Czesc,
Nowiutkie, tygodniowe sprzeglo padlo, jest spalone. Jeszcze bierze, ale szarpie i smierdzi. Nowiutki sachs wymieniony w komplecie z dociskiem i lozyskiem. Auto nie mialo tygodnia. Jezdzilem ja wszystko bylo ok. 2 dni pojezdzila zona. Pod marketem wrzucila wsteczny (wg jej historii) i wybierak sie zakleszczyl - ni w przod ni do tylu. Efekt - spalone przeglo. Co robic ? Warsztat jest profecjonalny, duzy,nowoczesny i najwiekszy w okolicy. Auto jezdzilo poprawnie. Wraz z autem dostalem protokol odbioru. Warsztat powiedzial, ze sprawe sprawdzi ale za 2 tygodnie (kolejki). Co robic? Jest szansa to jakos reklamowav w sensie reklamowac sprzeglo ? Niemozliwym jest zeby warsztat zle to zalozyl, zona tez jest dobrym (naprawde) kierowca z 8 letnim doswiadczeniem i nie I autem...

Pomocy, tygodniowe sprzeglo padło !!!
Napisano 27 czerwca 2019 - 10:08
Napisano 27 czerwca 2019 - 11:16
Reklamować koniecznie. Wygląda to tak, jakby oporowy się rozleciał. Ale to tylko przypuszczenie, trzeba rozebrać.
Napisano 27 czerwca 2019 - 12:57
Boje sie pewnej rzeczy. Przed wymiana sprzegla 1 i wsteczny wchodzily z oporem, wsteczny zgrzytal. Czy nie jest moze tak, ze zona w tym czasie rozwalila synchronizatory (o ile wsteczny jest z synchro) a po wymianie sprzegla wrzucajac bieg zakleszczyla go, pilowala na polsprzegle i mamy efekt... Chociaz ja kilka dni jezdzilem tym autem i chodzilo swietnie...
Napisano 27 czerwca 2019 - 17:20
A nie spadła linka z wodzika i ruszała z 3 zamist z 1 - wtedy sprzęgło spali. Potem mogła sama wskoczyć na wybierak . Sprawdź stan linek skrzyni biegów.
Napisano 27 czerwca 2019 - 23:31
zero pozytywnej reklamacji - żona spaliła sprzegło , standart tak sie czasem zdarza
rekordziskę mialem z warszawy - 12 km i zero sprzegla , druga wymiana też nie dojechala do warszawy - po wytlumaczeniu i pokazaniu jak wysprzegla sprawa sie rozwiązała
Napisano 28 czerwca 2019 - 08:17
zero pozytywnej reklamacji - żona spaliła sprzegło , standart tak sie czasem zdarza
rekordziskę mialem z warszawy - 12 km i zero sprzegla , druga wymiana też nie dojechala do warszawy - po wytlumaczeniu i pokazaniu jak wysprzegla sprawa sie rozwiązała
Wlasnie tego sie boje, ale to strasznie dziwne. Zona jak juz pisalem jezdzi juz 8 lat i to juz drugi jej PT Cruiser i takie cos.... a co moglobyc powodem tego, ze bieg sie zakleszczyl ?
Jesli spalona zostala sama tarcza, to czy jest mozliwosc kupienia samej tarczy sprzegla ?
Napisano 28 czerwca 2019 - 08:33
Napisano 28 czerwca 2019 - 09:03
Sprzęgło w 2,0 to nitowany zestaw z dociskiem - żaden mechanik nie będzie chciał rozwiercać stalowych nitów i ponownie ich nitować - jest przewidziane jako jedność do wymiany
Moj blad - nie zaktualizowalem auta. Sprawa dotyczy 1.6. Andreas i powiedz prosze, co Twoim zdaniem moglo byc powodem zakleszczenia sie biegu ? martwi mnie to cholernie bo nie chce zeby nastepne sprzeglo zostalo usmazone.
Napisano 28 czerwca 2019 - 09:16
Napisano 28 czerwca 2019 - 09:48
Rozumiem, tak jak podejrzewalem. Powiedz jeszcze prosze, czy da rade do 1.6 kupic sama tarcze sprzegla ?
Napisano 28 czerwca 2019 - 11:54
Napisano 28 czerwca 2019 - 12:51
Można dać do nabicia
przepraszam za infantylnosc, ale... co to znaczy i gdzie np ? Nigdy ie slyszalem takiego okreslenia.
Napisano 28 czerwca 2019 - 13:23
są firmy które nabijają nowe okładziny cierne na tarczę sprzegła - gdzie trzeba poszukać w internecie
Napisano 28 czerwca 2019 - 15:02
Dzieki ! Bede dzialal. W czwartek mamy rozbierac graty. Dam znac co i jak !
Napisano 28 czerwca 2019 - 20:23
Sprawdź te linki - to kolejna możliwość zakleszczenia
Napisano 28 czerwca 2019 - 22:23
swoja droga to okladziny na tarczy sa eksremalnie cienkie,.../syndrom spaonej zarowki dziala w koncernach robiacych auta do dojazdu a nie jazdy, oewnie mi sie dostanie od mechdoktorow ale i tak moje na wierchu,...
Napisano 29 czerwca 2019 - 12:09
Linki sprawdze oczywiscie. Jak rozedrzemy to w czwartek postaram sie rzucic zdjecie tarczy przegla. Sam jestem ciekaw jak to bedzie wygladalo.
Napisano 01 lipca 2019 - 07:25
Co do regeneracji tarczy - polecam ten zakład, robili mi tarczę od Voyagera. Sam roznitowałem i nitowałem sprzęgło ale robota niewdzięczna, trzeba dorobić nowe nity, po fakcie dowiedziałem się że zakład bierze to na siebie w przypadku wysłana kpl sprzęgła
http://www.sprzegla....adzikowski.html
Napisano 03 lipca 2019 - 20:45
Czesc !
Sytuacja wyglada nastepujaco. Auto zaczelo jezdzic dobrze - biegi wchodza dobrze, nic nie smierdzi, skok pedalu jest dobry, autem nie szarpie. Jezdzilem nim dzis troche i jest ok. Mechanik, ktory ma robic robote wsiadl przejechal sie i mowi, ze jest ok. Co Waszym zdaniem robic? jezdzic, czy drzec to na wszelki wypadek (robocizna 350 polskich dolarow)
Napisano 03 lipca 2019 - 21:19
trochę to naciągane - obserwuj i tyle