PT Cruiser to moje drugie auto. Przesiad艂am si臋 na niego po tym, jak m贸j poprzedni samoch贸d ( po wymianie wszystkich cz臋艣ci, nawet silnik wymienia艂am! ) odm贸wi艂 dokumentnie pos艂usze艅stwa. By艂 to Hyundai Pony rocznik 94'- bardzo go kocha艂am i wci膮偶 mam do Ponych olbrzymi sentyment. Niestety, staruszek zastrajkowa艂 i zupe艂nie nie chcia艂 je藕dzi膰. Serce mi si臋 kraja艂o, kiedy odje偶d偶a艂 na lawecie sprzedany za marne grosze...

Samochodu potrzebowa艂am bardzo- dojazd do szko艂y zajmowa艂 mi 2.5h komunikacj膮 miejsk膮, a tylko 40 minut samochodem- 2x dziennie... Chcia艂am ju偶 kupi膰 pierwsz膮 lepsz膮 zardzewia艂膮 skorup臋 na k贸艂kach, ale m贸j Andrzej przekona艂 mnie, 偶e lepiej b臋dzie pooszcz臋dza膰 d艂u偶ej i kupi膰 lepszy samoch贸d. I wsp贸lnie zacz臋li艣my zbiera膰 na nowe auto.
Trwa艂o to z 1.5 roku...

Kiedy ju偶 co艣 tam uciu艂a艂am - zacz臋艂am si臋 rozgl膮da膰 za jakim艣 powa偶niejszym kandydatem. Numerem jeden przez d艂u偶szy czas by艂 Opel Astra generacji B, ale m贸j tata trafi艂 w zaznajomionym komisie na PT Cruisera sprowadzonego z Niemiec i uleg艂 jego urokowi. Zaproponowa艂 mi, 偶e po偶yczy mi brakuj膮ce pieni膮dze, je艣li zdecyduj臋 si臋 na Chryslera.
Pojecha艂am, zobaczy艂am, zakocha艂am si臋. Raz, dwa, trzy- sprzedany! Pitek jest m贸j!
( Do tej pory go sp艂acam...

Po tym wst臋pie - kilka fakt贸w. Pitek rocznik 2005, kiedy go kupowa艂am mia艂 oko艂o 120 000 km na liczniku, niedawno przekroczy艂am 140 000. Jest to wersja z silnikiem diesla 2.2 CRD, 121 KM. Autko by艂o w niez艂ym stanie, ale: 艣wieci艂a si臋 kontrolka z poduszk膮 powietrzn膮, by艂o te偶 przede mn膮 kilka podstawowych wymian (oleje, pasek, klocki hamulcowe). Poza tym ( i ten problem mam do dzi艣) OKROPNIE szwankuje radio! Tzn. Pitek sam decyduje, czy ma by膰 g艂o艣no czy cicho. Ja mog臋 mu tylko podsun膮膰 delikatn膮 sugesti臋. 艢miejemy si臋 zawsze, 偶e kiedy podoba mu si臋 muzyka, to robi g艂o艣niej, a je艣li piosenka nie przypada mu do gustu, to wycisza do zera

Og贸lnie Pitek sprawowa艂 si臋 na pi膮tk臋 - nic przy nim nie trzeba by艂o robi膰, pos艂usznie odpala艂 na mrozie, spalanie mnie pozytywnie zaskoczy艂o, a jazda w trasie- no to jest po prostu poezja! Apetyt na paliwo na trasie ma w okolicach 6-7 litr贸w na 100km. Wi臋c chyba nie藕le?

Jestem zachwycona jazd膮 Pitkiem, ciesz臋 si臋 te偶 偶e samoch贸d jest rozpoznawalny i charakterystyczny

Niestety Pitek nie przepada za moimi rodzicami - maj膮 100% skuteczno艣ci w awariach, zawsze kiedy go po偶yczaj膮, co艣 si臋 musi popsu膰 .
Ostatnio, jak cz臋艣膰 z Was ju偶 wie- mia艂am z moim 艂obuziakiem par臋 problem贸w i nie ze wszystkimi si臋 jeszcze uporali艣my, ale to i tak najwspanialsze auto na 艣wiecie <3

Ps: na mie艣cie mo偶ecie mnie pozna膰 po r臋cznie robionych na drutach misiakach na tylnej p贸艂ce
Pozdrawiam Was serdecznie!