W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl
Przeprowadzenie przewodu kamery cofania od tylnego zderzaka do kokpitu
Started By
Bezimienny Gość.Opragr_*
, 26 lis 2018 15:05
Będę chciał podłączyć kamerę cofania do ekranu. Kamera będzie montowana w ramce tablicy rejestracyjnej. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie? Pomożecie?
Którędy przeprowadzić przewód, ewentualnie gdzie go schować?
Użytkownik Opragr edytował ten post 26 listopada 2018 - 15:06
Kabel od kamery cofania przeprowadziłem od zderzaka, do środka zderzaka obok lampki podświetlającej tablicę, ze zderzaka do bagażnika przez klapkę tylnej prawej lampy (trzeba zdjąć listwę z tyłu bagażnika i prawą lampę i trochę się nagimnastykować żeby kabel przeprowadzić, ale da się), w bagażniku idzie do tylnej kanapy, potem prawą stroną podłogą pod listwami, dalej do góry pod listwą prawego przedniego słupka i podsufitką do ekranu który jest w lusterku. Przewód widoczny jest tylko w bagażniku.
Użytkownik rafal-gorzow edytował ten post 02 grudnia 2018 - 23:33
Wewnątrz bagażnika wychodzi pod osłoną, i kabel zasilający do tylnej lampy. Dalej kabel bagażnikiem, obok fotela, i wewnątrz przy progu, pod plastikowymi osłonami.
I filmik z tak zamontowanej kamerki (rejestrator w lusterku automatycznie zapisuje mi obraz z kamery przedniej i tylnej). Możliwa jest regulacja kamery w pionie i podniesienie jej wyżej).
Przepraszam za opóźnienie. I jakość fotek, ale pogoda zbytnio nie sprzyja ostatnio. Kamera przykręcona nad tablicą rejestracyjną. 20181228_170604.jpg
Kabel idzie od kamery za ramką tablicy i wchodzi w zderzak za lampką podświetlenia tablicy 20181228_170614.jpg
Wewnątrz bagażnika wychodzi pod osłoną, i kabel zasilający do tylnej lampy. Dalej kabel bagażnikiem, obok fotela, i wewnątrz przy progu, pod plastikowymi osłonami. 20181228_170733.jpg
I filmik z tak zamontowanej kamerki (rejestrator w lusterku automatycznie zapisuje mi obraz z kamery przedniej i tylnej). Możliwa jest regulacja kamery w pionie i podniesienie jej wyżej). https://www.youtube....h?v=MBydQasmHfM
Obiektyw bardzo się brudzi?
Lustro jakiej masz firmy?
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to powiem tak... mamy w innym aucie kamerkę i niestety...wszystko jest dobrze dopóki jest pogoda i nie ma deszczu.. gdy pogoda pod psem kamera wymaga ciągłego wycierania albo - nic w niej nie widać.. Taka moja obserwacja!!
Trochę się brudzi jak bloto jest, trzeba przecierać. Warto zamocować ją najgłębiej jak się da.
A lustro, chińczyk. Z androidem, BT, WiFi, GPS, transmiterem FM i slotem na kartę SIM. Kupiłem na Aliexpresie, bo na Allegro wołali po 900 zł za takie a u Chińczyka wyszło 390 zł (nie warto brać na Allegro tych tańszych, z Androidem 4, bo bardzo ograniczona jest ilość aplikacji które da się zainstalować). A tu nie ma problemu z instalacją. Był tylko problem z prestawieniem strefy czasowej i pokazywało niewłaściwą godzinę, a w ustawieniach opcji zmiany strefy nie było, ale wystarczyła zainstalować apke która umożliwia ustawienie dowolnej strefy czasowej i jest ok. Nawigacja działa bardzi dobrze (użewam HERE, czasem map google). A i kamerka przednia w ciemności całkiem nieźle sobie radzi, dużo lepiej niż lusterka Allegro (miałem, w ciemności nic nie było widać).