Witam. Przeczytałem zawartość forum pod hasłem "halogeny" i prawdopodobnie winowajcą może być przełącznik zespolony. Jednak może ktoś podpowie lub zamieści rozpiskę bezpieczników i przekaźników dla 2.4T rocznik 2004. Znalazłem dla 1.6, 2.0 i 2.2 ale ni znalazłem dla 2.4 Oczywiście halogeny nie działają.
halogeny w 2.4T 2004
Napisano 10 grudnia 2020 - 18:17
#2 Bezimienny Gość.urynian_*
Napisano 15 grudnia 2020 - 13:16
Tak to pewnie przełącznik, olej bezpieczniki. Jeśli nie świeci ci się lampka na desce rozdzielczej po włączeniu halogenów to znaczy że problemem jest wajcha zespolona.
Wymontuj ją - to dość prosta sprawa. Wykręcasz dwie od dołu śruby z osłony kolumny kierownicy i ją zdejmujesz. Potem od góry dwie śruby trzymające przełącznik, wypinasz wtyczki i done. (oczywiście odłącz minus od akumulatora przez rozpoczęciem roboty)
Trzymając wajchę przed sobą z lewej strony masz connector B (światła), z prawej connector C (wycieraczki)
Po włączeniu przełącznika halogenów powinno być zwarcie w connectorze B na PIN-ach
13=14, 9=10, 18=19
Ja nie miałem zwarcia pomiędzy pinami 13=14, pozostałe były OK.
Na YT jest gdzieś tutorial z naprawy tego przełącznika, sprawa wygląda na prozaiczną, jakaś blaszka tam się sypie, koleś zrobił jakąś rzeźbę i działa. Ja na ten film wpadłem za późno bo wcześniej pospieszyłem się i kupiłem sprawną wajchę którą po prostu sobie wymieniłem.