Czujnik przednich Poduszek powietrznych czyli Airbag
Napisano 01 listopada 2010 - 11:25
Mam takie pytanie,gdzie znajduje sie czujnik od Airbagow przednich,
i czy po podlaczeniu nowego czujnika i nowych poduszek trzeba jechac do serwisu zeby cos zaprogramowali i wykasowali bledy czyli zeby lampka od poduszek gasla po odpaleniu auta?
Napisano 01 listopada 2010 - 12:22
W moim aucie były odłączone przednie poduszki. Poprzedni właściciel odłączył je z pewnych powodów.
Ja je ponownie podłączyłem po wcześniejszej konsultacji z naszym Maxym72.
Sterownik od tych poduszek znajduje się pod dźwignią hamulca ręcznego. Trzeba odkręcić ten plastyk między fotelami i dokładnie pod rączką dźwigni hamulca , zobaczysz przykręcony do podłogi sterownik.
Natomiast samo podłączenie robiłem po wcześniejszym odłączeniu akumulatora.
Po podłączeniu sterownika i podłączeniu akumulatora, uruchom auto ostrożnie. Może się zdarzyć, że poduszki wystrzelą.
Po podłączeniu sterownika, kontrolka zgasła i nie trzeba było nic kasować , ani programować.
Jeśli masz radio kodowane, to poszukaj kodu do radia.
Napisano 01 listopada 2010 - 12:41
Napisano 01 listopada 2010 - 12:46
Ale czy jest jeszcze jakis czujnik w zderzaku z przodu auta?
Ja mam tam chyba jakas wolna wtyczke,tzw,jak auto ma stluczke z przodu to tam jest jakis czujnik co ulega zniszczeniu czy nie?
Moje auto mialo lekka stluczke z przodu i poduchy byly wystrzelone ,teraz kupilem poduszki dwie ,kierowcy razem z kierownica mi sie udalo kupic no i chce to jakos podlaczyc wszystko
[ Dodano: 2010-11-01, 12:48 ]
andreas
napinacze niewiem czy byly uszkodzone pasy chodza,poduszki boczne sa ok czyli niewystrzelone
Napisano 31 stycznia 2011 - 12:40
Napisano 31 stycznia 2011 - 12:44
Pewne elementy sie tylko wymienia , dla własnego bezpieczenstwa .Z tego co piszesz to masz napinacz wystrzelony - pozostaje tylko wymiana lub blokada rezystorem -czego ci nie polecam (nie wolno tego robic , choc handlarze tak szykują samochody na giełdę , dopuki sie nie sparzą)
Poduchy ci nie wystrzela od podłączenia - zawsze muszą byc spełnione kryteria do odpalenia.
Napisano 31 stycznia 2011 - 12:54
Napisano 31 stycznia 2011 - 13:02
Napisano 31 stycznia 2011 - 13:06
czy moge kupić np od anglika i czy to musi być koniecznie od 2.4 czy może być od innych wersji silnikowych???
Napisano 31 stycznia 2011 - 13:11
Napisano 31 stycznia 2011 - 13:16
Napisano 31 stycznia 2011 - 15:50
Przerabialem temat,tez dalem steronik do wykasowania,niby zrobil a kontrolka nadal sie swieci,na kompie wyszly bledy w sterowniku,coz 100zl w plecy i szukam innego sterownika
Napisano 31 stycznia 2011 - 18:40
Napisano 11 lutego 2019 - 13:02
Czyli jeśli wyświetla błąd AirBag to lepiej jest wykasować błędy z sensora, który mam oryginalnie czy można kupić inny używany (bez błędów)?
Napisano 25 marca 2019 - 19:35
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat bo chciałbym się upewnić, jeżeli mam wystrzelone poduszki i świeci mi kontrolka Airbag to jeśli zamienię sensor z innego PT, który miał wszystko ok, to u mnie też powinno być ok? I czy ma znaczenie żeby sensor był z tej samej wersji silnikowej?
Napisano 25 marca 2019 - 20:44
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat bo chciałbym się upewnić, jeżeli mam wystrzelone poduszki i świeci mi kontrolka Airbag to jeśli zamienię sensor z innego PT, który miał wszystko ok, to u mnie też powinno być ok? I czy ma znaczenie żeby sensor był z tej samej wersji silnikowej?
Kluczem jest podłączenie testera i odczyt błędów. Moduły sterowania poduszkami w pitku są wielokrotnego użycia. Jeśli założysz sprawny element w zamianie odpalonego to kontrolka zgaśnie sama, chyba że coś jeszcze jest odpalone, o czym nie wiesz, na przykład napinacz pasa lub uszkodzony sensor uderzeniowy. Pozdrawiam.
Użytkownik maxym72 edytował ten post 25 marca 2019 - 20:45
Napisano 25 marca 2019 - 21:13