Posiadam lampy europa ale maja zmatowiałe klosze,mam też lampy angielskie z eleganckimi kloszami
pytanie czy ktoś z grona przekładał same klosze lamp czy jest z tym jakiś problem?
Napisano 03 stycznia 2018 - 18:53
Posiadam lampy europa ale maja zmatowiałe klosze,mam też lampy angielskie z eleganckimi kloszami
pytanie czy ktoś z grona przekładał same klosze lamp czy jest z tym jakiś problem?
Napisano 03 stycznia 2018 - 19:09
W którymś wątku było że bez problemu!! ważne żeby odbłyśniki były z europy... a klosze można przekładać..
Napisano 03 stycznia 2018 - 19:49
Nie ma problemu z przekładką. Reflektor wkład się do pojemnika na tyle dużego, aby można go było zalać wrzącą wodą. Pod wpływem temperatury klej, którym sklejony jest klosz, staje się bardzo plastyczny i miękki. Wodę można w miarę stygnięcia ponownie zagotować i wykorzystać. Używając stosownie siły rozdziela się klosz od korpusu reflektora. Czyści dokładnie klosz z resztek kleju, brudu. Odtłuszcza. osusza powietrzem. Może być suszarka do włosów lub opalarka na małej mocy. Identycznie postępuje się z reflektorem, biorcą klosza. Różnica jest tylko w tym, że usuwa się klej z korpusu lampy. Należy zwrócić uwagę na ilości kleju użytą do klejenia, aby przy połączeniu klosza z korpusem zbyt wiele się go nie wycisnęło na odbłyśnik. Pozostawiony do wyschnięcia daje jak do tej pory 100 % szczelności lampy. Odbłyśniki dla pewności chronić przed dotykiem niezabezpieczonych rąk. Nie czyścić mechanicznie odbłyśników. Delikatna materia łatwa do porysowania.
Druga ewentualność, klosze szlifujesz odpowiednimi frakcjami papieru ściernego i lakierujesz. Później polerujesz pasta polerską i reflektory prawie jak nowe.
Do sklejenia można użyć kleju do szyb lub tak jak w moim przypadku silikonu - KLEJ-USZCZELNIACZ SIKA SIKAFLEX 11 FC+ 300 ML CZARNY.
Napisano 03 stycznia 2018 - 19:53
Dzięki spróbuje się za to zabrać bo szczerze nie chce mi się ich polerować mam nadzieję że nie są klejone
Napisano 03 stycznia 2018 - 19:56
wszystkie są klejone
Napisano 03 stycznia 2018 - 19:58
Aha już wiem że są klejone lodzermen(EL)sz wyjaśnił mi dogłębnie temat wielkie dzięki
Napisano 03 stycznia 2018 - 20:03
Aha już wiem że są klejone lodzermen(EL)sz wyjaśnił mi dogłębnie temat wielkie dzięki
Zakładając, że jakiś Anglik nie pokleił ich jakimś innym niż oryginalny klej , bo wówczas może być ciekawie.
Użytkownik Lodzermen(EL)sz edytował ten post 03 stycznia 2018 - 20:04
Napisano 03 stycznia 2018 - 22:49
Ja rozbierałem chyba ze dwa razy za pomocą opalarki elektrycznej. Trzeba uważać, żeby właśnie nie rozgrzać za bardzo. Do sklejenia można użyć tego samego spoiwa, ja tak robiłem.
Napisano 03 stycznia 2018 - 22:57
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 03 stycznia 2018 - 22:59
Napisano 04 stycznia 2018 - 21:42
Dzięki za wszelkie sugestie
Napisano 07 stycznia 2018 - 20:20
Dzięki spróbuje się za to zabrać bo szczerze nie chce mi się ich polerować mam nadzieję że nie są klejone
polerka + lak bezbarwny działa cuda
Napisano 08 stycznia 2018 - 10:43
tak tylko lakier bezbarwny z utwardzaczem są gotowe spreje dwuskładnikowe na allegro
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Kierunkowskazy Przód !? |
Techniczny podstawowy | button |
|
![]()
|
|
Kupię przednie lampy do polifta |
Kupię / Sprzedam / Zamienię | nero49 |
|
![]()
|
|
sprzedam nowe reflektory (przód, 1 generacja)![]() |
Części do PT Cruisera | Bezimienny Gość.turing_machine_* |
|
![]()
|
|
Błotnik przód |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.Rosa_* |
|
![]()
|
|
[SPRZEDAM] Poduszka skrzyni 2.0, Mech. klamki bagażnika + 'skrzydła', sworznie przód. |
Części do PT Cruisera | Johny6665 |
|
![]()
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych