Witajcie
Stałem się szczęśliwym posiadaczem PT cruisera 2.0 benzyna + LPG z rocznika 2001
Mam do Was kilka pytań i prośbę o pomoc zarazem
"kluczykową metodą" wyświetla mi następujące błędy:
P0833 czyli czujnik położenia pedału sprzęgła
P1193 czyli błąd MAF
MAF był "luźno" podłączony tzn brakuje sprężynki we wtyczce i myślę że to mogło być przyczyną - wyczyściłem MAF zmywaczem do hamulców a wtyczki sprayem do czyszczenia styków elektrycznych i za pomocą "trytytek" zamocowałem go na sztywno
czujnik sprzęgła - zaglądałem pod kierownicę i wydaje mi się że poprzedni właściciel odstawił jakieś "druciarstwo" - z tego co widziałem na alledrogo - czujniki są dwa a u mnie występuje tylko jeden - u góry na końcówce dźwigni sprzęgła jest taki jakby odbojnik z dziurką w której moim zdaniem powinien znajdować się czujnik a go nie ma, natomiast na dole pedału jest czujnik ale widać że w wiązce było coś kombinowane ponieważ kable są zaizolowane taśmą.
I tu mam teraz kilka pytań do Szanownych Użytkowników:
1 czy występują rzeczywiście dwa czujniki w tych autkach ?
2 jeśli tak - to czy brak tego górnego ma wpływ na moc auta ? (wydaje mi się że powinno mieć nieco większego "kopa" , auto odpala bez problemu i tempomat działa )
3 czy jeśli usunąłem usterkę MAF to błąd zniknie samoczynnie czy trzeba go wykasować interfejsem ?
4 mam interfejs lm327 bluetooth i za cholery nie mogę się połączyć z pitkiem (w fiacie punto 2 i hyundai sonata działał bez problemu) - czy możecie polecić jakiś interfejs który obsłuży nowe autko i nie zrujnuje mojego budżetu ?
5 jak zmieniam biegi podczas jazdy to odczuwam szarpniecie - czy to może być spowodowane właśnie brakiem drugiego czujnika?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Leszek