Witam,
jeszcze raz, bardziej szczegółowo:
1) podjechałem pod dom, zgasiłem światła i silnik - być może nieświadomie w jakiejś dziwnej kombinacji kluczykowo-przełącznikowej
2) od rana następnego dnia już miałem "tryb szwedzki"
3) co zauważyłem dodatkowo:
- jak nie skorzystam z włącznika świateł, to palą się tylko w czasie jak jest włączony zapłon
- jak włączę zapłon, potem światła i koniecznie zamknę drzwi (przy szybkim teście i otwartych drzwiach taki bajer nie działa), a potem zgaszę światła, zapłon i wysiądę, to światła mijania palą się jeszcze około 5-7 sekund i "oświetlają mi drogę do domu"
- samochód w ogóle nie reaguje na jakiekolwiek przełączanie świateł (z wyjątkiem funkcji "oświetlę ci drogę do domu prze 5s")
- co ciekawe - do tego stopnia nie reaguje, że nie jestem w stanie teraz zapalić samych postojówek - autko decyduje kiedy i co ma się palić......
Tak mi się wydaje: skoro się jakoś włączyło, to może da się również wyłączyć...
Funkcja niby przydatna, ale już kombinowałem ze światłami do jazdy dziennej i miałem sobie je zamontować - nawet mam już takie nieduże ze znaczkiem "RL". Ale skoro mam je zamontować, to coś trzeba z tym "trybem szwedzkim" zrobić...
[ Dodano: 2011-09-28, 14:46 ]skoro nikt się z tym do tej pory nie spotkał, liczę że
maxym72 zabierze głos :tak
...i może zna jakieś triki serwisowe oraz odpowiedź na ciekawy problem
Aaa.... chodził mi jeszcze po głowie pomysł z odpięciem akumulatora na kilka minut - reset komputera może załatwiłby sprawę.
Chociaż bardziej ciekawi mnie teraz jak to się włącza i wyłącza, bo może taki myk nie uda mi się po raz drugi
Właśnie Miecio, czytałem o TYM wydarzeniu wcześniej, i powiem ja bardzo chciałbym mieć TO u siebie!!!
KrzysiekL w czym Ci to przeszkadza? toć same zalety 
Jedyne minusy jakie widzę:
- Brak możliwości zapalenia samych postojówek (może czasem się przydać na nieoświetlonej drodze)
- Nabyłem lampki do jazdy dziennej z homologacją, poczytałem dyskusje na naszym forum i już miałem zakładać, a autko samo mi zrobiło niespodziankę. A plan był taki, że to światełka do jazdy dziennej miały tak działać, a pod zasilanie świateł mijania chciałem podpiąć przekaźnik, który by mi te dzienne wyłączał jak włączę mijania. No to teraz taki przekaźnik wyłączył by je skutecznie na zawsze, bo mijania zawsze się włączają