Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Przyciemnienie lamp folią

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 janiu1994

janiu1994

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Michał

Napisano 31 stycznia 2014 - 22:33

Zakupiłem folię termoplastyczną do przyciemnienia lamp z tyłu. Stosował już ktoś taki wynalazek hmm. Jak to wychodziło bo nasze lampki mają dosyć mocno okrągły duł. Jaką stosowaliście metodę bo z tego co oglądałem na znanej stronie z filmikami tych metod jest trochę. Ktoś pomoże hmm

#2 pablicito

pablicito

Kozak

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł

Napisano 31 stycznia 2014 - 22:37

Kolego
Lepsze jest wrogiem dobrego

#3 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 GT M
  • Imię:Anna

Napisano 01 lutego 2014 - 03:53

Michał nudzisz się ? :lol

Tylne lampy przedliftowe będą nadal brzydkie nawet jeżeli okleisz je folią przyciemniającą :diabelek

1) Zdecydowanie lepiej kupić dwa klosze z modelu poliftowego- biały kierunek wygląda milion razy lepiej niż ten pomarańczowy :cwaniak
Do tego żarówka kierunkowskazu chrom i będzie dobrze.

2) Jeżeli już tak bardzo upierasz się na oklejenie kloszy to jakimś rozwiązaniem jest zakup folii w kolorze czerwonym i zaklejenie pomarańczowego kierunku. Tylko trzeba pamiętać o założeniu zielonej żarówki kierunkowskazu- tylko wtedy takie lampy mają szanse na przejście przeglądu i potencjalnie Miśki nie będą się czepiać.
Ewentualnie zwykłe żarówki pomalować zieloną farbą do żarówek- ale to rozwiązanie nie jest szczególnie trwałe. A te żarówki 'gotowe' zielone są chyba trochę słabsze.

Pamiętaj, że takie ingerowanie samodzielne w klosz, przy kolizji może spowodować kosztowne konsekwencje. Klosz traci homologację...

3) jeżeli wystarczy Tobie cierpliwości i jednak zdecydujesz się na oklejenie tych lamp to pochwal się relacją fotograficzną na forum; ciekawe ile razy odmienisz męskie narządy płciowe, nieprzystojne określenia seksu przez wszystkie możliwe przypadki :haha
Oklejanie lamp od Golfa III albo Punto I to pikuś przy lampach w cruiserze....

* kwestia jakości folii- czy uda się zrobić z jednego kawałka folii całą lampę, czy będziesz musiał robić z przynajmniej dwóch części- wtedy pewnie do pomarańczowego kierunku i potem czerwoną część hmm

* odtłuścić lampę-próba na małym fragmencie czy odtłuszczacz nie zmatowi Tobie klosza;
* roztworem mydlanym albo płynem do szyb spryskać klosz, przyłożyć folię;
* nie odklejać od razu papierowego podkładu z foli, pracować fragmentami ?;
* porzebna rakla a jeżeli nie masz to karta kredytowa albo coś podobnego z zabezpieczonym brzegiem pianką/gąbką/coś w ten deseń, żeby nie pokaleczyć folii. Układasz folię, wyciskasz wodę raklą od środka do zewnątrz, opalarką/suszarką rozgrzewasz folię, rozciągasz i układasz na tej krzywiźnie klosza. A nuż wyjdzie :cwaniak

Mam nadzieję zapas folii na próbowanie masz ;)
Trzeba było kupić spray do lamp ;P

W razie czego tylne klosze kosztują grosze, kupisz następne :lol

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 01 lutego 2014 - 07:48

Rodzynka,

Tak zawsze lepiej robić z auta trzodę :cwaniak - PT ma swój styl i tak ma być

#5 Bezimienny Gość.czeko1_*

Bezimienny Gość.czeko1_*
  • Guests

Napisano 01 lutego 2014 - 09:14

Święta racja Pt ma swój styl :piwo

#6 janiu1994

janiu1994

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 01 lutego 2014 - 10:21

Delikatny agrotuning mu nie zaszkodzi. Widziałem na drodze Pt z lekko przyciemnionymi lampami i wyglądało to nawet ładnie. Oczywiście jest to rzecz gustu. Jak mi coś z tego wyjdzie :lol to pochwale się zdjęciami. A folię zawsze można zerwać.

#7 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 01 lutego 2014 - 10:24

andreeas7,
Wymiana lamp jest lepszym rozwiązaniem niż oklejanie/spreyowanie tych posiadanych, mniejsze zuo :]

Jeżeli koledze nie zależy na bezpieczeństwie itd. to jego sprawa, nie moja broszka- odpowiedz była adekwatna do zadanego pytania :cwaniak

#8 Bezimienny Gość.CZINI_*

Bezimienny Gość.CZINI_*
  • Guests

Napisano 01 lutego 2014 - 10:25

Co do czerwonych kierunków zielona żarówka nic nie da miśki i tak wlepią mandat i zabiorą dowód przerobłem to osobiście później jeszcze trzeba zapłacić za dodatkowy przegląd w moim przypadku 35 zł za pokazanie lamp i odebrać papiery chyba że się zbajeruje władze ale ja miałem pecha bo trafiłem na męską załogę
:lol

#9 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 01 lutego 2014 - 10:30

Rodzynka,
Przedlift z lampami od folifta wyglada jak z d.... y wyciagniety czym sie tu podniecać :cwaniak

Zamiast upiekszac tylko szpeci te auto :kawka

#10 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 01 lutego 2014 - 10:42

Wyświechtane powiedzenie, ale o gustach się nie dyskutuje ;)
Każdy robi tak jak lubi :cwaniak
Już napisałam kiedyś na tym forum, że mi totalnie nie przeszkadza czy ktoś sobie nasika do swojego samochodu czy nie, rozwierci lampę bo paruje, przeciągnie kabel w podszybiu, oleduje....

Interesuje mnie kwestia mojego bezpieczeństwa i widoczności na drodze. Nawet jeżeli uważam, że lampy przedliftowe są paskudne, to w zasadzie 90% czasu przy samochodzie spędzam za kierownicą i nie na szczęście wtedy nie widzę, jak bardzo są brzydkie :lol

Czini- przecież napisałam, że lampa traci homologacje i tylko potencjalnie Miśki się nie czepią. Wystarczy równie dobrze, że "życzliwy" sąsiad doniesie, że nie widzi świateł z tyłu w czyimś samochodzie, bo są po aktywnym tuningu druciarskim w garażu ....

#11 Bezimienny Gość.CZINI_*

Bezimienny Gość.CZINI_*
  • Guests

Napisano 01 lutego 2014 - 11:09

Rodzynka bez nerwów każdy ma prawo do własnego zdania i wypowiedzi o ile nie obraża innych co do moich lamp auto nabyłem wraz z nimi poprzedni właściciel wszystkie swoje auta wysylal na wymiane calego oświetlenia do fachowców a nie małego majsterkowicza nie patrząc na przepisy bo optycznie bylo ładnie. :glupek

#12 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 01 lutego 2014 - 11:32

Jestem niespotykanie spokojny człowiek. Nikogo nie obraziłam i czytam między wierszami, co również polecam innym ;)

Cóż mniemam, że byłeś świadomy co kupujesz ;) No risk, no fun :d

#13 Bezimienny Gość.CZINI_*

Bezimienny Gość.CZINI_*
  • Guests

Napisano 01 lutego 2014 - 11:50

Uświadomił mnie Pan władza na trasie przy okazji okazania nagrania z kamery w nie oznakowanym wynik 18 punktów i 1200 zł mandatu na zakończenie sezonu letniego jak na razie życiowy rekord :autko

#14 Bezimienny Gość.chudyxxx_*

Bezimienny Gość.chudyxxx_*
  • Guests

Napisano 01 lutego 2014 - 12:27

wątpię by folią dało się ładnie okleić tylne lampy... u nas homologacja jest na nich wypukła (na zewnątrz klosza) więc przy literkach zostanie powietrze i pierwsza lepsza kontrola policji i jak spojrzą na lampy to zauważą od razu... w golfie czy punciaku homologacja jest od wewnętrznej strony klosza i nic nie odstaje oraz ładnie folia przylega bez pęcherzyków powietrza, więc mniejsza szansa że ktoś się przyczepi (zauważy ze przerabiane lampy)

#15 dominic

dominic

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.2M
  • Imię:Dominik

Napisano 01 lutego 2014 - 13:50

a nie można kloszy przyciemnić w specjalnym piecu tak jak to robią z szybami ??

