Skocz do zawarto艣ci

Witaj.

W przypadku niejasno艣ci, problem贸w z rejestracj膮 prosimy o kontakt przez formularz zg艂oszeniowy (lewy, g贸rny r贸g tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak si臋 da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdj臋cie

Awaria poduszek powietrznych

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy
  • Do艂膮czy艂:  18 Jul 2025

Napisano 18 July 2025 - 16:50

Dzie艅 dobry. Czy kto艣 m贸g艂by poda膰 schemat elektryczny do instalacji poduszek powietrznych lub ca艂ego samochodu? Wyskakuje mi b艂膮d B212c modu艂 poduszek powietrznych. Problem dotyczy PT Cruiser polift

Wys艂ane z mojego moto g34 5G przy u偶yciu Tapatalka

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Rok Produkcji:2025
  • Silnik:MG ZS Hybrid +
  • Imi臋:Andrzej
  • Sk膮d::P艂ock
  • P艂e膰: M臋偶czyzna

Napisano 19 July 2025 - 10:54

Dzie艅 dobry. Czy kto艣 m贸g艂by poda膰 schemat elektryczny do instalacji poduszek powietrznych lub ca艂ego samochodu? Wyskakuje mi b艂膮d B212c modu艂 poduszek powietrznych. Problem dotyczy PT Cruiser polift

schemat polifta  to prawie 9 tys stron , ka偶dy elektryk ogarnie bezproblemowa po pod艂膮czeniu komputera diagnostycznego - bez niego i tak nic nie zrobisz w polifcie . A b艂膮d kt贸ry podajesz dotyczy problemu z zasilaniem modu艂u ORC (sterownik airbag)  i jest podawany przez modu艂 TIPM pod mask膮 ( modu艂 bezpiecznik贸w i sterowania elektronik膮 ) przy kielichu i tu trzeba szuka膰 problemu . 

U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 19 July 2025 - 10:54

• lidia.markiewicz-k lubi to

#3 Szymek_T

Szymek_T

Zwolennik

• Przyjaciel forum
  •  聽  聽
  • Do艂膮czy艂:  13 Jul 2017
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.4 A
  • Imi臋:Szymon
  • Sk膮d::Toru艅

Napisano 19 July 2025 - 19:57

Mi艂o by艂oby, gdyby艣 si臋 przywita艂a ze spo艂eczno艣ci膮, napisa艂a kilka s艂贸w o sobie a nie chwil臋 po rejestracji zadajesz pytania (Doktorze, wielki uk艂on, 偶e chcia艂o Ci si臋 odpowiada膰 ;)) i oczekujesz gotowych rozwi膮za艅.

Odsy艂am do  => https://ptclub.pl/fo...a艂og膮-ptclubpl/

Pozdrawiam :d

• andmis i Dorka lubi膮 to

#4 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 21 July 2025 - 14:31

Mi艂o by艂oby, gdyby艣 si臋 przywita艂a ze spo艂eczno艣ci膮, napisa艂a kilka s艂贸w o sobie a nie chwil臋 po rejestracji zadajesz pytania (Doktorze, wielki uk艂on, 偶e chcia艂o Ci si臋 odpowiada膰 ;)) i oczekujesz gotowych rozwi膮za艅.

Odsy艂am do => https://ptclub.pl/fo...a艂og膮-ptclubpl/

Przepraszam, nie wiedzia艂am, 偶e takie s膮 tutaj zasady. Kto艣 z grupy na FB mnie tutaj pokierowa艂 i napisa艂, 偶e znajd臋 tutaj rozwi膮zanie, a 偶e sprawa pilna to nie pomy艣la艂am o "wst臋pie". Oczywi艣cie dzi臋kuj臋 panu, kt贸ry udzieli艂 mi odpowiedzi na moje pytanie.

schemat polifta to prawie 9 tys stron , ka偶dy elektryk ogarnie bezproblemowa po pod艂膮czeniu komputera diagnostycznego - bez niego i tak nic nie zrobisz w polifcie . A b艂膮d kt贸ry podajesz dotyczy problemu z zasilaniem modu艂u ORC (sterownik airbag) i jest podawany przez modu艂 TIPM pod mask膮 ( modu艂 bezpiecznik贸w i sterowania elektronik膮 ) przy kielichu i tu trzeba szuka膰 problemu .

