Taki przelocik nad moją miejscowością :)
#1 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 20 kwietnia 2018 - 11:09
Napisano 21 kwietnia 2018 - 19:04
ładnie tam u was
Napisano 21 kwietnia 2018 - 19:54
Genialna pogoda do takich nagrań teraz jest
Z przyjemnością obejrzałem, piękne okolice :tak
#4 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 00:39
Jadąc do Mielna nad morzem DK11 około 20km przed Koszalinem jest miejscowość Mostowo i w niej przekracza się koryto rzeki Radew. Dwa kilometry dalej jest krzyżówka ze zjazdem w lewo...
W latach 20tych ubiegłego 100lecia Niemcy spiętrzyli Radew po czym zbudowali drugi poziom tego spiętrzenia i na obu postawili elektrownie wodne działające do dziś w oryginalnym stanie. Jezioro (właściwie zalew) 2 poziomu nazywa się j. Rosnowskie, a jezioro niżej położone to Hajka. Obie wody są pod zarządem PZW organizują zawody karpiowe. Obszar chroniony z zakazem pływania łodziami motorowymi. a na żaglowe za słabo dmucha bo jeziorko długie a wąskie. Jest też dzikie pole namiotowe, ale legalne bo to Lasy Państwowe nim zarządzają pozbawione wody bieżącej i toalet oraz OPŁAT! z legalnymi miejscami do palenia ognisk!! W Rosnowie jest Ośrodek wypoczynkowy "Radew" z możliwością jazdy konnej. Dwa kilometry od Rosnowa jest lotnisko Aeroklubu jakby kto chciał samolotem... pewnie loty widokowe też są dostępne a do Rosnowa z Koszalina można dojechać kolejką wąskotorową w sezonie na imprezy nad jeziorem... Mielno to "kicz Łowicz"
Można więc na wypoczynek we wspaniałych okolicznościach przyrody, na grilla, na ryby, na grzyby... na lwyby też coś się znajdzie
A i zapomniałem dodać, że można się tu napić niefiltrowanego i niepasteryzowanego browara z beczki placek po węgiersku, smażona ryba i goloneczki najlepsze jakie jadłem... inny fast food też dostępny łącznie z marketem sieciowym
Użytkownik Pasio edytował ten post 22 kwietnia 2018 - 01:12
#5 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 02:01
Wypoczywałem tam swojego czasu, w domku prywatnym niedaleko domków, chyba telekomunikacji. Jak dochodziło się od torów to były pierwsze domki ogrodzone nad samym jeziorem. Nie wiem jak tam jest teraz, bo to było dawno.
#6 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 02:13
teraz to miejsce nazywa się Rancho... jak sobie radzi to nie wiem bo jakoś "kontakty" zanikły... ale knajpę "U Zdzicha" musisz znać
#7 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 10:04
To były czasy jak miałem małe dzieci i to dla nich tam jeździliśmy, więc do knajpy owszem, ale sporadycznie. Zresztą to ranczo, o którym pisałem, ten domek to moja rodzina mi użyczyła. Mieszkają tam do dzisiaj - Kończewscy, znasz?
Napisano 22 kwietnia 2018 - 10:15
Pstrąg świeżo wędzony i do tego piwo niefiltrowane, placek po węgiersku, ech to były czasy. Pierwsze wakacje z dziewczyną spędziłem w Rosnowie w 1995r.
- monika_antonina lubi to
#9 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 14:09
To były czasy jak miałem małe dzieci i to dla nich tam jeździliśmy, więc do knajpy owszem, ale sporadycznie. Zresztą to ranczo, o którym pisałem, ten domek to moja rodzina mi użyczyła. Mieszkają tam do dzisiaj - Kończewscy, znasz?
Oczywiście, że znam razem rozpoczynaliśmy służbę w 1985 w Zegrzu...
Wędzarnia działa cały czas i nie ma lepszych wędzonych pstrągów i łososi jak te od Zdzicha... choć nie wiem jak często wędzi...
#10 Bezimienny Gość.Yano_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 15:26
Napisano 22 kwietnia 2018 - 16:25
To Ty zaczynałeś służbę w Zegrzu jak ja ją tam kończyłem Wiosna 83-85 z tym, że wychodziłem do cywila tak na początku czerwca bo dosługiwałem 47 dni
Januszku...... świętoszkiem to chyba nie byłeś skoro ancelek 47 dzionków... coś przeskrobał
#12 Bezimienny Gość.Yano_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 16:53
Napisano 22 kwietnia 2018 - 16:57
Kiedys nie było o to trudno
Ja dosługiwałem dziesięć dni za "samowolne opuszczenie koszar" ))))
#14 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 19:52
no ja zacząłem we wrześniu 1985, a zakończyłem w czerwcu 2003... to dopiero "dosługa"
#15 Bezimienny Gość.Yano_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 20:39
A na dosłudze sadziłem w Rosnowie róże, żeby Ci się ładnie mieszkało
Napisano 22 kwietnia 2018 - 20:41
zazdroszczę
#17 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 20:56
no ja zacząłem we wrześniu 1985, a zakończyłem w czerwcu 2003... to dopiero "dosługa"
A ja zacząłem w październiku 1990 i dosługuję jeszcze obecnie
- monika_antonina, bartek_sz3, Pitek78 i 1 inna osoba lubią to
#18 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 21:04
kiedy do cywila?
#19 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 22 kwietnia 2018 - 21:50
Może w przyszłym roku...
Napisano 11 listopada 2018 - 22:12