Awaria poduszek powietrznych
Napisano 18 July 2025 - 16:50
Wys艂ane z mojego moto g34 5G przy u偶yciu Tapatalka
Napisano 19 July 2025 - 10:54
Dzie艅 dobry. Czy kto艣 m贸g艂by poda膰 schemat elektryczny do instalacji poduszek powietrznych lub ca艂ego samochodu? Wyskakuje mi b艂膮d B212c modu艂 poduszek powietrznych. Problem dotyczy PT Cruiser polift
schemat polifta to prawie 9 tys stron , ka偶dy elektryk ogarnie bezproblemowa po pod艂膮czeniu komputera diagnostycznego - bez niego i tak nic nie zrobisz w polifcie . A b艂膮d kt贸ry podajesz dotyczy problemu z zasilaniem modu艂u ORC (sterownik airbag) i jest podawany przez modu艂 TIPM pod mask膮 ( modu艂 bezpiecznik贸w i sterowania elektronik膮 ) przy kielichu i tu trzeba szuka膰 problemu .
U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 19 July 2025 - 10:54
- lidia.markiewicz-k lubi to
Napisano 19 July 2025 - 19:57
Dzie艅 dobry. Czy kto艣 m贸g艂by poda膰 schemat elektryczny do instalacji poduszek powietrznych lub ca艂ego samochodu? Wyskakuje mi b艂膮d B212c modu艂 poduszek powietrznych. Problem dotyczy PT Cruiser polift
Mi艂o by艂oby, gdyby艣 si臋 przywita艂a ze spo艂eczno艣ci膮, napisa艂a kilka s艂贸w o sobie a nie chwil臋 po rejestracji zadajesz pytania (Doktorze, wielki uk艂on, 偶e chcia艂o Ci si臋 odpowiada膰
) i oczekujesz gotowych rozwi膮za艅.
Odsy艂am do => https://ptclub.pl/fo...a艂og膮-ptclubpl/
Pozdrawiam ![]()
- andmis i Dorka lubi膮 to
Napisano 21 July 2025 - 14:31
Przepraszam, nie wiedzia艂am, 偶e takie s膮 tutaj zasady. Kto艣 z grupy na FB mnie tutaj pokierowa艂 i napisa艂, 偶e znajd臋 tutaj rozwi膮zanie, a 偶e sprawa pilna to nie pomy艣la艂am o "wst臋pie". Oczywi艣cie dzi臋kuj臋 panu, kt贸ry udzieli艂 mi odpowiedzi na moje pytanie.Mi艂o by艂oby, gdyby艣 si臋 przywita艂a ze spo艂eczno艣ci膮, napisa艂a kilka s艂贸w o sobie a nie chwil臋 po rejestracji zadajesz pytania (Doktorze, wielki uk艂on, 偶e chcia艂o Ci si臋 odpowiada膰
Pozdrawiam
schemat polifta to prawie 9 tys stron , ka偶dy elektryk ogarnie bezproblemowa po pod艂膮czeniu komputera diagnostycznego - bez niego i tak nic nie zrobisz w polifcie . A b艂膮d kt贸ry podajesz dotyczy problemu z zasilaniem modu艂u ORC (sterownik airbag) i jest podawany przez modu艂 TIPM pod mask膮 ( modu艂 bezpiecznik贸w i sterowania elektronik膮 ) przy kielichu i tu trzeba szuka膰 problemu .
Dzi臋kuj臋 za odpowied藕, ale mechanik sprawdza艂 ten sterownik, tylko tam jest k艂臋bek tych przewod贸w i nie wie kt贸ry. Schemat u艂atwi艂 by spraw臋. Znalaz艂 na Internecie jaki艣 schemat w cenie 70 z艂, ale nie jest pewny, czy to ten. Mo偶e Pan co艣 podpowie
Napisano 21 July 2025 - 14:31
U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 21 July 2025 - 14:32
Napisano 21 July 2025 - 14:50
lidia.markiewicz-k@o2.plSpokojnie , wi臋kszo艣膰 temat贸w jest opisana w dziale technicznym . Konkretnie takiego tematu jak tw贸j nie by艂o - zw艂aszcza 偶e to Polift a tam ka偶de auto mo偶e mie膰 inn膮 usterk臋 docelow膮 . Prosz臋 poda膰 e- mail pode艣l臋 po po艂udniu co艣 w temacie .
Dzi臋kuj臋
Wchodz臋 w ten link i nic mi si臋 nie wy艣wietla, 偶ebym mog艂a co艣 wpisa膰. Nie jestem bieg艂a w tych sprawach, ju偶 sama rejestracja tutaj to dla mnie spory stres, wi臋c mo偶e wi臋cej wyrozumia艂o艣ci dla "艣wie偶aka"Mi艂o by艂oby, gdyby艣 si臋 przywita艂a ze spo艂eczno艣ci膮, napisa艂a kilka s艂贸w o sobie a nie chwil臋 po rejestracji zadajesz pytania (Doktorze, wielki uk艂on, 偶e chcia艂o Ci si臋 odpowiada膰
Pozdrawiam

