Uszkodzone akumulatorki dwubiegowej wkrętarki zmusiły mnie do podłączania jej do samochodowego akumulatora. Czyszczenie szybsze ale następcom polecam jednak zacząć od myjki ciśnieniowej z grzaniem i chemią.

Napisano 30 czerwca 2014 - 20:02
Napisano 30 czerwca 2014 - 20:50
Michał to prawie to samoteż chciałem pomalować na złoto, ale wyszło na niebiesko
Napisano 30 czerwca 2014 - 21:07
Napisano 30 czerwca 2014 - 21:12
Napisano 30 czerwca 2014 - 21:13
pedalski
Napisano 30 czerwca 2014 - 21:15
Napisano 19 lipca 2014 - 06:58
Napisano 19 lipca 2014 - 13:18
Napisano 19 lipca 2014 - 20:26
Napisano 20 czerwca 2016 - 13:05
Kurcze, to płyn hamulcowy się wymienia? Matko Boska, jakich ja się rzeczy dowiaduję. Do tej pory myślałem że tylko olej w silniku i wahę lać..
Jakiś czas temu że w automacie też sie wymienia - ok, wymiamy. Co jeszcze? Płyn hamulcowy.. W moim nie był zmieniany odkąd go mam a więc kilka lat już.
Do PT to jakiś specjalny płyn? I ile go kupić? Czy zdać się na warsztat?
Moje hamulce "skrzypią" przy delikatnym hamowaniu lub powolny odpuszczaniu przy starcie, czy to może byc objaw przeterminowanego płynu hamulcowego? Nie jest to wina klocków czy zacisków bo były wymieniane jakiś czas temu i nic to nie pomogło na to w/w skrzypienie (trzeszczenie) przy "pół-hamulcu".
Napisano 20 czerwca 2016 - 13:15
Tak płyn hamulcowy zbiera wodę i przez to staje się coraz mniej skuteczny, dot 5.1 wymianiać się powinno co roku, dot 4 teoretycznie powinno się wymieniać co 2, 3 lata ale niektórzy nigdy nie robią tego
Do pt kupujesz albo dot3, albo dot4, nie musisz kupować dot 5.1 ma on wyższą temperaturę wrzenia ale trzeba go częściej wymieniać.
Hamulce w automacie przy powolnym odpuszczaniu podczas ruszania bądź hamowania będą skrzypieć ponieważ automat cały czas pcha tak jakby autko do przodu i jest to normalny objaw. Spróbuj w manualu dodawać gazu próbując delikatnie ruszać i odpuszczać powoli hamulec, będziesz miał to samo.
Także to jest jak najbardziej normalne i nic z tym nie zrobisz , hehehe
Użytkownik lowermann edytował ten post 20 czerwca 2016 - 13:16
Napisano 20 czerwca 2016 - 13:32
Ja planuję w moim niebieskim pitolcu pomalować zaciski i bębny tył na czerwono, może obciachowo ale mnia się podoba
Napisano 20 czerwca 2016 - 13:34
lowermann, dzięki za info. Zakupie i wymienię. Bóg wie kiedy ten płyn był zmieniany w moim Piti.
bart, na swoje zimówki zakladam czarne kołpaki z czerwonym ringiem. Na niebieskoszarym PT wyglądają nader dobrze więc myślę że zaciski tym bardziej
EDIT:
A tego płynu kupić 1L - wystarczy? Namierzyłem płyn Boscha za 23zł/L
Użytkownik Marek_PT edytował ten post 20 czerwca 2016 - 13:37
Napisano 20 czerwca 2016 - 14:00
pomalować zaciski i bębny tył na czerwono
Do niebieskiego tylko kolor żółty pasuje.
Napisano 20 czerwca 2016 - 14:02
@kuba
Z punktu widzenia doboru kolorystyki, tak, do niebieskiego żółty - klasyka.
Ale sam się zdziwiłem jak te kołpaki z czerwonym elementem dobrze pasują do mojego stalowoniebieskiego PT.
Napisano 20 czerwca 2016 - 14:07
stalowoniebieskiego PT
Aaaaaaaa... stolowoniebieski i niebieski to co innego, to jak zielony i pistacjowy ewntualnie miętowy
Napisano 20 czerwca 2016 - 14:12
Nie zapominajmy o turkusowym i morskim ;-)
W zasadzie to mam problem z określeniem koloru mojego PT.. czy to steel blue czy patriot blue. Google potrafi zamieszać Ale na moje oko to stalowoniebieski.
Napisano 20 czerwca 2016 - 17:17
Nie zapominajmy o turkusowym i morskim ;-)
W zasadzie to mam problem z określeniem koloru mojego PT.. czy to steel blue czy patriot blue. Google potrafi zamieszać
Ale na moje oko to stalowoniebieski.
masz nazwy lakieru z kodami :
Aquamarine code PQW
Black code PX8
Bright Silver code PS2
Cool Vanilla code PWG
Dark Plum code PHP
Deep Cranberry code PMT
Electric Blue code PB5
Graphite Metallic code PDR
Inca Gold code PY6
Inferno Red (2000-2005) code PEL
Inferno Red Crystal Pearl (2006-2010) code PRH
Light Almond code PKJ
Magnesium code PPK
Marine Blue code PB6
Midnight Blue code PB8
Ocean Blue code PBD
Opal Mettalic code PCF
Patriot Blue code PB7
Sea Mist Green PP6
Steel Blue code PBQ
Taupe Frost code PTK
Napisano 20 czerwca 2016 - 17:25
Tak, wygoogliłem je wcześniej. Tyle że nic nie mowią o faktycznym kolorze. Musiałyby znaleźć się obok nich fotki kolorów.
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Zaciski hamulcowe przednie i tylni |
Części do PT Cruisera | Bezimienny Gość.sylvo_* |
|
![]()
|
|
Kupie zaciski Hamulcowe do Modelu 2001 .2.0 |
Części do PT Cruisera | Bezimienny Gość.Adriano922_* |
|
![]()