Dzi臋kuj臋 za odpowied藕, ale mechanik sprawdza艂 ten sterownik, tylko tam jest k艂臋bek tych przewod贸w i nie wie kt贸ry. Schemat u艂atwi艂 by spraw臋. Znalaz艂 na Internecie jaki艣 schemat w cenie 70 z艂, ale nie jest pewny, czy to ten. Mo偶e Pan co艣 podpowie

#5 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 21 July 2025 - 14:31

Spokojnie , wi臋kszo艣膰 temat贸w jest opisana w dziale technicznym . Konkretnie takiego tematu jak tw贸j nie by艂o - zw艂aszcza 偶e to Polift a tam ka偶de auto mo偶e mie膰 inn膮 usterk臋 docelow膮 . Prosz臋 poda膰 e- mail pode艣l臋 po po艂udniu co艣 w temacie .

U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 21 July 2025 - 14:32

#6 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 21 July 2025 - 14:50

Spokojnie , wi臋kszo艣膰 temat贸w jest opisana w dziale technicznym . Konkretnie takiego tematu jak tw贸j nie by艂o - zw艂aszcza 偶e to Polift a tam ka偶de auto mo偶e mie膰 inn膮 usterk臋 docelow膮 . Prosz臋 poda膰 e- mail pode艣l臋 po po艂udniu co艣 w temacie .

lidia.markiewicz-k@o2.pl
Dzi臋kuj臋

Odsy艂am do => https://ptclub.pl/fo...a艂og膮-ptclubpl/

Wchodz臋 w ten link i nic mi si臋 nie wy艣wietla, 偶ebym mog艂a co艣 wpisa膰. Nie jestem bieg艂a w tych sprawach, ju偶 sama rejestracja tutaj to dla mnie spory stres, wi臋c mo偶e wi臋cej wyrozumia艂o艣ci dla "艣wie偶aka"

#7 KrzysiekPT

KrzysiekPT

Kozak

• Przyjaciel forum
  •  聽  聽  聽
  • Do艂膮czy艂:  17 May 2020
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imi臋:Krzysiek
  • Sk膮d::Bielsko B

Napisano 21 July 2025 - 17:50

Szymonku spokojnie

• Szymek_T lubi to

#8 andmis

andmis

VIP

• Moderator
  •  聽  聽
  • Do艂膮czy艂:  19 Sep 2010
  • Rok Produkcji:2003 LTD
  • Silnik:2,2 CRD
  • Sk膮d::DOA

Napisano 21 July 2025 - 18:10

Wchodz臋 w ten link i nic mi si臋 nie wy艣wietla, 偶ebym mog艂a co艣 wpisa膰. Nie jestem bieg艂a w tych sprawach, ju偶 sama rejestracja tutaj to dla mnie spory stres, wi臋c mo偶e wi臋cej wyrozumia艂o艣ci dla "艣wie偶aka"

Powinien wy艣wietli膰 si臋 temat, w kt贸rym wszyscy nowi u偶ytkownicy przewa偶nie z nasz膮 spo艂eczno艣ci膮 witaj膮 si臋. Prosz臋 klikn膮膰 na ten temat i na dole ostatniej strony skorzysta膰 z rubryki "Dodaj odpowied藕". Pozdrawiam.

