Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Stuki z tyłu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 maras

maras

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 gaz M
  • Imię:Marek

Napisano 10 stycznia 2011 - 18:21

Mam taki problem.Coś stuka z tyłu auta tak pośrodku.Byłem na przeglądzie i zawieszenie ok,łącznik watta niby wzrokowo dobry i tego właśnie nie jestem pewien.Odgłos tego stukania to tak jakby tłumik walił o podłogę albo klapa tylna miała luz.Przy bujaniu auta na boki nic nie słychać tylko na dziurach.Moje pytanie czy uszkodzony łącznik watta daje taki dzwięk? :(

#2 paradyz

paradyz

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:300C 3,5 A
  • Imię:Paweł

Napisano 10 stycznia 2011 - 21:11

Czy dźwięk słyszysz wewnątrz auta? Czy raczej na zewnatrz. Przejedź się po dziurach bez tylnej półki. U mnie takie stuki były właśnie od półki, a innym razem od poluzowanej tapicerki tylnej klapy, która jest na zatrzaskach.

#3 Bezimienny Gość.jerzy maciej_*

Bezimienny Gość.jerzy maciej_*
  • Guests

Napisano 10 stycznia 2011 - 21:54

Może też stukać klatka od koła zapasowego,może być poluzowana , ja tak miałem.Pozdrawiam!!!

#4 maras

maras

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 10 stycznia 2011 - 22:05

Dzwięk jest chyba bardziej z dołu,alę sprawdzę tę półkę i tapicerkę.Dzięki.
Taka ciekawostka parę lat temu u brat w Tico ściągnął relingi z dachu.Potem założył je z powrotem.Pojawił śię dżwięk jakby poszło łożysko w kole i też wydawało śię ,że dżwięk pochodzi z tamtąd.Nic z tych rzeczy po jakimś czasie doszliśmy do tego,że relingi zamątował dosłownie 3 mm obok i to dawało taki dżwięk. hmm

#5 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 10 stycznia 2011 - 22:28

maras,
Miałem podobny przypadek jak ty też mi coś tłukło nie miłosiernie z tyłu nic na szarpakach nie wychodziło , na bujanie równierz.Problemy robiły2 elementy aż sam sie pozniej z tego smiałem:
1.tylnia lamapa wyskoczyła z zatrzasku i tłukła na dołach ,długo tego szukałem trafiłem przypadkiem jak myłem samochód i ręka dotknąłel lampy -a ona sie rusza z jednej strony
2-rura od wlewu paliwa uderzała o plastyki i przenosiło rezonans na cała karoserie , odciągnąłem zaciskiem o centymetr głębiej i tył zrobił sie cichy.

#6 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests

Napisano 10 stycznia 2011 - 23:12

tylnia lamapa wyskoczyła z zatrzasku i tłukła na dołach ,długo tego szukałem trafiłem przypadkiem jak myłem samochód i ręka dotknąłel lampy -a ona sie rusza z jednej strony

to jest bardzo prawdopodobne mi to samo zdarzyło się dwa lata temu,tylko ,że mnie wtedy żona woziła w bagażniku,a ja słuchałem co za cholerstwo stuka

http://ptclub.pl/viewtopic.php?t=432

#7 jasmina

jasmina

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4L

Napisano 10 stycznia 2011 - 23:37

Stwawiam na łacznik Watta - na przeglądzie u mnie wyszło ze jest ok, na lekkich dziurach zaczynał drżec jak dzwonek rowerowy.

#8 maras

maras

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 12 stycznia 2011 - 21:20

Dzięki za podpowiedzi.Z braku czasu obadam Pitka w sobotę. :kawka
jaśmina

zaczynał drżec jak dzwonek rowerowy

u mnie jest to "pusty stukot"
andreeas7

2-rura od wlewu paliwa uderzała o plastyki i przenosiło rezonans na cała karoserie , odciągnąłem zaciskiem o centymetr głębiej i tył zrobił sie cichy.

zacznę od tego
jeszcze raz wszystkim dzięki.

#9 mateuszmjm

mateuszmjm

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Mateusz

Napisano 15 stycznia 2011 - 09:39

te¿ kiedy¶ je¼dzi³em w baga¿niku w PT aby sprawdziæ co stuka, wiem co stuka: klapa dr¿y i stuka, ponakleja³em filce z IKEI i by³ przez jaki¶ czas spokój, ale filce siê poodkleja³y po pó³ roku i znowu dr¿y, czekam do wiosny, aby co¶ z tym zrobiæ.