Chiptuning
Napisano 25 lipca 2012 - 16:15
Miałem propozycję zwiększenia tej mocy w warsztacie , który bawi się w mapowanie silnika. Po konsultacjach z naszym doktorkiem andreeas7, szybko z tego pomysłu zrezygnowałem.
Okazało się, że niedaleko mojego domu, znajduje się firma, która zajmuje się Chiptuningiem od 8 lat i jest znana nie tylko w naszym kraju, ale również w Europie w USA.
Chip tuning w ich wykonaniu, jest bezpieczny, bo można w każdej chwili odpiąć to urządzenie i silnik pracuje ponownie w fabrycznym ustawieniu.
Przejechałem się dziś moim autkiem, po zamontowaniu na próbę tego urządzenia.
Efekt jest niesamowity, autko przyspieszało już poniżej 2000obr/min i momentalnie obroty wzrastały do ponad 4000. Wyraźnie czuć było, że jest w nim moc.
Po zdemontowaniu tego urządzenia, jadąc do domu czułem się jakbym jechał na zaciągniętym ręcznym.
W ofercie na stronie sklepu, CHIPBOX COMMON RAIL do naszych CRD jest jeszcze w starej cenie 399zł ( która powinna zmienić się już niebawem) , ale urządzenie to można kupić za 299zł
Dla tych którzy chcieliby indywidualnie do swojego auta dopasować Chipa, można to urządzenie kupić za 700zł ( ja właśnie na takim indywidualnie programowanym dziś jeździłem)
Na razie jeszcze nie kupiłem tego chipa, ale po wakacjach z pewnością już na spot w Borach pojadę mocniejszym autem.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą tego sklepu.
http://www.tuningchip.pl/
Ciekawi mnie też ten elektroniczny system antykorozyjny
Napisano 25 lipca 2012 - 17:27
[ Dodano: 2012-07-25, 18:28 ]
...a ten układ antykorozyjny myśle, że lepiej mieć jak nie
Napisano 25 lipca 2012 - 18:00
Pamiętam, że Tomek (resiurc) który też od dawna ma zachipowanego pitka, też mówił, że spalanie jest mniejsze.
Co ciekawe, do silników benzynowych też mają tam Chipa.
Jak będę kupował chipa do mojego autka, to ten system antykorozyjny też chyba kupię.
Napisano 25 lipca 2012 - 18:21
mówiłem że pojeżdzisz i zachorujesz na wiecej mocy , o predkosc nie chodzi - ale szybkosc zbierania na poszczególnych biegach : bajka
Napisano 25 lipca 2012 - 18:25
Ja jeżdżę pitkiem prawie trzy lata i jakoś nie miałem potrzeby sprawdzać ile "wyciąga"o predkosc nie chodzi
Natomiast to przyspieszenie z Chipem, to już inna bajka ;P
Napisano 25 lipca 2012 - 18:34
Kiedy kupowałem PT właśnie to mi zaimponowało-zbieranie się.Ja jeżdżę pitkiem prawie trzy lata i jakoś nie miałem potrzeby sprawdzać ile "wyciąga"
Natomiast to przyspieszenie z Chipem, to już inna bajka ;P
Cieszy prawda?
Tak mi się wydaje po rozmowach z innymi.Pamiętam, że Tomek (resiurc) który też od dawna ma zachipowanego pitka, też mówił, że spalanie jest mniejsze.
Przy agresywnej jeździe 7,5 l / 100km z klimą .
