Panowie to w tym temacie ja pomogę - bo właśnie wszystkie żarówki w PT przerobiłem.
Zaczne od dolnego panelu grzanie tylnych szyb, tylnia wycieraczka itd
1, podgrzewanie tylnej szyby i lusterek - żarówka cokół T3 9,6 mm 1.2 W - nie kupijcie całych oprawek - tylko w sklepie elektrycznym żarówki do lutowania z długimi wąsami całe 0.9 zł za szt. Oprawki macie razem ze starą żarówką.
2. Tylnia wycieraczka to samo co wyżej - żarówka jest umiejscowiona po prawej stronie wyłącznika - jak go odepniecie z kostki i będziecie mięli wyłącznik w łapie wszystko stanie się jasne.
3. Regulacja świateł - trzeba rozebrać przełącznik, ale to banalne. Sa tutaj dwie żarówki jedna podświetla przełącznik druga umieszczona jest centralnie w rolce. Żarówka podświetlająca przełącznik 50 mA czyli powiedzmy 0.6 W, żarówka w rolce 100 mA Czyli 1 W.
4. Konsola nawiewów - wiadomo żarówki 1,2 W na oprawce T3 96 mm
5. Licznik - standardowa żarówka 1,2 W wysówana z oprawki - ja założyłem 2 W - nic się nie grzeje i nie przepala.
6. Podświetlenie przycisków otwierania szyb - i tu jest gorzej, ale też tragedi nie ma - wszystkie żarówki są tam lutowane. Podświetlenie każdego przycisku jest żarówkami umieszczonymi na specjalnych cokolikach, wystarczy je odlutować i w to miejsce wlutować wspomnianie wyżej żarówki. Jest tam jeszcze żarówka podświetlająca znaczek szyby 1W wytarczy ją tylko wlutować.
Największy problem jest z kolorem - wszystkie wspomniane żarówki mają (że się tak wyraże) kondonki koloru ciemno niebieskiego - wiadomo żółte światło niebieska przesłona daje nam kolor zielony, ale po tych paru latach ciężko je zdjąć bez uszkodzenia a dostać tego ni cholery nie można. Ja miałem zapasy żelonych kondonków z dawnych lat i wygląda to bardzo fajnie.
Co do ledów - przedestowałem i nie wygląda to za dobrze co prawda świeci bardzo mocno, ale biały led nawet z oryginalnym niebieskim "kondonkiem " daje podświetlenie mocno niebieskie - musi być zarówka, która daje żółte światło.
gery
A i oczywiście nie dopisałem - przełącznik sterowania szybami trzeba rozlutować zanim dobieżemy się do żarówek, ale to jak by Ktoś się chciał bawić to opiszę co i jak .