#16 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 01 lutego 2014 - 13:59

Spróbuj je upiec w piekarniku, będzie efekt 'smoky', pozbędziesz się przy okazji zbędnych krągłości i nadasz im zupełnie nowy kształt :haha :haha :haha

Przecież te klosze to tworzywo podatne na działanie wysokiej temperatury a nie szkło 8| Opalarką/suszarką je można zniszczyć, a Ty myślisz, żeby do pieca pakować :szacun

#17 Bezimienny Gość.chudyxxx_*

Bezimienny Gość.chudyxxx_*
  • Guests

Napisano 01 lutego 2014 - 14:28

tylko nie zapomnij dodać przyprawy do piernika :p

a tak poważnie to nie traktuj ich niczym co zapewnia wysoką temperaturę bo tak jak Rodzynka, powiedziała mogą Ci się troszkę zlać :p

#18 dominic

dominic

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.2M
  • Imię:Dominik

Napisano 01 lutego 2014 - 17:29

nie wiedziałem. do teraz :lol

#19 resiurc

resiurc

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:300 C
  • Silnik:3,0 CRD
  • Imię:Tomek

Napisano 01 lutego 2014 - 18:15

Michał nudzisz się ? :lol

Tylne lampy przedliftowe będą nadal brzydkie nawet jeżeli okleisz je folią przyciemniającą :diabelek

1) Zdecydowanie lepiej kupić dwa klosze z modelu poliftowego- biały kierunek wygląda milion razy lepiej niż ten pomarańczowy :cwaniak
Do tego żarówka kierunkowskazu chrom i będzie dobrze.

2) Jeżeli już tak bardzo upierasz się na oklejenie kloszy to jakimś rozwiązaniem jest zakup folii w kolorze czerwonym i zaklejenie pomarańczowego kierunku. Tylko trzeba pamiętać o założeniu zielonej żarówki kierunkowskazu- tylko wtedy takie lampy mają szanse na przejście przeglądu i potencjalnie Miśki nie będą się czepiać.
Ewentualnie zwykłe żarówki pomalować zieloną farbą do żarówek- ale to rozwiązanie nie jest szczególnie trwałe. A te żarówki 'gotowe' zielone są chyba trochę słabsze.

Pamiętaj, że takie ingerowanie samodzielne w klosz, przy kolizji może spowodować kosztowne konsekwencje. Klosz traci homologację...

3) jeżeli wystarczy Tobie cierpliwości i jednak zdecydujesz się na oklejenie tych lamp to pochwal się relacją fotograficzną na forum; ciekawe ile razy odmienisz męskie narządy płciowe, nieprzystojne określenia seksu przez wszystkie możliwe przypadki :haha
Oklejanie lamp od Golfa III albo Punto I to pikuś przy lampach w cruiserze....

* kwestia jakości folii- czy uda się zrobić z jednego kawałka folii całą lampę, czy będziesz musiał robić z przynajmniej dwóch części- wtedy pewnie do pomarańczowego kierunku i potem czerwoną część hmm

* odtłuścić lampę-próba na małym fragmencie czy odtłuszczacz nie zmatowi Tobie klosza;
* roztworem mydlanym albo płynem do szyb spryskać klosz, przyłożyć folię;
* nie odklejać od razu papierowego podkładu z foli, pracować fragmentami ?;
* porzebna rakla a jeżeli nie masz to karta kredytowa albo coś podobnego z zabezpieczonym brzegiem pianką/gąbką/coś w ten deseń, żeby nie pokaleczyć folii. Układasz folię, wyciskasz wodę raklą od środka do zewnątrz, opalarką/suszarką rozgrzewasz folię, rozciągasz i układasz na tej krzywiźnie klosza. A nuż wyjdzie :cwaniak

Mam nadzieję zapas folii na próbowanie masz ;)
Trzeba było kupić spray do lamp ;P

W razie czego tylne klosze kosztują grosze, kupisz następne :lol

Zżera mnie ciekawość - sorki !!!Muszę o to spytać !!!
Ty taki troszkę MacGyver czy studiowałaś z naszym rodzimym Adaśkiem Słodowym??
Domniemam że stosowałaś powyższe techniki - więc ,,szacun''!!!
Jak na kobitkę ,,wielka wiedza'' !!!!!

[ Dodano: 2014-02-01, 18:15 ]

Przecież te klosze to tworzywo podatne na działanie wysokiej temperatury a nie szkło Opalarką/suszarką je można zniszczyć,

Poliwęglan-najczęściej !!!! Spokojnie można traktować suszarką .Natomiast z opalarką delikatniej!!!
Ale po co Wam wysoka temperatura hmm - przecież ona spali Wam tą folię!!!!!!

#20 janiu1994

janiu1994

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 01 lutego 2014 - 18:37

Folię wystarczy potraktować lekko suszarką i staje się plastyczna. Teoretycznie chociaż :lol