Świece mokre od oleju - benz/gaz
Bezimienny Gość.Olgierdo_*
Napisano 02 września 2010 - 00:17
Bezimienny Gość.adam48_*
Napisano 02 września 2010 - 22:30
Napisano 03 września 2010 - 22:35
Co do świec, to są mokre, tzn. nie elektrody, tylko część znajdująca się ponad gwintem, jest mokra od oleju.
Nie wydaje się żeby spaliny były, jak w dwusuwie siwe od oleju

Badam, jak ze spalaniem paliwa i gazu na setkę. Chciałem zrobić to skryptem ze SCANXL za pomoca obd2, ale Pitek, nie ma potrzebnych PID'ów (czujników), więc pozostaje pomiar metodami "tradycyjnymi"
Jesli chodzi o to ile spala oleju, to za krótko go mam, żeby stwierdzić ile. Przejechałem z 1000-1500 km (musialbym przeliczyc z mil) i poziom oleju jest ok.
Napisano 04 września 2010 - 07:53
Napisano 05 września 2010 - 15:23
Poprzedni właściciel coś tam grzebał, i widać nawet glut silikonowy, więc pewnie chciał naprawić a zamiast tego sp...zepsuł ;P
Mechanik nastraszył mnie że jak się rozbierze to trzeba będzie głowicę planować, ale widzę że to nieprawda.
Drogi Maćku, byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mi pokazał fragment instrukcji serwisowej, lub opisał którą część mam odkręcić. Pitka mam dopiero 2 miesiące niecałe i uważam się za... laika ;p
Napisano 06 września 2010 - 08:19
[ Dodano: 2010-09-07, 13:59 ]
Najpierw musisz zdjąć kolektor ssący, potem zdemontować przewody zapłonowy i cewkę zapłonową, a następnie odkręcić śruby pokrywy zaworowej. Większość z nich postarałem się zaznaczyć na czerwono na poniższym zdjęciu

Napisano 08 września 2010 - 00:04
Jak tylko uporam się z wymianą poduszki silnika, biorę się za ten wyciek:)
[ Dodano: 2010-09-09, 16:40 ]
Zadzwoniłem do ASO i gosc od częsci nastraszył mnie że nie tylko uszczelkę pokrywy zaworowej trzeba będzie wymienić, ale "też bezwzględnie wszystkie 4 uszczelki świecy" (mimo iż ciekną tylko 2).
Maćku, jak to u Ciebie było, trzeba było wymienić również uszczelki świec?
Przyznam się szczerze, że mina mi zrzedła , uszczelka pokrywy - 86,40 pln, a uszczelka świecy 73,4 PLN x4, czyli cała impreza w full opcji prawie 4 stówy

Narazie muszę włożyć nie mało kasy (w pitka, który "nie wymagał wkładu własnego"), czy mogę tak parę mięsięcy pojeździć? Nic się nie stanie?
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 13 września 2010 - 07:09
zostawienie 2 starych uszczelek to juz będzie druciarstwo i podwójna robota. To juz lepiej było by poszukac oringów w jakiejs hurtowni. Na pewno były by tansze. Ale jest jeszcze taka opcja:Zadzwoniłem do ASO i gosc od częsci nastraszył mnie że nie tylko uszczelkę pokrywy zaworowej trzeba będzie wymienić, ale "też bezwzględnie wszystkie 4 uszczelki świecy" (mimo iż ciekną tylko 2).
Przyznam się szczerze, że mina mi zrzedła , uszczelka pokrywy - 86,40 pln, a uszczelka świecy 73,4 PLN x4, czyli cała impreza w full opcji prawie 4 stówy 8| :nie
http://moto.allegro.... ... 96170.html
Napisano 13 września 2010 - 07:55
Napisano 13 września 2010 - 19:00