Napisano 21 July 2025 - 17:50
Szymonku spokojnie
- Szymek_T lubi to
Napisano 21 July 2025 - 18:10
Wchodz臋 w ten link i nic mi si臋 nie wy艣wietla, 偶ebym mog艂a co艣 wpisa膰. Nie jestem bieg艂a w tych sprawach, ju偶 sama rejestracja tutaj to dla mnie spory stres, wi臋c mo偶e wi臋cej wyrozumia艂o艣ci dla "艣wie偶aka"
Powinien wy艣wietli膰 si臋 temat, w kt贸rym wszyscy nowi u偶ytkownicy przewa偶nie z nasz膮 spo艂eczno艣ci膮 witaj膮 si臋. Prosz臋 klikn膮膰 na ten temat i na dole ostatniej strony skorzysta膰 z rubryki "Dodaj odpowied藕". Pozdrawiam.
- Szymek_T i lidia.markiewicz-k lubi膮 to
Napisano 22 July 2025 - 05:57
Szymonku spokojnie
Jestem spokojny
![]()
Napisano 22 July 2025 - 08:10
A jeszcze ma艂e pytanko od mechanika. Sk膮d zasilany jest bezpiecznik 28, bo na nim nie ma napi臋cia ?Spokojnie , wi臋kszo艣膰 temat贸w jest opisana w dziale technicznym . Konkretnie takiego tematu jak tw贸j nie by艂o - zw艂aszcza 偶e to Polift a tam ka偶de auto mo偶e mie膰 inn膮 usterk臋 docelow膮 . Prosz臋 poda膰 e- mail pode艣l臋 po po艂udniu co艣 w temacie .
Napisano 22 July 2025 - 08:19
- pitkowechucherko i lidia.markiewicz-k lubi膮 to
Napisano 22 July 2025 - 08:57
To nie jest mechanik z wykszta艂cenia tylko samouk i pasjonat. Jako jedyny podj膮艂 si臋 opieki nad moim Pitusiem, bo Ci wykszta艂ceni rozk艂adali r臋ce. To jego pierwszy Pitu艣 w karierze, a trzeba powiedzie膰 , 偶e wymagaj膮cy to pacjentMechanik strasznie leniwy czy co ? Na wczorajszych schematach jest uj臋ty w bloku zasilania - zasilanie z modu艂u TIPM kostka C7 ko艅c贸wka 5 : napi臋cie podaje stacyjka w pozycji za艂膮czonych zegar贸w . Je艣li wcze艣niej by艂o zwarcie to pod艂膮czenie komputera diagnostycznego i dopiero b臋dzie przywr贸cone napi臋cie , jest te偶 mo偶liwe 偶e jest uszkodzona stacyjka lub sam modu艂 TIPM .
Przeka偶臋 mu. Dzi臋kuj臋 bardzo za pomoc Wys艂ane z mojego moto g34 5G przy u偶yciu Tapatalka
Napisano 22 July 2025 - 09:22
Napisano dzi艣, 06:57 KrzysiekPT, dnia 21 Lip 2025 - 18:50, napisa艂: Szymonku spokojnie Jestem spokojny![]()
![]()

