasł i niereagował na pedal gazu - piorun miga cały czas. Auto uziemione - skóra i nowe sprzegło, to chyba nie to, czego to auto potrzebuje.
Rano miałem takie błędy na TarQue PRO.
Screenshot_2017-10-23-16-52-16.png 1,25 MB
3 Ilość pobrań
P0551 to czujnik cisnienia wspomagania i mam go od 5 lat, ale reszta wskazuje na układ pedału gazu, czujnika przepustnicy (tego na kielichu) i przepustnicy. Tyle, że czujniki wyczyszczone, ścieżki węglowe na przepustnicy też, a Pitol rżnie głupa i bawi się ze mną w kotka myszkę - a może problem tkwi w wiązkach i wtyczkach do tych wszytkich części przepustnicy, może same kable są jakieś trefne. Zastanawiam się czy ich wszystkich nie wymienić - jak udało mi się po pożarze auta naprawić wiązki, to może mu zrobię nowe, ale kur... jednokolorowe (najwyżej dodam karteczki z opisem kolorów fabrycznych). Kontaktowałem się również z Panem Remigiuszem od Pitków w Jeleniej, ale gość jest zarobiony i ma już chyba dość Pitków, tak więc pozostaje mi ASO (w Jeleniej nie ma, a jak już to u Mercedesa naprawa pewnie sięgnie ceny auta) albo spróbuję go naprawić sam z Waszą pomocą.
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 23 października 2017 - 16:12
Napisano 23 października 2017 - 16:54
Podjedź do firmy GARAGE na Flisaków tam robią amerykańce i elektryk jest kumaty
Napisano 23 października 2017 - 17:41
tyle razy pisałem błędy mozesz sobie w dup,,,,ę wsadzić/bez urazy - sparwdza się parametry i porównuje z wzorcowymi , ale o tym mozesz zapomiec na bierzacym testerze , w rachubę wchodzi DRB3 lub nowszy emulator Witech i oprogramowanie fiat,jeep,chrysler .
1,6 to wredne auto do diagnostyki a pseudo ELM327 szczytuje błędy z obd nie do końca pokrywające się z usterkami i błędami specyficznymi dla marki chrysler .
A co ty myślisz że jak przeczyścisz ścieżki węglowe to już naprawiłeś przepustnice czy tez czujnik położenia jest sprawny , zaczynam wątpić w sens dalszej pomocy na forum ....... , od 5 lat masz błąd p0551 ? przecież to pierwsza przypadłość do pływania obrotów i spadków napięcia na obrotach biegu jałowego i nie poprawnej pracy przy przełączaniu biegów w czasie jazdy .
Napisano 23 października 2017 - 19:13
Napisano 23 października 2017 - 21:37
Problem w tym, że auto na razie stoi i do serwisu musialbym go na holu ciagnąć.
Panie Adrzeju, zdaję sobie sprawę z badziewności Tarque, ale do tej pory mi pomagał, a jeśli chodzi o błąd 0551 to tu na forum można przeczytać, że można z tym jeździć - fakt, że 5 lat temu ten czujnik w oryginale kosztował ponad 3 stówy i odpuściłem jego zakup, ale teraz jest tańszy i go pewnie wreszcie zakupię, ale czy to rozwiąże problemy z piorunem to wątpię, bo co ma kierownica do pracy silnika - chyba, że Pitek to jakieś zaczarowane auto, a szczególnie 1.6, co w połączeniu z moją uczącą się szarą masą nie daje takiego efektu abym na forum nie poruszał tematu czarów w tym samochodzie i podobnie jak Pan uważam, że to wredne auto do diagnozowania, co w mojej ocenie prowadzi do poglądu, że jest to samochód zaprojektowany w nieprzemyślany sposób (jakby za szybko). ...nie zmienia to faktu, że jako całościowa bryła jest intrygująca, piękna i warta posiadania. ...i naprawy.
Generalnie nie chciałbym mieć tak jak użytkiwnicy Reno Traffic, którzy nie machają sobie z pozdrowieniem, bo się codziennie widzą w serwisie.
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 23 października 2017 - 21:44
Napisano 23 października 2017 - 21:52
Napisano 23 października 2017 - 22:07
To fakt, wiedzy zbyt dużej nie mam w kwestii czarów w tym aucie. Dlatego zanim coś zrobię wolę zapytać, aby nie zrobić gorzej niż jest.
Czy przy wymianie tego czujnika od P0551 wycieka olej z maglownicy?
Napisano 23 października 2017 - 22:19
Wycieka ok 50-100ml , nie przesadzaj z dociagnieciem bo łatwo zerwac 8mm gwint i bedzie plyn leciał cały czas , na nowy czujnik trzeba załozyc nowy oring brak w komplecie przy zakupie czujnika .
piorun to przepustnica a tu tylko regeneracja pomaga i czasami wgranie nowego softu do sterownika - obowiązkowe według serwisówki chryslera
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 23 października 2017 - 22:21
Napisano 27 października 2017 - 21:25
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 28 października 2017 - 09:48
Napisano 28 października 2017 - 07:08
Napisano 28 października 2017 - 09:52
Napisano 28 października 2017 - 10:20
tylko diagnostyka na serwisowym testerze po wczesniejszym sprawdzeniu wiazki elektrycznej od przepustnicy do sterownika silnika + obowiazkowe wgranie drugiego softu do sterownika przez serwis - jeśli ponownie wyrzuci przepustnice to do wymiany .Koszt w serwisie jest nizszy niż znalazłeś na ebay .
Stefciu auta robi się tak aby każdy w nim nic nie mógł sam zrobić - taka polityka firm .
Napisano 28 października 2017 - 23:15
Napisano 29 października 2017 - 14:38
Napisano 29 października 2017 - 14:44
Napisano 29 października 2017 - 15:02
Napisano 29 października 2017 - 15:51
tak poprzez złącze OBDII , nikt nie będzie demontował sterownika
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Regulator napięcia w PT'ku - rwania i wycie silnika przy klimatyzacji/ogrzewaniu![]() |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.SalanderOnly_* |
|
![]()
|
|
Pytanie na temat napięcia ładowania![]() |
Techniczny podstawowy | fotograf77 |
|
![]()
|
|
Ładowanie, regulator napięcia 2,2 crd |