Pierwsze wrażenia z dłuższej jazdy moim nowym pitkiem :)
Napisano 22 June 2014 - 21:18
W ubiegły wtorek kupiłem PT (2400 ccm, 2003 r, 122 tys km) i właśnie wróciłem nim z trasy Wrocław- Świnoujście-Wrocław (ok 1000 km).
Jechałem w trasę z odrobiną niepokoju w oczach - przed wyjazdem przejechałem autkiem dokładnie 50 km i....zapaliła mi się lampka ciśnienia oleju (nadal czasem zapala się na ciepłym silniku, olej jest nowy i go nie ubywa), ale uwierzyłem sprzedającemu, że autko było solidnie serwisowane (przekonały mnie fakturki i cały karton wymienionych gratów).
Generalnie: bardzo wygodne, ciche autko. W porównaniu np. z Zafirą (1.9 CDTI z 2007) jedzie się przyjemniej, ciszej i jakoś tak .... fajniej (trochę jak hot road'em - zwłaszcza ta mała przednia szybka ..
Silniczek daje radę przy wyprzedzaniu, układ kierowniczy precyzyjny, zawieszenie jak na amerykańca nawet akceptowalne (na zakrętach .
Z minusów: szybko parują okna jak pada deszcz, wspomaganie przy większych prędkościach działa za mocno, słabo radzi sobie z koleinami.
Trochę martwiło mnie spalanie: wyczytałem w necie, że spalanie poniżej 10 l/100 km jest nieosiągalne z tym silnikiem, tymczasem jadąc całkiem sprawnie (6 godzin razem z promem i przerwą na kawę tam i godzinę dłużej z powrotem) zmierzyłem je metoda "pod korek": 8,1 l/100 km w jedną stronę i 7,6 l/100 km z powrotem (fakt, że jechałem wolniej bo lał deszcz).
Bez dramatu.
Tak, że nawet ta kwestia wygląda nieźle. Piszę tego posta, żeby powiedzieć, że jestem z zakupu zadowolony
Napisano 22 June 2014 - 21:21
jak każdy posiadacz pitkaPiszę tego posta, żeby powiedzieć, że jestem z zakupu zadowolony
sprawdź filtr kabinowyZ minusów: szybko parują okna jak pada deszcz
życzę jeszcze większej radości z jazdy
Napisano 22 June 2014 - 21:22
Oby więcej KM nafukać bezawaryjnie
Napisano 22 June 2014 - 21:29
...wymieńsprawdź filtr kabinowy
to chyba taki urok tego autasłabo radzi sobie z koleinami.
Napisano 22 June 2014 - 21:55
portable napisał/a:
słabo radzi sobie z koleinami.
to chyba taki urok tego auta
oj jak ja tego nie znosze...
Napisano 22 June 2014 - 22:03
Napisano 23 January 2020 - 20:09
ha, i minęło prawie 6 lat a Pitek....wciąż u mnie (2020)
Przejechałem raptem ze 35 tys km, niewiele, mam inne auta również, ale Pitek wciąż tkwi na posterunku, gotowy do jazdy.
W tym czasie poza padniętym akumulatorem nic mu się nie stało. Żadnych większych usterek.
Ostatnio zauważyłem, że nie działają wycieraczki na '1' biegu - słychać tylko takie bzyknięcie i nic się nie dzieje, poza tym, zanim silnik się nie zagrzeje mrugają przednie światła (pulsują raczej). Ostatnio raz odpalałem go latem 2019 więc coś tam mogło się skopać w elektryce...
Tak czy inaczej mam nadal to autko i nadal mi się podoba
- Vampir_Va lubi to