Obudowa zegarów - lakier
Napisano 25 July 2019 - 21:30
Dałem ciała i to ostro. Wymieniajac żarówki podświetlenia zegarów - dodam że z sukcesem - chciałem wyczyścić dokładnie obudowę. Użyłem białego denaturatu by odtłuścić po tej wymianie powierzchnię... I tutaj o zgrozo lakier się zaczął rozpuszcza i ciągnąć. Efekt taki ze mocno ucierpiał. Polerowalem gąbka i pastą. Wyrównał em nieco fakturę ale jest mocno zmartwiony i wygląda mało apetycznie. Co dalej z tym zrobić? Pomyślałem że może to polakieruje?
Obudowy pod kolor nie znalazłem może po VIN da się znaleźć kod lakieru i jego odpowiednik RAL i to zrobić samemu? Pomocy.
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Napisano 25 July 2019 - 21:45
Tu masz kody kolorów: https://ptclub.pl/in...zia/#entry91203
A kod znajdziesz albo na naklejce na drzwiach kierowcy, albo pod maską na tabliczce.
Lakier znajdziesz np na Allegro. Zamawiałem kiedyś tutaj i kolor był identyczny. Wystarczy podać jakie auto, rocznik i kod koloru - https://allegro.pl/u...bp-uni-1-4-0619
Użytkownik rafal-gorzow edytował ten post 25 July 2019 - 21:48
Napisano 26 July 2019 - 12:39
Niestety, polerowanie nic nie dało. Zrobiłem jeszcze raz próbe na denaturacie bezbarwnym z innego źródła i to samo - lakier reaguje błyskawicznie...
Papier 800 na początek, potem 2000 i 2500 dla wyrównania wżerów po reakcji z denaturatem i lakierowanie. Po podaniu kodu lakieru z tabliczki lakiernia zrobiła mieszankę - lakier w jedna puszkę, bezbarwny w drugą - i czeka mnie lakierowanie elementu.
I tutaj dodatkowa myśl. Warto by tez pomalować i drugi panel po stronie pasażera. Bądź co bądź te kolory mimo iż dobrane wg kodu producenta będą na pewno wyglądały inaczej.. Jak to rozebrać ?
Użytkownik Majkelo edytował ten post 26 July 2019 - 13:46
Napisano 26 July 2019 - 15:29
Napisano 26 July 2019 - 16:29
Napisano 26 July 2019 - 20:27
po denaturacie zlazlo? ja sie takim czyms nie spotkalem,.. izopropanol to czysty spirit i doskonale odtluszcza cos podupcobe jest tu,...
ja se zdupcylem kierownice bo przez nieuwage posmarowalem srodkiem do opon i cosik zlazlo ale zeby po spirytusie to pierwsze slysze,..
Napisano 26 July 2019 - 21:43
Bo dzisiejszy denaturat to już nie ten denaturat co kiedyś. Trzeba czytać skład na etykiecie. Dziś niektóre denaturaty często są wzbogacane np. acetonem (technicznym) a ten nie tylko wspomaga odtłuszczanie ale też nie lubi lakierów...
Napisano 26 July 2019 - 21:56
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 26 July 2019 - 21:57
Napisano 26 July 2019 - 22:25
Te elementy są lakierowane czymś dziwnym - kiedyś swojej najlepszej klientce zdejmowałem klej z przylepki na mikrofon alkoholem i lakier zmatowiał. Do dziś się śmiejemy wspominając moją wtopę. Element poszedł do lakierowania.
Napisano 26 July 2019 - 22:28
Napisano 26 July 2019 - 23:49
denaturat nie może mieć w składzie acetonu - bo to spirytus ? coś tu Jurek naciągasz temat - pokaż tę etykietę bo Ci nie uwierzę
Andrzeju mówisz i masz - specyfikacja pierwszego z brzegu producenta pkt 3.2
http://www.rydelko.p..._20_07_2015.pdf
Użytkownik .JoKer. edytował ten post 26 July 2019 - 23:50
Napisano 27 July 2019 - 05:50
Wg tabliczki PB8 czyli midnight Blue.A jaki masz kolor tych paneli?
Andrzeju, zrobiłem w pracy próbę na innej części zdemontowanego panelu, dunks z innej butelki i to samo... Element wygląda na nie lakierowany przez kogoś.
Napisano 27 July 2019 - 08:54
dziwne acz praewdziwe?
Napisano 27 July 2019 - 09:20
Aaale że co?dziwne acz praewdziwe?
Może faktycznie w tym denaturacie jest aceton czy inny zracy dodatek. Element polakierowalem. Kolor dobrany nieźle aczkolwiek nie idealnie. Było miód do momentu bezbarwnego. Straciłem gładka fakturę. Dysza inna niż w puszce z bazą. Ale jak polakieruje drugi panel to będzie znosnie.