Oleje i inne
Started By
reyo
, 03 Nov 2011 14:00
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 November 2011 - 14:00
Jeżeli było to przepraszam... nie doszukałem się. Potrzebuje pomocy w temacie olejów do 2.4
1. Jaki olej najlepszy do silnika (nie pamiętam co wlewał poprzedni właściciel, ale jest naklejka)
2. Jaki olej do skrzyni biegów i kiedy się wymienia...
3. Rozrząd - kiedy i jak ktoś wie to ile
To na razie tyle
1. Jaki olej najlepszy do silnika (nie pamiętam co wlewał poprzedni właściciel, ale jest naklejka)
2. Jaki olej do skrzyni biegów i kiedy się wymienia...
3. Rozrząd - kiedy i jak ktoś wie to ile
To na razie tyle
Napisano 03 November 2011 - 14:44
reyo,
Tematów na temat oleju było kilka, zanim zaczniemy ponowną dyskusję, dobrze byłoby przeczytać choćby te dwa tematy:
http://ptcruiserclub... ... =jaki olej
http://ptcruiserclub... ... light=olej
Generalnie to najważniejsze są parametry, czyli zalecane 5W30
Oleju w skrzyni biegów nie musisz wymieniać , on z założenia starcza do końca żywota skrzyni.
Oczywiście nie dotyczy to skrzyń automatycznych, bo tam wymiana oleju jest jak najbardziej zalecana. Tam stosujemy Mopar ATF =4 .
Rozrząd , to koledzy się wypowiedzą, bo ja mam w silniku łańcuch, a jego nie zamierzam wymieniać.
Tematów na temat oleju było kilka, zanim zaczniemy ponowną dyskusję, dobrze byłoby przeczytać choćby te dwa tematy:
http://ptcruiserclub... ... =jaki olej
http://ptcruiserclub... ... light=olej
Generalnie to najważniejsze są parametry, czyli zalecane 5W30
Oleju w skrzyni biegów nie musisz wymieniać , on z założenia starcza do końca żywota skrzyni.
Oczywiście nie dotyczy to skrzyń automatycznych, bo tam wymiana oleju jest jak najbardziej zalecana. Tam stosujemy Mopar ATF =4 .
Rozrząd , to koledzy się wypowiedzą, bo ja mam w silniku łańcuch, a jego nie zamierzam wymieniać.
Napisano 03 November 2011 - 14:48
Rozrząd przy 2,4 instrukcja amerykańska wspomina cos o 90 tyś MIL. Ja wymieniałem gdzies przy 110 tys KM. Miałem zestaw Gates. Komplet z pompą wody kosztował około 700 PLN. Wymiana w granicach 400-700 PLN , chyba że w serwisie to 2500 PLN za komplet.
Napisano 03 November 2011 - 19:47
reyo, rozrząd tak jak napisal Pawełek okolo 90tys mil - ja znalazlem swoją instrukcje i mam napisane 120tys mil. Emial z amerykanskiego serwisu - 90-120tys mil z zaleznosci od Stanu USA w ktorym autko jezdzilo - dziwne ale niestety.
Olej skrzyni biegow ATF+4.
Moj pasek po 127tys mil byl w dobrym stanie i pewnie gdyby nie to ze padla pompa i zatarła sie roleczka przez to to spokojnie by jeszcze po smigał - dodam ze pompa wytrzymała ponad 100mil - nawet paski klinowe mam jeszcze oryginalne odkąd autko jest w polsce.
Olej skrzyni biegow ATF+4.
Moj pasek po 127tys mil byl w dobrym stanie i pewnie gdyby nie to ze padla pompa i zatarła sie roleczka przez to to spokojnie by jeszcze po smigał - dodam ze pompa wytrzymała ponad 100mil - nawet paski klinowe mam jeszcze oryginalne odkąd autko jest w polsce.
Napisano 03 November 2011 - 20:21
OK, czyli jak jak mam 60 tys. mil to mam jeszcze czas
#6 Bezimienny Gość.profesorr_*
Napisano 03 November 2011 - 20:56
OK, czyli jak jak mam 60 tys. mil to mam jeszcze czas
weź jeszcze pod uwagę że guma się starzeje i parcieje,nie zaleca się użytkowania paska dłużej niż 4-5 lat nie zależnie od przebiegu
Napisano 14 March 2014 - 15:05
Pisz na temat jeśli masz coś konkretnego do dodania , śmiecenia nie toleruje w dziale technicznym i poczekalni : następny raz będzie ostrzeżenie
: andreeas7