Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Czyszczenie zaworu EGR

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests
  • DołączyÅ‚:  --

Napisano 25 stycznia 2019 - 13:25

Witam, chciałbym samodzielnie wyczyścić zawór EGR w moim nowo nabytym Pitku 2.2 crd 2004r.

Pytanie jak siÄ™ do tego zabrać żeby wszystko miaÅ‚o rÄ™ce i nogi?  Co po kolei powinienem zrobić i czy w ogóle jest taka możliwość.

Z góry dziękuję.

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 
  • DołączyÅ‚:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • ImiÄ™:Andrzej
  • SkÄ…d::PÅ‚ock
  • PÅ‚eć: Mężczyzna

Napisano 25 stycznia 2019 - 13:41

jest taka możliwość , tylko po co ? w tym aucie zawór nie siada - jesli juz to wyczyść klapy kolektora ssacego bo na 100% sa zabite .Ale jak już się zdecydujesz na czyszczenie egr - to pierwsza i podstawowa czynność to spuszczenie płynu chłodzącego bo przez egr idzie magistrala .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 25 stycznia 2019 - 13:43

#3 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 25 stycznia 2019 - 13:57

jest taka możliwość , tylko po co ? w tym aucie zawór nie siada - jesli juz to wyczyść klapy kolektora ssacego bo na 100% sa zabite .Ale jak już się zdecydujesz na czyszczenie egr - to pierwsza i podstawowa czynność to spuszczenie płynu chłodzącego bo przez egr idzie magistrala .

Nie wiem czy uda mi się wytłumaczyć ale się postaram.

Pitkowi zapaliła się kontrolka Check engine, stracił na mocy i na obrotomierzu maksymalnie idzie do 3000.

Pierwsza rzecz która mnie zaniepokoiÅ‚a to syczenie zaworu podciÅ›nienia (patrzÄ…c od przodu po prawej stronie) a to ciÅ›nienie o ile siÄ™ nie mylÄ™ idzie bezpoÅ›rednio do zaworu EGR. 

Stąd właśnie pomysł że może zawór jest "zapaskudzony" albo zdechł....

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 25 stycznia 2019 - 15:03

Jeśli masz syczenie zaworu - to padła membrana ( zawór do wymiany ) lub spadł wężyk sterujący podciśnieniem . Czyszczenie nic tu nie pomoże - tylko ew wymiana zaworu lub przewodu podciśnienia

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 25 stycznia 2019 - 15:04

#5 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 25 stycznia 2019 - 15:15

Jeśli masz syczenie zaworu - to padła membrana ( zawór do wymiany ) lub spadł wężyk sterujący podciśnieniem . Czyszczenie nic tu nie pomoże - tylko ew wymiana zaworu lub przewodu podciśnienia

Mowa o zmianie zaworu podciśnienia ?

O takim

https://allegro.pl/o...chiwum_allegro

#6 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 25 stycznia 2019 - 15:17

Nie - o kompletny zawór egr

#7 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 25 stycznia 2019 - 15:33

Nie - o kompletny zawór egr

Chyba się nie zrozumieliśmy.

Syczy mi zawór podciÅ›nienia (ten po prawej stronie za filtrem powietrza) i on jest połączony z EGR i może dlatego syczy bo EGR jest zawalony, chyba że istnieje opcja  że mam źle wężyki z podciÅ›nieniem poprowadzone, nie wiem...

#8 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 25 stycznia 2019 - 16:24

sprawdz czy masz osmolonÄ… gorÄ™ alternatora i oslone wentylatora chlodnicu obok alternatora , faktycznie sie nie zrozumielismy wczesniej 

#9 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 25 stycznia 2019 - 17:03

sprawdz czy masz osmolonÄ… gorÄ™ alternatora i oslone wentylatora chlodnicu obok alternatora , faktycznie sie nie zrozumielismy wczesniej 

ok, jutro sprawdzę i od razu dam znać. Porobię też zdjęcia.

Jak jest diagnoza w przypadku osmoleni i w przypadku gdy osmolenia nie będzie ?

#10 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 25 stycznia 2019 - 19:17

Wyeliminujesz awarie ograniczajÄ…ca obroty silnika i tryb awaryjny

#11 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •  Â   Â 
  • DołączyÅ‚:  21 cze 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • ImiÄ™:miecio
  • SkÄ…d::krk

Napisano 25 stycznia 2019 - 20:39

zawor powinien byc tylko osmolony sadza jak jest oleum to inna inszsosc bo motorek przechodzony /nie patrz na licznik przejechanuch kilo,... :miecio

#12 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 27 stycznia 2019 - 08:24

Wyeliminujesz awarie ograniczajÄ…ca obroty silnika i tryb awaryjny

Sprawdziłem i się przeraziłem, osłona wentylatora jest zachlapana olejem po lewej stronie.

Skąd to się tam wzięło?

Po dosyć dÅ‚ugiej ale wolnej i spokojnej jeździe Check engine zgasÅ‚.

Masz pomysł co mu jest? co zrobić żeby jeździł tak jak powinien?

#13 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 27 stycznia 2019 - 08:30

Tak wymień pęknięty górny waż turbiny - syczenie zginie a auto zacznie normalnie pracować - waż do kupna z zamiennika na Allegro 170 zł lub oryginał w Mercedesie 186 zł

#14 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 27 stycznia 2019 - 08:46

Tak wymień pęknięty górny waż turbiny - syczenie zginie a auto zacznie normalnie pracować - waż do kupna z zamiennika na Allegro 170 zł lub oryginał w Mercedesie 186 zł

wąż oglądałem, wydaje mi się że jest cały ale dla pewności zmienię na nowy, a co z zachlapanym wentylatorem chłodnicy?

Sorki za tyle pytań ale jestem trochę zielony i dopiero się uczę samodzielnej mechaniki a chciałbym jak najwięcej rzeczy wyeliminować za jednym razem jak będzie na kanale bo już na wtorek będę miał wszystkie filtry i będę zmieniał olej więc od razu będę mógł sprawdzić i zmienić inne przyczyny tej usterki

#15 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 27 stycznia 2019 - 09:43

Patrzeć to możesz do skutku na ten wąż ? - pęka od wewnętrznej strony - jak nie wyjmiesz to nie sprawdzisz .Przy sprawnym wężu będzie sucho - a jeśli wąż byłby sprawny a jest mokro to masz pęknięty kolektor ssący .

#16 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 27 stycznia 2019 - 12:06

Patrzeć to możesz do skutku na ten wąż ? - pęka od wewnętrznej strony - jak nie wyjmiesz to nie sprawdzisz .Przy sprawnym wężu będzie sucho - a jeśli wąż byłby sprawny a jest mokro to masz pęknięty kolektor ssący .

Ok, to już wiem co robić.

Dzięki za pomoc:)

Dam znać w tygodniu co i jak.

A jeszcze przy okazji bo nie mam pojęcia jakiego oleju używał poprzedni właściciel, a chcę wlać 5w30 - zrobić płukanie silnika przed zmianą czy te płukania są przereklamowane ?

#17 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  Â 
  • DołączyÅ‚:  20 gru 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • ImiÄ™:Darek
  • SkÄ…d::Malbork

Napisano 27 stycznia 2019 - 17:08

Z tym płukaniem, to dałbym sobie siana. No ale co kto lubi!? Od samego zakupu pitka (prawie 9 lat) zalewam wynalazek shell'em helix ultra extra 5w30 może byc 40 i jeszcze silnik daje rade. Co do nazwy to od jakiegoś czasu sie zmieniła, ale to to samo. Pozdrawiam

#18 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •  Â   Â 
  • DołączyÅ‚:  21 cze 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • ImiÄ™:miecio
  • SkÄ…d::krk

Napisano 27 stycznia 2019 - 18:14

no to to co teraz napisze andrzej mnie zlinczuje ale to nie jest druciarstwo ale inna metoda,... zaopatrzyc sie trzeba w tasme izolacyjna samowulkanizujaca, uzywaja tego elektrycy jesli wiedza co to jest i weza obciagnac tasma ale mocno naprezona a rozciaga sie 4 razy,  i tak metoda krzyzowa tam i nazad 4 razy/4 warstwy potem gume/rure wsadzic do piekarnika na 200-230 stopni , poczekac godzine po ochlodzeniu zamontowac i BEDZIE PAN ZADOWOLONY to pisalem ja i pod tym sie podpisuje,  koszt zabiegu 20 pln a jak nie starcza do pierwszego to mozna smigac, ale oczywiscie po uzbieraniu srodkow to tylko w aso za jakies 200 zeta,... :miecio

Użytkownik miecio edytował ten post 27 stycznia 2019 - 18:15

#19 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  Â 

Napisano 27 stycznia 2019 - 18:37

Mieciu - nie sprawdza się ta metoda , za duże ciśnienie , olej i temperatura .

#20 Bezimienny Gość.Laska_*

Bezimienny Gość.Laska_*
  • Guests

Napisano 13 lutego 2019 - 09:35

Witam, długo mnie nie było ale już jestem:) Usterka zlokalizowana i usunięta, rura od kolektora ssącego była pęknięta praktycznie po długości. Check się już nie zapala i auto dostało w końcu mocy. Mechanik skasował mnie jak za zboże albo i lepiej ale mogę cieszyć się w końcu jazdą PT;p

Jednak żeby nie byÅ‚o kolorowo, mam wrażenie że autko za dużo pali... ile mniej wiÄ™cej powinienem przejechać na peÅ‚nym zbiorniku 2.2CRD do zapalenia siÄ™ rezerwy? I jeszcze taka sprawa - wskaźnik temperatury lÄ…duje ledwo za drugÄ… kreskÄ… i dalej nie chce siÄ™ podnieść (podczas jazdy) jak go zostawiÄ™ odpalonego na postoju to wskaźnik jest w poÅ‚owie skali czyli wydawaÅ‚o by siÄ™ optymalnie ale czemu tej temperatury nie trzyma podczas jazdy? Chyba że ten model tak ma...