automatyczna skrzynia
Started By
Gapril
, 09 Jan 2011 11:09
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 January 2011 - 11:09
Witam raz jeszcze!
Ponieważ właśnie jestem na kupnie PT i mam dwa egzemplarze między którymi muszę wybrać, proszę Was o poradę. Jeden z nich ma automatyczną skrzynie, nigdy nie mialem czegos takiego w moich autach i posiadanie pitka z taka atrakcja bardzo mnie korci. Niestety auto jest w Niemczech i jesli zdecyduje sie po nie pojechac bede mogl jedynie sam sprawdzic czy wszystko dziala czy nie. Slyszalem ze jesli skrzynia nie jest zajechana, to moze sluzyc dlugo i bez klopotow, jak to zweryfikowac i na co zwrocic szczegolna uwage, bo poki co nawet nie wiem jak sie tego uzywa i narazie moge tylko wlezc pod auto i zobaczyc czy nie cieknie. Z drugiej strony, jesli by ciekla, to czy jest to duzy problem? Auto przyjedzie na lawecie, nie bede nim na pierwszy raz robil 1000 km wiec moge ewentualnie serwis zrobic juz w kraju.
Dziekuje za wszelkie rady.
Ponieważ właśnie jestem na kupnie PT i mam dwa egzemplarze między którymi muszę wybrać, proszę Was o poradę. Jeden z nich ma automatyczną skrzynie, nigdy nie mialem czegos takiego w moich autach i posiadanie pitka z taka atrakcja bardzo mnie korci. Niestety auto jest w Niemczech i jesli zdecyduje sie po nie pojechac bede mogl jedynie sam sprawdzic czy wszystko dziala czy nie. Slyszalem ze jesli skrzynia nie jest zajechana, to moze sluzyc dlugo i bez klopotow, jak to zweryfikowac i na co zwrocic szczegolna uwage, bo poki co nawet nie wiem jak sie tego uzywa i narazie moge tylko wlezc pod auto i zobaczyc czy nie cieknie. Z drugiej strony, jesli by ciekla, to czy jest to duzy problem? Auto przyjedzie na lawecie, nie bede nim na pierwszy raz robil 1000 km wiec moge ewentualnie serwis zrobic juz w kraju.
Dziekuje za wszelkie rady.
Napisano 09 January 2011 - 11:31
niepowinna szarpac przy zmianie biegow,no chyba ze przy kickdown,lepiej zeby auto niemialo haku,cieknac moze jezeli przy wymianie oleju zle uszczelke zalozyli,olej powinnien byc na max przy odpalonym aucie to sprawdzasz
Napisano 09 January 2011 - 11:42
Moze szarpac jak jakas poduszka pod silnikiem bedzie lekko walnieta. Najwazniejsze to sprawdz olej glownie sprawdz jego kolor i zapach nie moze byc spalony.
Nie masz sie czego bac przy automacie. brak wymian sprzegła co u nas w pitkac przy manualu jest kosztowne - nie ciekną jakies wysprzegliki czy cos.
Koszt remontu kapitalnego skrzyni u nas w lodzi to max 2000zl.
Nie masz sie czego bac przy automacie. brak wymian sprzegła co u nas w pitkac przy manualu jest kosztowne - nie ciekną jakies wysprzegliki czy cos.
Koszt remontu kapitalnego skrzyni u nas w lodzi to max 2000zl.
Napisano 09 January 2011 - 11:43
aha, w porządku, nie mam pojęcia tylko w jaki sposób sie zabrać do sprawdzania poziomu oleju w skrzyni

Napisano 09 January 2011 - 17:58
Jak otworzysz pokrywę silnika, to przy 2,4 (nie wiem jak 2,0) masz po prawej stronie bagnet do sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni biegów. Warto zobaczyć czy skrzynia "nie poci się". Skrzynia w Pitkach jest starszej generacji i uchodzi za bardzo mało awaryjną. Co parę lat wymieniać olej i tyle. Wszystko dostępne w sklepach internetowych. Olej tylko taki jaki zaleca producent.
Wszystko o obsłudze i sprawdzaniu poziomu oleju przeczytasz w dostępnej na forum instrukcji obsługi !!!
Wszystko o obsłudze i sprawdzaniu poziomu oleju przeczytasz w dostępnej na forum instrukcji obsługi !!!
Napisano 10 January 2011 - 15:21
W 2.0 też jest drugi bagnet do skrzyni kolo bagnetu oleju i też żółty tylko z okrągłym uchwytem do wyciągania.
Napisano 12 January 2011 - 12:46
no jest
wyciąga się łatwo, gorzej z wsadzeniem na miejsce, nieźle sie nameczyłem
ojej różowy wygląda jak rzadki kisiel, czy to jakoś świadczy o jego stanie?
skrzynia w czasie jazdy nie szarpie, natomiast przy manipulowaniu dzwignią z włączonym silnikiem na postoju wyczuwa sie delikatne szarpnięcia autem, poziom oleju około 1/4 miarki
generalnie kupiłem
wyciąga się łatwo, gorzej z wsadzeniem na miejsce, nieźle sie nameczyłem
ojej różowy wygląda jak rzadki kisiel, czy to jakoś świadczy o jego stanie?
skrzynia w czasie jazdy nie szarpie, natomiast przy manipulowaniu dzwignią z włączonym silnikiem na postoju wyczuwa sie delikatne szarpnięcia autem, poziom oleju około 1/4 miarki
generalnie kupiłem

Napisano 12 January 2011 - 13:27
Kolor wskazuje że olej nie jest zużyty. Wydaje się, że jest wszystko w porządku. Szarpnięcia to normalna sprawa, zwłaszcza zaraz po uruchomieniu. Aby je zmniejszyć dociskaj mocniej pedał hamulca, przy ruchach dźwignią zmiany biegów.
No i gratulacje
Oby dobrze się sprawował Pitek.
No i gratulacje