![:]](https://ptclub.pl/public/style_emoticons/default/krzywy2.gif)
Nieśmiało zajrzałam na to forum w nadziei, że umożliwi mi ono rozdzielić informacje, które można znaleźć to tu to tam na temat PT, na te prawdziwe, fikcyjne i te nieco mniej.
Sporo tu poczytałam, sporo się dowiedziałam, ale jeszcze mi mało :swir
PT Cruiser to samochód, który „uwiódł” mnie przy pierwszym „spotkaniu”.
Uwiódł swoją niespotykanie piękną sylwetką- to było jakoś w okolicach 2002 roku. Niewiele tych samochodów było wtedy jeszcze w Polsce.
Pomyślałam sobie wtedy, że to jest „to”. Zamarzyło mi się takie cacko i…. marzy mi się do dziś.
Byłam o krok od kupienia PT Cruiser’a w zeszłym roku, ale w wyniku złej „prasy”, przegrał casting z 300M

No, ale teraz znów wzdycham….
I dlatego chciałabym Was prosić o szczere odpowiedzi na moje pytania- pomoc w rozdzieleniu faktów od bajek.
Gwoli przybliżenia mojej osoby, napiszę, że w swoim życiu miałam trzy samochody, z czego dwa to Chrylser’y- Intrepid i 300M.
No i…. qrcze…. chyba ciężko byłoby mi się przerzucić na inną markę, bo nie ukrywam, że samochody amerykańskie mnie po prostu oczarowują.
Mam wrażenie, jakby płacąc za samochód, otrzymywało się samochód + darmowy pakiet „luksus” w prezencie

O PT słyszałam różne opinie. Bardzo różne, często zadziwiająco skrajne- od miłości do nienawiści. :|
Dlatego bardzo Was proszę o szczere informacje, choć pytanie miłośników o obiektywizm…. Zadanie karkołomne – wiem.
Wiem, że to nie samochód wyścigowy, wiem, że nie pali tyle co pospolity „maluch”, a jego części nie kosztują tyle co te do Poloneza.
Tyle wiem i jestem na takie sytuacje przygotowana. Szczerze powiem, dziwnie się czuję tankując paliwo do pełna za 150 PLN.
Ale ale….
Moja lista pytań (wybaczcie ignorancję w niektórych przypadkach- dopiero się uczę ;-)):
1.) Ile wersji nadwozia ma PT Cruiser? Widziałam, że teoretycznie dwa (MVP i Cabrio), ale w opisach ogłoszeń spotkać można sformułowania typu „hatchback” czy „kombi”. Czy to kwestia różnych nadwozi i czy dowolności interpretacji sprzedającego?
2.) Mam wrażenie, że bardziej przychylnie ludzie wypowiadają się o wersjach produkowanych w Stanach. Czy to tylko wrażenie, czy faktycznie rodowite amerykany są lepsze?
3.) Czy są jakieś roczniki, wersje, które cieszą się wyjątkowo złą sławą lub wręcz przeciwnie- są warte zachodu bardziej niż inne?
4.) Jakie są najpopularniejsze usterki? Na co należy szczególnie zwracać uwagę przy wyborze PT? Słyszałam, że z zawieszeniem bywa krucho- czy coś jeszcze (coś o przełączniku wyczytałam, ale nie pamiętam, o jakim

5.) Czy jest szansa kupienia dobrego (naprawdę sprawnego) PT z rocznika 2003 lub 2004 w granicach 30-35 tys.?
6.) Dlaczego w ogłoszeniach jest aż tyle PT? Nie ukrywam, że nieco mnie to przeraża. Coś im w pewnym wieku zaczyna dolegać, czy po prostu były parę lat temu tak modne?

7.) Jak to jest z tym brakiem wyciszenia przy dużej prędkości? Faktycznie jest źle, czy po prostu niekomfortowo?
8.) Sporo na tym forum (i nie tylko tu) mowy o „liftingu” PiT’ka. O co chodzi?
9.) Czytałam również, że sporo sprzedających naciąga opisy w ogłoszeniach, np. wymieniając komputer, którego istnienie jest w danym modelu niemożliwe. W jakich modelach się on pojawia?
10.) Czy fakt udokumentowania przebiegu w książce serwisowej jest faktycznie gwarancją przebiegu, czy tu też zdarzają się przekręty?
11.) …..i…. pewnie jeszcze sobie co nieco przypomnę
Wszelkie uwagi, porady, jak wybrać PT nie dając się nabić w butelkę, mile widziane

Z góry dziękuję i pozdrawiam!