Samochody francuskie wcale nie sa zle! No moze Renault
- jakos mi trudno do tej marki nabrac sympatii.
Jezeli chodzi o Cytryne i Puga sa to bardzo przyzwoite samochody. Silnik ktory przedstawiles na zdjeciu pochodzi z serii TU3 i jest produkowany juz na pewno cwierc wieku ( 309tka juz miala ten silnik ). Cechuje go prosta budowa, prosta obsluga i niskie koszty ekspolatacji. Od wielu lat w domu mam 306'stke z tym silnikiem i porownujac z 1.4hdi w 206 lub w 307 ten silnik dla mnie wygrywa porownanie. Diesle okazuja sie wyraznie ekonomiczniejsze jedynie w trasie jadac spokojnym tempem. Moj egzemplarz w cyklu miejskim przepala 7-9 litrow benzyny codziennie pokonujac ok 30km w rannych i popoludniowych godzinach szczytu. Dodam ze Peugeot ma najechane od groma kilometrow i wcale nie jest pieknym egzemplarzem. Dwa lata temu wymienialem mu uszczelke pod glowica i auteczko zdecydowanie nabralo wigoru. Przy tym silniku nalezy zwrocic uwage czy tuleje cylindrow nie osiadly. Glizy sa osadzone "plywajaco" i w niektorych egzeplarzach czyt. przegrzanych, zajezdzanych itp. zdaza sie ze zaczynaja sie przemieszczac tworzac nieszczelnosc na pierscieniu uszeczelki glowicy. Silnik te maja taki staz ze w serwisach aut francuskich wiedza o takim zjawisku i nie popelniaja bledow. Dlatego dopytaj mechanika czy sprawdzil liniowosc bloku silnika nim zacznie go skladac. Znam przypadki ze majstry skrecaly motor ze zergenerowana glowica a i tak byl feler bo nie sprawdzili bloku - i bol glowy gotowy.
U mnie delikatnie nizej byla tuleja 3 cylindra i dokrecanie glowicy wedlug przypisow serwisowych 306stki ( zgodnych tez z instrukcja producenta uszczelki Erling'a) niestety nie dawaly pozytywnych rezulatow. Dopiero w ksiazce Haynes'a dotyczacej samochodu peugeot 309 z tym silnikiem byla podana procedura (system oraz wieksza sila
) ktora pozwolila zakonczyc wymiane sukcesem.
Podobno nagminny problem z "plywajacymi tulejami" ma silnik 3.0 diesel koncernu GM montowany w Vectrach, Signum i Sabach 9-5. dlatego pewnie maja tak korzystne ceny w ogloszeniach. 10 lat temu na poludniu polski tylko Bielski serwis ASO podejmowal sie naprawy tego silnika.
Ktos jeszcze na forum narzekal na C5. Mam w firmie fanow tej marki ktorzy ujezdzaja 3 takie egzemplarze od kilku lat z silnikami 2.0 HDI roznych generacji z roznych zrodel i nic tam sie niedzieje. Sam jestem zaskoczony
.
Użytkownik gtig60 edytował ten post 23 April 2015 - 12:49