• Szymek_T i lidia.markiewicz-k lubi膮 to

#9 Szymek_T

Szymek_T

Zwolennik

• Przyjaciel forum
  •  聽  聽
  • Do艂膮czy艂:  13 Jul 2017
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:2.4 A
  • Imi臋:Szymon
  • Sk膮d::Toru艅

Napisano 22 July 2025 - 05:57

Szymonku spokojnie

Jestem spokojny ;)  :faja  :admin

#10 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 22 July 2025 - 08:10

A jeszcze ma艂e pytanko od mechanika. Sk膮d zasilany jest bezpiecznik 28, bo na nim nie ma napi臋cia ?

#11 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 22 July 2025 - 08:19

Mechanik strasznie leniwy czy co ? Na wczorajszych schematach jest uj臋ty w bloku zasilania - zasilanie z modu艂u TIPM kostka C7 ko艅c贸wka 5 : napi臋cie podaje stacyjka w pozycji za艂膮czonych zegar贸w . Je艣li wcze艣niej by艂o zwarcie to pod艂膮czenie komputera diagnostycznego i dopiero b臋dzie przywr贸cone napi臋cie , jest te偶 mo偶liwe 偶e jest uszkodzona stacyjka lub sam modu艂 TIPM .
  • pitkowechucherko i lidia.markiewicz-k lubi膮 to

#12 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 22 July 2025 - 08:57

Mechanik strasznie leniwy czy co ? Na wczorajszych schematach jest uj臋ty w bloku zasilania - zasilanie z modu艂u TIPM kostka C7 ko艅c贸wka 5 : napi臋cie podaje stacyjka w pozycji za艂膮czonych zegar贸w . Je艣li wcze艣niej by艂o zwarcie to pod艂膮czenie komputera diagnostycznego i dopiero b臋dzie przywr贸cone napi臋cie , jest te偶 mo偶liwe 偶e jest uszkodzona stacyjka lub sam modu艂 TIPM .

To nie jest mechanik z wykszta艂cenia tylko samouk i pasjonat. Jako jedyny podj膮艂 si臋 opieki nad moim Pitusiem, bo Ci wykszta艂ceni rozk艂adali r臋ce. To jego pierwszy Pitu艣 w karierze, a trzeba powiedzie膰 , 偶e wymagaj膮cy to pacjent Przeka偶臋 mu. Dzi臋kuj臋 bardzo za pomoc

#13 Dorka

Dorka

VIP

• Administratorka
  •  聽  聽
  • Do艂膮czy艂:  14 Mar 2012
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 A Gaz
  • Imi臋:Dorota
  • Sk膮d::K艂odzko
  • P艂e膰: Kobieta

Napisano 22 July 2025 - 09:22

Napisano dzi艣, 06:57 KrzysiekPT, dnia 21 Lip 2025 - 18:50, napisa艂: Szymonku spokojnie   Jestem spokojny  ;)  :faja     :admin

oko-ruchomy-obrazek-0039.gif

lidia.markiewicz-k

Dobrze jest te偶 uzupe艂ni膰 swoje dane o aucie, wtedy pomagaj膮cy wiedz膮 o czym mowa.

• Szymek_T lubi to

#14 pitkowechucherko

pitkowechucherko

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  23 Mar 2021
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:1.6
  • Imi臋:Zosia
  • Sk膮d::Pruszk贸w
  • P艂e膰: Kobieta

Napisano 22 July 2025 - 22:34

To nie jest mechanik z wykszta艂cenia tylko samouk i pasjonat. Jako jedyny podj膮艂 si臋 opieki nad moim Pitusiem, bo Ci wykszta艂ceni rozk艂adali r臋ce. To jego pierwszy Pitu艣 w karierze, a trzeba powiedzie膰 , 偶e wymagaj膮cy to pacjent Przeka偶臋 mu. Dzi臋kuj臋 bardzo za pomoc

Sk膮d jeste艣? Daleko do Starych Babic lub D膮browy G?

Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk
d71db5f7ebb49187efc71c83256857cd.jpg
Ja np tutaj robi臋, bardzo uczciwi s膮. Ale duzo osob u Matiego robi

d981b2b5ca57e51803956835ebcb9a89.jpg

I kiedy艣 ca艂e lata pt w艂a艣nie robi艂 [mention]andreeas7 [/mention] :) Mojego uratowa艂, i od tamtego momentu ew. Pierdo艂y, ale je藕dzi!

No i tera ratuje mnie w/w Gutek. Ale je藕dzi na ko艂ach, a nie na lawecie jak na pocz膮tlu

#15 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 23 July 2025 - 03:01

Sk膮d jeste艣? Daleko do Starych Babic lub D膮browy G?

d71db5f7ebb49187efc71c83256857cd.jpg
Ja np tutaj robi臋, bardzo uczciwi s膮. Ale duzo osob u Matiego robi

d981b2b5ca57e51803956835ebcb9a89.jpg

I kiedy艣 ca艂e lata pt w艂a艣nie robi艂 [mention]andreeas7 [/mention] :) Mojego uratowa艂, i od tamtego momentu ew. Pierdo艂y, ale je藕dzi!

No i tera ratuje mnie w/w Gutek. Ale je藕dzi na ko艂ach, a nie na lawecie jak na pocz膮tlu

Ja jestem z 艂贸dzkiego. Okolice Wielunia

#16 Piotr1969

Piotr1969

PT Amateur

• U偶ytkownicy
  • Do艂膮czy艂:  30 Sep 2020
  • Rok Produkcji:Brak
  • Silnik:Brak
  • Imi臋:Piotr
  • Sk膮d::艁贸d藕

Napisano 23 July 2025 - 06:01

Witaj
W 艁odzi polecam Ci warsztat auto-motor-doktor na ulicy Limanowskiego 87 , par臋 razy mi ratowa艂 mojego pt

#17 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 23 July 2025 - 07:10

Do takich awarii , raczej wskazany jest elektryk/elektronik samochodowy z do艣wiadczeniem i dost臋pem do oprzyrz膮dowania aby sprawdzi膰 uszkodzony modu艂 i podj膮膰 w艂a艣ciw膮 diagnoz臋 bez naci膮gania klienta na zakup modu艂贸w czy cz臋艣ci na podmiank臋 ( co jest typow膮 rutyn膮 mechanik贸w )

U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 23 July 2025 - 07:11

#18 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 23 July 2025 - 07:51

Do takich awarii , raczej wskazany jest elektryk/elektronik samochodowy z do艣wiadczeniem i dost臋pem do oprzyrz膮dowania aby sprawdzi膰 uszkodzony modu艂 i podj膮膰 w艂a艣ciw膮 diagnoz臋 bez naci膮gania klienta na zakup modu艂贸w czy cz臋艣ci na podmiank臋 ( co jest typow膮 rutyn膮 mechanik贸w )

Mam nadziej臋, 偶e dzi臋ki tym informacjom co otrzyma艂am od Pana, ogarnie ten temat

#19 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  20 Dec 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imi臋:Darek
  • Sk膮d::Malbork

Napisano 23 July 2025 - 20:19

Good luck :kawka

U偶ytkownik sluna edytowa艂 ten post 23 July 2025 - 20:19

• Szymek_T, pitkowechucherko i lidia.markiewicz-k lubi膮 to

#20 lidia.markiewicz-k

lidia.markiewicz-k

Nowy u偶ytkownik

• U偶ytkownicy

Napisano 26 July 2025 - 15:42

Dzie艅 dobry. Kt贸ra to kostka C7 chodzi o oznaczenia ABC...A mo偶e by艂aby mo偶liwo艣膰 kontaktu telefonicznego z Panem. By艂oby 艂atwiej porozumie膰 si臋 mechanikowi

U偶ytkownik lidia.markiewicz-k edytowa艂 ten post 27 July 2025 - 09:31