Zapowietrzanie układu chłodzenia
Napisano 17 września 2022 - 13:22
Panowie i panie jak w tytule, po awarii układu chłodzenia ( rozerwało mały wężyk pod kolektorem ), mam problem z zapowietrzajacym się układem.
Układ zalany odpowietrzony, po parunastu km przy zgaszeniu słychać bąblowanie, przy dłuższej jeździe wywala plyn przez zbiornik wyrównawczy.
Sprawdzona uszczelka pod głowica testerem na co2,
Wymieniony termostat,
Korek w poniedziałek ( na chwilę obecną pożyczyłem od kolegi który był na 16 lbs z jeepa )
Jakieś pomysły?
Napisano 17 września 2022 - 20:21
Miałem to samo, nie działał pierwszy bieg wentylatora, odpal samochód. Czekaj aż osiągnie temperaturę i słuchaj czy na postoju włącza się wiatrak, jeśli tak to na którym biegu. Jak będzie buczał jakby samolot startował to znaczy że to 2 bieg i wiatrak do wymiany. Ja sprawdzałem przez obd. Przy 102 stopniach u mnie dopiero ruszał
Napisano 18 września 2022 - 16:30
Napisano 18 września 2022 - 18:25
Napisano 19 września 2022 - 17:35
Bulgotania na chwilę obecną brak tylko syczenie spod korka dlatego jutro odpowietrze znowu i polecę w dalsza trasę.
Napisano 19 września 2022 - 23:57
Napisano 26 września 2022 - 21:33
Moje pytanie może ktoś podpowiedzieć, albo podesłać jakiś filmik instruktażowy z wymiany ?
Napisano 27 września 2022 - 03:25
Skąd wiesz który to bieg? Może to właśnie już drugi bieg się załącza.Wiatrak odpala do drugiego biegu nie dochodzi bo już plyn wylewa, aczkolwiek podepnę kompa zobaczymy temperaturę
Piszesz jakieś herezje. Jedno drugiemu zaprzecza.Pompa wody jednak zepsuta, silnik na wolnych obrotach zaczyna się grzać, po dodaniu gazu temperatura opada, więc diagnoza prosta.
Moje pytanie może ktoś podpowiedzieć, albo podesłać jakiś filmik instruktażowy z wymiany ?
Napraw pierwszy bieg wentylatora, a wtedy najprawdopodobnie będzie po sprawie.
Napisano 27 września 2022 - 07:15
Pompa wody jednak zepsuta, silnik na wolnych obrotach zaczyna się grzać, po dodaniu gazu temperatura opada, więc diagnoza prosta.
Nawet gdyby to było przyczyną, to nie zabieraj się za to. Pompa jest napędzana paskiem rozrządu, zatem trzeba wymienić najlepiej komplet. Zadając takie pytania polegniesz na 100%
Napisano 27 września 2022 - 13:11