Czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym MAP sensor
Bezimienny Gość.mirrorez_*
Napisano 12 września 2014 - 12:12
Walczę z moim PiTkiem.
Objawy falowanie obrotów na biegu jałowym czy też jak to się tam nazywa prawidłowo.
Brak błędów metodą kluczykową. Był jeden ale to 1684 więc już zniknął.
Naczytałem się o przepustnicy i innych przypadkach, ale też przy jakimś temacie przeczytałem radę Andreasa "podjedź do jakiegoś kumatego elektryka, podłączy pod komputer posprawdza co i jak w parametrach".
Byłem dzisiaj u jednego z lepszych w Rzeszowie Pana Mściwujewskiego.
Po sprawdzeniu większości parametrów znalazł kilka dziwnych wskazań nieznacznie odbiegających od ideałów i jedno wskazanie bardzo dziwne według niego na wyłączonym silniku MAP sensor pokazuje ciśnienie o 100 mBAR niższe od rzeczywistego.
Według niego reszta tych odbiegających wskazań może wynikać z tego przekłamania początkowego.
Diagnoza czujnik do wymiany, ale poradził mi abym znalazł takie samo auto i przyjechał do Niego to sprawdzimy wskazania w drugim aucie i ewentualnie podmienili na chwilę do mojego za zgodą właściciela.
Darmowa diagnostyka dla chętnego.
Ktoś chętny?
[ Dodano: 2014-09-12, 13:12 ]
aha jeszcze pytanie czy można jakoś czyścić ten MAP sensor?
Napisano 12 września 2014 - 13:54

Napisano 12 września 2014 - 14:06
Czyli generalnie nowy czujnik jeśli takie pokazuje ciśnienie?Czyszczenie nic Ci nie da ale możesz go oczywiście przemyć benzyną ekstrakcyjną profilaktycznie .
Napisano 12 września 2014 - 14:11

Napisano 16 września 2014 - 09:38
przeczyscilem benzyna ekstrakcyjna i sprezonym powietrzem i jest duza poprawa, nie jest idealnie ale duzo lepiej, widze ze to dobry kierunekCzyszczenie nic Ci nie da ale możesz go oczywiście przemyć benzyną ekstrakcyjną profilaktycznie .
[ Dodano: 2014-09-16, 10:38 ]
Po odłączeniu kostki celem przeczyszczenia MAP sensora znowu pojawia mi się błąd P1684. nie był odłączany akumulator. Czy tak ma być?
Napisano 16 września 2014 - 09:40
Napisano 16 września 2014 - 09:43
akumulator wykluczam bo ma miesiąc Centra FuturaNie - masz uszkodzony akumulator , albo gdzieś nie łączy instalacja od akumulatora (masa lub prądowe - do sprawdzenia )
Napisano 16 września 2014 - 09:47

Napisano 16 września 2014 - 14:05
Będę szukał. A jeszcze jedno pytanie jaka jest prawidłowa temperatura akumulatora po rozgrzaniu. Wydaje mi się że ... ale mogę źle pamiętać wskazywało 58 stopni. Nie za dużo? i nie wskazuje to na masę?Nigdy nie wykluczam nowego akumulatora , może być uszkodzony i siadać pod obciążeniem zwłaszcza że to tylko Centra
, trzeba sprawdzać wszystko : połaczenia masy do nadwozia , silnika .Prądowy do alternatora , rozrusznika i złącza przy bezpiecznikach.
Napisano 16 września 2014 - 14:13

Napisano 16 września 2014 - 14:20
Może coś pomieszałem ale wydaje mi się że elektronik u którego byłem pokazywał mi w programie diagnostycznym (Bosch) temperturę akumulatora.A czym zmierzyłeś temperaturę akumulatora ?
Napisano 16 września 2014 - 14:56
Jeśli faktycznie miałbyś tak wysoka temperaturę to akumulator będzie miał ograniczony do minimum prąd ładowania przez sterownik silnika dla zabezpieczenia akumulatora .
Napisano 17 września 2014 - 08:35
To jeszcze dla swojego spokoju sprawdź gdzie masz wpięty czujnik ? , w dieslu jest wkładany miedzy cele akumulatora aby był prawidłowy pomiar - benzyna ma w chyba w podstawie akumulatora , w komorze silnika łatwo o przekłamanie od temperatury silnika pod maska .
Jeśli faktycznie miałbyś tak wysoka temperaturę to akumulator będzie miał ograniczony do minimum prąd ładowania przez sterownik silnika dla zabezpieczenia akumulatora .
Sprawdzałem dzisiaj miernikiem elektrycznym napięcie akumulatora. Na wyłączonym silniku 3 godziny po zakończeniu jazdy wskazanie 13.72 Dzisiaj rano po włączeniu silnika 13.83 do 13.89.
Czyli prawidłowo?