Pobiłem ostatnio swoje 2 rekordy:
Jadąc na Kaszuby nie przekroczyłem 140 km/h
Pitek spalił mi 6,3 l/100 km -ale jechałem bardzo delikatnie 100-120 km/h
Czułem totalny luz -wreszcie nigdzie się spiesząc
Co jest najdziwniejsze a zarazem daje wiele do myślenia
dojechałem na miejsce 40 minut później niż zawsze / ,,depcząc''/
Napisano 25 lipca 2012 - 20:09
(...)Zapraszam do zapoznania się z ofertą tego sklepu.
http://www.tuningchip.pl/
Z tego, co widzę, to te boxy są do każdego auta - każdej marki i każdego modelu. Takie boxy można kupić na allegro. Nie znając dokładnej zasady działania zastanawiam się na ile bezpieczne jest używanie czegoś, co jest "do wszystkiego"...
Napisano 25 lipca 2012 - 20:10
wrazenia z jazdy - rewelacja.
Napisano 25 lipca 2012 - 20:33
Napisano 25 lipca 2012 - 20:39
Marcin, zasady działania nie znam, ale byłem w sklepie ( nie jest to anonimowy sprzedawca z allegro, aw zakładce "kontakt" masz adres sklepu i pełne imię i nazwisko właściciela, którego poznałem osobiście) i na regałach widziałem poukładane pudełka z Chipami do różnych modeli samochodów.na ile bezpieczne jest używanie czegoś, co jest "do wszystkiego"...
Zanim mi założyli taki zestaw, najpierw podpięli pod kompa, wyszukali dany model auta łącznie z mocą silnika i wprogramowali odpowiednie ustawienia. Dopiero potem podłączyli to do auta.
Jeśli przeglądałeś ich ofertę, to zauważyłeś, że te chipy różnią się, a już na pewno, wgrany program dedykowany jest do konkretnego modelu silnika.
Napisano 25 lipca 2012 - 20:45
fabrycznie szału nie ma, ale jak po założeniu będzie zmiana - to dam znać.
Napisano 25 lipca 2012 - 20:45
Napisano 25 lipca 2012 - 20:47
Zastanawiałem się nad czymś takim do swego pitka, ale w przypadku benzyny bez turbo chyba mija się to z celem...
Napisano 25 lipca 2012 - 20:50
zobaczymy na moim oplu, poświęcę go dla dobra sprawy.Zastanawiałem się nad czymś takim do swego pitka, ale w przypadku benzyny bez turbo chyba mija się to z celem...
Napisano 25 lipca 2012 - 20:52
Pisałem w moim pierwszym poście, że za tą cenę masz chipa indywidualnie dopasowanego do swojego auta uwzględniając np. przebieg auta.
Za prawie 900zł można dostać ten zestaw razem z programem komputerowym i samemu można się pobawić w ustawienia parametrów. Można np tak skonfigurować, że przyspieszenie będzie miał już od 1000obr . Ten co ja testowałem "ciągnął" tak mniej więcej od 1700obr . Bez chipa odczuwalne przyspieszenie jest od około 2300obr.
Marcin , te informacje mam nie z netu, tylko z rozmowy z właścicielem .
Napisano 25 lipca 2012 - 20:52
zobaczymy na moim oplu, poświęcę go dla dobra sprawy.Zastanawiałem się nad czymś takim do swego pitka, ale w przypadku benzyny bez turbo chyba mija się to z celem...
Czytałem, że w przypadku chiptuningu silników benzynowych przyrost realny jest w granicy kilku procent. Ale mnie bardziej niż KM interesuje moment obrotowy.
Ciekawy jestem rezultatów eksperymentu, bo też mam LPG.
Napisano 25 lipca 2012 - 21:00
Wystarczyło mi kilka km aby przekonać się, że auto to potrafi sprawdzić większą przyjemność, zwłaszcza ruszając na skrzyżowaniu spod świateł.
Napisano 25 lipca 2012 - 21:08
Napisano 25 lipca 2012 - 21:17
Na allegro pełno jest takich boxów, gdzie zwyczajnie siedzi kilka elementów mających za zadanie oszukać czujniki, aby np. silnik działał wciąż na ssaniu pomimo osiągnięcia odpowiedniej temperatury.
Napisano 25 lipca 2012 - 21:29
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych