Zapaliła lampka air bag więc zgodnie z zaleceniami z Forum zacząłem sprawdzanie połączeń w kabinie.Znalazłem jeden przerwany/przecięty/ a drugi nacięty kabelek pod siedzeniem pasażera.Przewody te są nieprawidłowo zamontowane /na wierzchu poprzecznej listwy fotela/ . Przy większym przesunięciu fotela do przodu istnieje możliwość /co tutaj miało miejsce/ zaczepienia prawych "sanek" fotela o kable.Ponieważ na obu kablach została zdarta izolacja i mogły się zwierać z sobą i z masą to nie wiem dlaczego nie odpaliła poduszka.
Połączyłem ,przełożyłem pod listwę i zamocowałem.Myślę, że każdy kto ma aku pod fotelem i montowany w Austrii powinien sprawdzić i ew poprawić te kable.

Przerwany kabel air bag'a
Started By
MiGi42
, 13 May 2011 12:02
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 May 2011 - 12:02
Napisano 13 May 2011 - 12:14
MiGi42,
Na tych przewodach nie ma napięcia wiec nic ci nie odpali , po drugie musza być spełnione warunki do odpalenia poduszki czy też napinaczy :
-prędkość pojazdu
-siła przeciążenia z czujnika kolizji
-w 100% sprawny nie meldujący usterki układ Airbag
napięcie na zapłonniki Airbag jest podawane dopiero po spełnieniu tych trzech warunków
Na tych przewodach nie ma napięcia wiec nic ci nie odpali , po drugie musza być spełnione warunki do odpalenia poduszki czy też napinaczy :
-prędkość pojazdu
-siła przeciążenia z czujnika kolizji
-w 100% sprawny nie meldujący usterki układ Airbag
napięcie na zapłonniki Airbag jest podawane dopiero po spełnieniu tych trzech warunków
Napisano 13 May 2011 - 13:59
andreeas7
podejrzewałem, że gdyby nie było zabezpieczenia to z tych odsłoniętych kabli poszedłby sygnał. Czy jest normalne, że po połączeniu ,przez pewien czas świecił air bag?/jakieś 70 km/
Niestety air bag znowu świeci i znowu gaśnie- nie wiadomo od czego to zależy.
podejrzewałem, że gdyby nie było zabezpieczenia to z tych odsłoniętych kabli poszedłby sygnał. Czy jest normalne, że po połączeniu ,przez pewien czas świecił air bag?/jakieś 70 km/
Niestety air bag znowu świeci i znowu gaśnie- nie wiadomo od czego to zależy.
Napisano 13 May 2011 - 14:05
Airbag wykasuje sie po zresetowniu sterownika :
- skasowanie komputerem diagnostycznym (pełne)
- skasowanie odłączeniem akumulatora (czesciowe - przez jakis czas zostaje informacja w sterowniku o zaistniałej awarii - wykasuje sie po ilus poprawnych testach przy włączaniu stacyjki)
- skasowanie po przekreceniu stacyjki (czesciowe - test elementów elektroniki i ponowne przywrócenia działania airbag jesli nie ma awarii )
- skasowanie komputerem diagnostycznym (pełne)
- skasowanie odłączeniem akumulatora (czesciowe - przez jakis czas zostaje informacja w sterowniku o zaistniałej awarii - wykasuje sie po ilus poprawnych testach przy włączaniu stacyjki)
- skasowanie po przekreceniu stacyjki (czesciowe - test elementów elektroniki i ponowne przywrócenia działania airbag jesli nie ma awarii )