Poirytowany ciemnością w sterowniku szyb postanowiłem naprawić światełka. Wydostałem dziada z deski rozdzielczej.
IMG_20180922_172200.jpg 483,33 KB
11 Ilość pobrań
IMG_20180922_172218.jpg 304,74 KB
10 Ilość pobrań
Potem rozebrałem na kawałki, aby rozebrać sterownik trzeba zdjąć delikatnie czarny plastik z tyłu obudowy, potem trzeba delikatnie podważyć płaski śrubokrętem każdą z czterech dźwigienek sterownika aby je wymontować. Po zdjęciu dżwigienek pozostają przeźroczyste rdzenie. Uwaga - nie bawić się nimi gdyż bez obudowy nie posiadają ograniczników i można coś zgubić lub zniszczyć. Podczas demontażu należy też uważać aby nie zgubić kołyski od sterownika blokady sterowania szyb tylnych - to taki mały mosiężny dynks, który jest osadzony bez żadnych sprężynek i trzyma go na miejscu tylko dźwignia przełącznika blokady.
IMG_20180922_172446.jpg 572,24 KB
9 Ilość pobrań
IMG_20180922_180345.lutjpg.jpg 1,56 MB
10 Ilość pobrań
Potem ten jednolity element składający się z dwóch płytek trzeba rozdzielić, aby wymienić żarówki. W miejscach oznaczonych na biało są luty spajające płytki, które trzeba potraktować lutownicą i odsysaczem do cyny, po czym delikatnie podważając śrubokrętem rozdzielić elementy. Zalecam użycie lutownicy precyzyjnej lub ze stożkowym grotem. Uwaga - na górnej płytce są elementy mechaniczne sterownika, a dolna jest obwodem drukowanym z elementami elektronicznymi, więc przy rozdzielaniu płytek zalecam ostrożność aby niczego nie uszkodzić. Po rozdzieleniu płytek należy wymienić 5 żarówek w miejscach zaznaczonych czarnymi kwadratami. Nie sugeruj się tym że niektóre świecą, bo nie wiadomo ile im zostało. Ze starych żarówek zdjąć niebieskie kapturki i założyć na wymienione.
IMG_20180922_184043ppl.jpg 1,76 MB
10 Ilość pobrań
Do wymiany zastosowałem żarówki stosowane w podświetlaniu skal w CB radiach. Aby wymienić 4 żarówki należy złapać szczypcami za szare plastik i po prostu oderwać delikatnie od płytki, wymienić w nich żarówki i przylutować do ścieżek widocznych na płytce (foto poniżej). Na w/w zdjęciu wymienione są już 2 żarówki.
IMG_20180922_184049.jpg 548,68 KB
9 Ilość pobrań
Do wymiany żarówki w białej obudowie użyć odsysacza. Po zainstalowaniu wszystkich żarówek, ponownie połączyć płytki, zlutować styki (te wcześniej oznaczone białymi kółkami), całość umieścić w obudowie, wcisnąć tylną, czarną osłonę (pasuje tylko w jednej pozycji). Od przodu na przeźroczyste rdzenie delikatnie wcisnąć przyciski sterowników, po czym całość przypiąć do wtyczki, wcisnąć w deskę i gotowe.
Użytkownik HAL9000 edytował ten post 30 września 2018 - 08:45