Przekaźnik klimatyzacji
Started By
bigmeen
, 12 cze 2014 09:28
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 czerwca 2014 - 09:28
Witam
Mam pytanie. Czy można w jakiś spoaób sprawdzić poprawność diałania przekażnika klimatyzacji. "Tak to nazwał szpeniol mechanik" Pojechałem do niego z nie działającą klimatyzacją po wymianie rozrządu. Szpeniol podpioł klime pod maszynerie i wykonał cały cykl poróżnania i nabijania klimy. I nic nadal nie działała. Potem wbił mi się pod maske i zaczoł wypinać przepinać jakieś kostki po czym samochód po odpaleniu zaczął bardzo szarpać i zgasł. Potym zabiegu mechanik poinformował mnie że przekaźnik klimatyzacji jest do wymiany. Wyjechałem z warsztatu i odziwo klima zaczeła działać aczkolwiek wydaje mi się że czasami coś słabo. Dzwoniłem do serwisu i sam przekaźnik kosztuje 70 złoty. Nie jest az tak drogo ale czy diagnoza szpeniola jest trafna?
Pozdro.
Mam pytanie. Czy można w jakiś spoaób sprawdzić poprawność diałania przekażnika klimatyzacji. "Tak to nazwał szpeniol mechanik" Pojechałem do niego z nie działającą klimatyzacją po wymianie rozrządu. Szpeniol podpioł klime pod maszynerie i wykonał cały cykl poróżnania i nabijania klimy. I nic nadal nie działała. Potem wbił mi się pod maske i zaczoł wypinać przepinać jakieś kostki po czym samochód po odpaleniu zaczął bardzo szarpać i zgasł. Potym zabiegu mechanik poinformował mnie że przekaźnik klimatyzacji jest do wymiany. Wyjechałem z warsztatu i odziwo klima zaczeła działać aczkolwiek wydaje mi się że czasami coś słabo. Dzwoniłem do serwisu i sam przekaźnik kosztuje 70 złoty. Nie jest az tak drogo ale czy diagnoza szpeniola jest trafna?
Pozdro.
Napisano 12 czerwca 2014 - 09:45
Marcin, wyciągnij przekaźnik kilmy i zepnij ze sobą 30 z przeciwległym i jak ruszy bez problemu to przekaźnik do wymiany
Napisano 12 czerwca 2014 - 10:15
bigmeen,
Tam nie ma kostek do przepinania
, przekaźnik nie uważam aby był uszkodzony tam jest tylko prąd 1,5 A i ten akurat rzadko się zużywa.A tak właściwie to zamień przekaźnik z tym od sygnału dźwiękowego (są takie same) , jak sygnał będzie działała to nie był uszkodzony i zostaw je zamienione .
Uważam że nie była dopięta kostka na kompresorze od czujnika .
Tam nie ma kostek do przepinania

Uważam że nie była dopięta kostka na kompresorze od czujnika .

Napisano 12 czerwca 2014 - 10:15
bigmeen,
Nie zapomnij, że jeśli w momencie załączania klimy nie załączy się silnik wentylatora przy chłodnicy, to klima nie będzie działać.
Zużyte szczotki wentylatora, to najczęstsza przyczyna niedziałającej klimy w naszych autkach.
Nie zapomnij, że jeśli w momencie załączania klimy nie załączy się silnik wentylatora przy chłodnicy, to klima nie będzie działać.

Zużyte szczotki wentylatora, to najczęstsza przyczyna niedziałającej klimy w naszych autkach.

Napisano 12 czerwca 2014 - 11:11
Witam
Właśnie w momencie przekręcenia na klime słysze że pod maska cos się załącza i przed wizytą u szpeniola nie wiało klimą tylko chłodem a teraz jest klima z tym że jak dłużej pochodzi coś słabnie i czuje w kabinie zapach "nie wiem jak to określić"
. Zapach ogrzewającej się klomatyzacji. Może tak.
Pozdro.
Właśnie w momencie przekręcenia na klime słysze że pod maska cos się załącza i przed wizytą u szpeniola nie wiało klimą tylko chłodem a teraz jest klima z tym że jak dłużej pochodzi coś słabnie i czuje w kabinie zapach "nie wiem jak to określić"

Pozdro.
Napisano 12 czerwca 2014 - 11:16
bigmeen,
Dostałeś proste pytanie , czy pracuje wentylator ? jak załączasz klimatyzację
Dostałeś proste pytanie , czy pracuje wentylator ? jak załączasz klimatyzację

Napisano 12 czerwca 2014 - 11:47
Tak pracuje i jak wyłączam silnik to też przez chwile jeszcze pracuje.
Pozdro.
Pozdro.
Napisano 12 czerwca 2014 - 12:01
Co do wydajności to nic Ci nie pomogę na odległość - manometry i obserwacja wskazań

Napisano 12 czerwca 2014 - 12:11
Dzięki wam bardzo za rady. Zaraz po pracy wszystko posprawdzam według zaleceń. Wielkie Pozdro