Mayhem, bedzie ripley naszej pogaduchy z priva.
Moj przyjaciel serdeczny robi w paliwach, znaczy sprzedaje. Posiada nowa salonowa Navare (ON) oraz uzywanego SAABa 95 (ON).
Kolega tankuje w trasie te samochody na Lukoilu, a jak jest w Wawie to jedzie na stacje do Auchan.
Oddajemy koledze przyjacielowi serdecznemu glos:
- W kazdym rzeczonym przypadku paliwo pochodzi z tego samego zrodla - dajmy na to z Orlenu.
- Nie ma czegos takiego z ON jak z benzyna, ze sa 95 lub 98 oktanow (i 99 sportowa niby)
- jest zwykly ON oraz zwykly ON, do ktorego dana stacja dolala ulepszacza lub NIE, tylko sprzedaje zwykle ON za wiekszy piniondz.
Ja z tym nie chce polemizowac, on z tego zyje, ja go tylko nieswiadomie dorabiam lejac Ultimate.
Faktem jest, ze jak raz po rozmowie z nim zalalem zwyklego ON na BP ( na szczescie 5 litrow, bo sie pistolet zepsol) to samochod nie chcial na tym jechac. I nie byla to zwykla sugestia.
W zwiazku z tym, ze nadal nalanie pelnego baku BP Ultimate do PT jest tansze niz nalanie pelnego baku Skody BP 95 benzyny oraz ze roznica pomiedzy zwyklym ON a Ultimate jest raptem 1 litr mniej, to leje "drozej" bo mi lepiej ewidentnie jezdzi.
A panowie ze stacji moga miec racje i moga jej nie miec. Nalezy pamietac, ze czesc spoleczenstwa leje do dizli olej rzepakowy bo przeciez tez mozna.
Fakt jest faktem, ze kiedys byl tylko ON. Pytanie czy czasem Ultimate nie jest po to, zeby klientowi stawalo przy dystrybutorze, ze se moze wlac do sztrucla drozsze ;-)
ps.: a sa przypadki Porsche Cayenne na gaz..., niezbadane sa wiec wyroki Boskie
----------------------
A co do wysuszania - pytanie co to sa za wzbogacacze dolewane do tego paliwa (vide ZIMOWA VERVA), wiec moze to one cos wysuszaja we wtryskach.
Mozna samemu nalac ulepszacz dostepny na stacjach albo w sklepach i se wysuszyc.
Mozna dolac sobie denaturatu do paliwa - co mnie np. zalezocono kiedys w ASO w okresie zimowym i panowie NIE ZARTOWALI ;-)