Pytanie do naszych fachowców: jakie amortyzatory są w naszych PT olejowe cz gazowe ? i które są lepsze.

amortyzatory
Started By
Marek Król
, 15 gru 2013 18:32
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 grudnia 2013 - 18:32
Napisano 15 grudnia 2013 - 23:18
W pt fabrycznie montowane są amory olejowo/gazowe , co lepsze ? - ciężka sprawa , olejowe są żywotniejsze ubytek sprawności jest stopniowy , inaczej ma się sprawa z z gazowo/olejowymi - mają większość sprawność reakcji (szybsza reakcja na zmiany podłoża) ale też i łatwiej ulegają uszkodzeniu :np po wpadnięciu ostro w dziurę.druga sprawa to ciezkie do wychwycenia kiedy amor siadł .Na diagnostyce amortyzator taki bedzie utrzymywał spora sprawnosc pomimo usterki w układzie gazowym - może się to objawiać stukami -typowa usterka amorów tylnych.
Napisano 16 grudnia 2013 - 18:26
Dziękuję za odpowiedź.A tak na marginesie. Wróciłem od mechanika(ale nie swoim PT) po naprawie przedniego zawieszenia (wymiana ośmiu elementów-tuleje wahaczy,sworznie i końcówki drążków).Samochód został na podnośniku bo nie pasowały przednie tuleje wahacza(przedniego). Stare mają średnice 33mm, a nowe 35mm. Muszę czekać do jutra na wymianę. Mój PT to 2.2crd 2004r i tak podałem w sklepie. Dlaczego nie pasowały?
Napisano 16 grudnia 2013 - 19:50
Marek Król, co do amorków, kiedyś kupiłam do innego modelu auta gazowe, masakra po poł roku wymiana, bo się niespisywały, po prosty wysiadły, zamieniłam na olejowe i było git

Napisano 16 grudnia 2013 - 19:54
cwmarta Gazowe sa duzo lepsze jesli chodzi o prace w aucie tylko trzeba kupywac markowe z sprawdzonych sklepow - jest duzo chinskich podrubek na allegro
Napisano 16 grudnia 2013 - 20:14
andreeas7, no mi to się trafiła chyba chinska podróbka z czech...