Dobrze jest te偶 uzupe艂ni膰 swoje dane o aucie, wtedy pomagaj膮cy wiedz膮 o czym mowa.
- Szymek_T lubi to
Napisano 22 July 2025 - 22:34
To nie jest mechanik z wykszta艂cenia tylko samouk i pasjonat. Jako jedyny podj膮艂 si臋 opieki nad moim Pitusiem, bo Ci wykszta艂ceni rozk艂adali r臋ce. To jego pierwszy Pitu艣 w karierze, a trzeba powiedzie膰 , 偶e wymagaj膮cy to pacjent
Przeka偶臋 mu. Dzi臋kuj臋 bardzo za pomoc
Sk膮d jeste艣? Daleko do Starych Babic lub D膮browy G?
Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk

Ja np tutaj robi臋, bardzo uczciwi s膮. Ale duzo osob u Matiego robi

I kiedy艣 ca艂e lata pt w艂a艣nie robi艂 [mention]andreeas7 [/mention]
No i tera ratuje mnie w/w Gutek. Ale je藕dzi na ko艂ach, a nie na lawecie jak na pocz膮tlu
Napisano 23 July 2025 - 03:01
Ja jestem z 艂贸dzkiego. Okolice WieluniaSk膮d jeste艣? Daleko do Starych Babic lub D膮browy G?
Ja np tutaj robi臋, bardzo uczciwi s膮. Ale duzo osob u Matiego robi
I kiedy艣 ca艂e lata pt w艂a艣nie robi艂 [mention]andreeas7 [/mention]Mojego uratowa艂, i od tamtego momentu ew. Pierdo艂y, ale je藕dzi!
No i tera ratuje mnie w/w Gutek. Ale je藕dzi na ko艂ach, a nie na lawecie jak na pocz膮tlu
Napisano 23 July 2025 - 06:01
W 艁odzi polecam Ci warsztat auto-motor-doktor na ulicy Limanowskiego 87 , par臋 razy mi ratowa艂 mojego pt
Napisano 23 July 2025 - 07:10
Do takich awarii , raczej wskazany jest elektryk/elektronik samochodowy z do艣wiadczeniem i dost臋pem do oprzyrz膮dowania aby sprawdzi膰 uszkodzony modu艂 i podj膮膰 w艂a艣ciw膮 diagnoz臋 bez naci膮gania klienta na zakup modu艂贸w czy cz臋艣ci na podmiank臋 ( co jest typow膮 rutyn膮 mechanik贸w )
U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 23 July 2025 - 07:11
Napisano 23 July 2025 - 07:51
Mam nadziej臋, 偶e dzi臋ki tym informacjom co otrzyma艂am od Pana, ogarnie ten tematDo takich awarii , raczej wskazany jest elektryk/elektronik samochodowy z do艣wiadczeniem i dost臋pem do oprzyrz膮dowania aby sprawdzi膰 uszkodzony modu艂 i podj膮膰 w艂a艣ciw膮 diagnoz臋 bez naci膮gania klienta na zakup modu艂贸w czy cz臋艣ci na podmiank臋 ( co jest typow膮 rutyn膮 mechanik贸w )
Napisano 23 July 2025 - 20:19
Good luck ![]()
U偶ytkownik sluna edytowa艂 ten post 23 July 2025 - 20:19
- Szymek_T, pitkowechucherko i lidia.markiewicz-k lubi膮 to
Napisano 26 July 2025 - 15:42
Dzie艅 dobry. Kt贸ra to kostka C7 chodzi o oznaczenia ABC...A mo偶e by艂aby mo偶liwo艣膰 kontaktu telefonicznego z Panem. By艂oby 艂atwiej porozumie膰 si臋 mechanikowiDo takich awarii , raczej wskazany jest elektryk/elektronik samochodowy z do艣wiadczeniem i dost臋pem do oprzyrz膮dowania aby sprawdzi膰 uszkodzony modu艂 i podj膮膰 w艂a艣ciw膮 diagnoz臋 bez naci膮gania klienta na zakup modu艂贸w czy cz臋艣ci na podmiank臋 ( co jest typow膮 rutyn膮 mechanik贸w )

U偶ytkownik lidia.markiewicz-k edytowa艂 ten post 27 July 2025 - 09:31