Skocz do zawarto艣ci

Witaj.

W przypadku niejasno艣ci, problem贸w z rejestracj膮 prosimy o kontakt przez formularz zg艂oszeniowy (lewy, g贸rny r贸g tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak si臋 da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdj臋cie

W艂膮cznik tylnej wycieraczki z pod艣wietleniem

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 gery73

gery73

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  23 Nov 2021
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imi臋:Gerard
  • Sk膮d::Kielce
  • P艂e膰: M臋偶czyzna

Napisano 01 December 2021 - 15:20

Panowie to w tym temacie ja pomog臋 - bo w艂a艣nie wszystkie 偶ar贸wki w PT przerobi艂em. 

Zaczne od dolnego panelu grzanie tylnych szyb, tylnia wycieraczka itd 

1, podgrzewanie tylnej szyby i lusterek - 偶ar贸wka cok贸艂 T3 9,6 mm 1.2 W - nie kupijcie ca艂ych oprawek - tylko w sklepie elektrycznym 偶ar贸wki do lutowania z d艂ugimi w膮sami ca艂e 0.9 z艂 za szt. Oprawki macie razem ze star膮 偶ar贸wk膮.

2. Tylnia wycieraczka to samo co wy偶ej - 偶ar贸wka jest umiejscowiona po prawej stronie wy艂膮cznika - jak go odepniecie z kostki i b臋dziecie mi臋li wy艂膮cznik w 艂apie wszystko stanie si臋 jasne.

3. Regulacja 艣wiate艂 - trzeba rozebra膰 prze艂膮cznik, ale to banalne. Sa tutaj dwie 偶ar贸wki jedna pod艣wietla prze艂膮cznik druga umieszczona jest centralnie w rolce. 呕ar贸wka pod艣wietlaj膮ca prze艂膮cznik 50 mA czyli powiedzmy 0.6 W, 偶ar贸wka w rolce 100 mA  Czyli 1 W.

4. Konsola nawiew贸w - wiadomo 偶ar贸wki 1,2 W na oprawce T3 96 mm 

5. Licznik - standardowa 偶ar贸wka 1,2 W wys贸wana z oprawki - ja za艂o偶y艂em 2 W - nic si臋 nie grzeje i nie przepala. 

6. Pod艣wietlenie przycisk贸w otwierania szyb - i tu jest gorzej, ale te偶 tragedi nie ma - wszystkie 偶ar贸wki s膮 tam lutowane. Pod艣wietlenie ka偶dego przycisku jest 偶ar贸wkami umieszczonymi na specjalnych cokolikach, wystarczy je odlutowa膰 i w to miejsce wlutowa膰 wspomnianie wy偶ej 偶ar贸wki. Jest tam jeszcze 偶ar贸wka pod艣wietlaj膮ca znaczek szyby 1W wytarczy j膮 tylko wlutowa膰. 

Najwi臋kszy problem jest z kolorem - wszystkie wspomniane 偶ar贸wki maj膮 (偶e si臋 tak wyra偶e) kondonki koloru ciemno niebieskiego - wiadomo 偶贸艂te 艣wiat艂o niebieska przes艂ona daje nam kolor zielony, ale po tych paru latach ci臋偶ko je zdj膮膰 bez uszkodzenia a dosta膰 tego ni cholery nie mo偶na. Ja mia艂em zapasy 偶elonych kondonk贸w z dawnych lat i wygl膮da to bardzo fajnie. 

Co do led贸w - przedestowa艂em i nie wygl膮da to za dobrze co prawda 艣wieci bardzo mocno, ale bia艂y led nawet z oryginalnym niebieskim "kondonkiem " daje pod艣wietlenie mocno niebieskie - musi by膰 zar贸wka, kt贸ra daje 偶贸艂te 艣wiat艂o. 

gery

A i oczywi艣cie nie dopisa艂em - prze艂膮cznik sterowania szybami trzeba rozlutowa膰 zanim dobie偶emy si臋 do 偶ar贸wek, ale to jak by Kto艣 si臋 chcia艂 bawi膰 to opisz臋 co i jak .

• cyborg i WD40MAX lubi膮 to

#22 cyborg

cyborg

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  07 May 2019
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 LPG
  • Imi臋:Dawid
  • Sk膮d::Brodnica

Napisano 02 December 2021 - 09:54

Gery73, super opis, mo偶e w ko艅cu si臋 dzi臋ki temu zmotywuj臋 i wymieni臋 pod艣wietlenia u 偶ony w Picie...

A co do "kondonk贸w" :

https://allegro.pl/k...umka na 偶ar贸wk臋

U偶ytkownik cyborg edytowa艂 ten post 02 December 2021 - 09:55

#23 gery73

gery73

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  23 Nov 2021
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imi臋:Gerard
  • Sk膮d::Kielce

Napisano 02 December 2021 - 10:13

Takie to ja mam, ale te wi臋ksze spadaj膮 a te ma艂e s膮 zaciasne i si臋 rw膮. Po za tym cena ....

#24 Stefan2011

Stefan2011

PT MC

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  24 Aug 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1.6 16V Manual
  • Imi臋:Stefan
  • Sk膮d::Jelenia G贸ra

Napisano 04 April 2022 - 18:32

Co prawda temat troch臋 zapomniany, ale ja u siebie w Pitku zrobi艂em ca艂膮 desk臋 na ledach i nie mam 偶adnych zak艂uce艅 na radiu. W prz臋艂膮cznikach blokady drzwi na drzwiach te偶 wstawi艂em ledy. Ju偶 kiedy膰 ten temat na forum opisywa艂em w艂膮cznie z prezentacj膮. ...a cha, i zapasy kondonk贸w s膮 niepotrzebne, bo kolor daje led, kt貌re u siebie zrobi艂em w czerwieniach za wyj膮tkiem prze艂膮cznik贸w szyb, gdzie da艂em ledy niebieskie (no i zegary pod艣wietlone bia艂ymi diodami, co wyci膮gn臋艂o wreszcie ten turkusowy cyferblad)..

U偶ytkownik Stefan2011 edytowa艂 ten post 04 April 2022 - 18:36