bezpieczne i profesjonalne zwiększenie mocy silnika niepolega na włożeniu jakiegoś tam chipa
Cóż, takim stwierdzeniem pokazujesz, że jesteś albo uprzedzony do tego chipa, albo może sfrustrowany tym że wydałeś na podniesienie mocy w swoim aucie kilka tyś zł i w ten sposób "usprawiedliwiasz' wydane w ten sposób pieniądze.
Skoro nie wiesz w jaki sposób ten chip zmienia parametry pracy silnika, to dlaczego negujesz to urządzenie? Bo jest małe? bo jest tańsze? bo łatwo można zmienić moc w aucie?
Nie neguj czegoś tylko dla zasady negowania, nie wiedząc jak to urządzenie faktycznie działa.
Ja nie upieram się że to jest dobre czy lepsze, być może to urządzenie powoduje że parametry pracy silnika mogą wpływać niekorzystnie na żywotność silnika. Jednak ja takiej wiedzy nie posiadam, a skoro nie wiem "co to robi" a widzę jak to zmienia pracę mojego auta, to dopóki nie będę miał innych informacji o pracy tego urządzenia, to nie będę rezygnował z jego używania.
Chipa mogę w każdej chwili odłączyć i mam fabryczne ustawienia mapy silnika, Ty tego nie zrobisz. W nowszych wersjach tego chipa który ja mam, dołączony jest pilot którym się tego chipa w dowolnym momencie włącza/wyłącza.