Witajcie,
w obliczu nadchodzącej wiosny, przyszedł czas na zmianę opon. Na rynku jest ogromy wybór różnych marek, typów, a co za tym idzie i cen. No i co zrobić, jeśli nie chcemy na ogumienie wydawać np. 2000 tys złotych, jednocześnie nie zapominając o bezpieczeństwie? Możemy też wziąć pod rozwagę takie aspekty jak indeksy oporów toczenia, hałas jaki opona generuje oraz komfort, styl jazdy i w końcu wygląd
Nie zastanawiam się nad nalewkami... bo nie Wiem, że niektórzy na nich jeżdżą i sobie chwalą, jednak ja chcę się skupić nad wyborem nowe "innej" marki lub markowymi - używanymi. To jakie niebezpieczeństwa mogą czyhać przy używanej oponie większość z nas wie (a jak nie wie, to można doczytać ). Przy "używce" bardziej, lub mniej świadomie zgadzamy się na pewne ryzyko. Ale w zamian zyskujemy np. Pirelli o rozsądnym bieżniku, który starczy może na 2-3 lata, za cenę w granicach 120-200 zł / 1 szt. Oczywiście można też kupić "inną" używkę w cenie 60-100 zł / 1 szt. Natomiast, może warto zastanowić się nad nowymi oponami marek mniej znanych? Jako przykład podam opony marki RIKEN, INFINITY czy PREMIORRI. Gdzie cena kompletu opon kształtuje się w granicach 650-800 zł (patrzyłem na 225/45/17). Macie jakieś doświadczenia z oponami TAKICH producentów?
Użytkownik _Jerry_ edytował ten post 11 March 2019 - 09:57