Witam mechaników i mam pytanie! Mam wyciek na misce olejowej ! Na początku myślałem że to płyn chłodzący bo ta substancja jest słodka ale i oleista i przeźroczysta cholera sam już nie wiem co to jest! Proszę o pomoc!

dziwny wyciek na misce olejowej
Napisano 31 marca 2015 - 15:11
Napisano 31 marca 2015 - 15:18
Trochę to źle opisujesz. Musisz dobrze luknąć skąd cieknie.
Może jakieś foto poglądowe.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 31 marca 2015 - 15:28
Napisano 31 marca 2015 - 15:34
Napisano 31 marca 2015 - 17:04
Maglownicę mi regenerowali może ma to związek z tym? Z góry będzie to widać?
A w razie gdyby to był płyn od wspomagania to jaki mam kupić płyn na dolewkę?
Napisano 31 marca 2015 - 17:13
Napisano 31 marca 2015 - 17:18
Andrzej właśnie byłem sprawdzić jest taki płyn przeźroczysty ale na pewno nie czerwony i pod zbiorniczkiem jest sucho . próbowałem teraz ten wyciek i jest słodkawy! ale skąd on na misce olejowej! Może po osłonie gdzieś leci na miskę?
Napisano 31 marca 2015 - 17:24
Napisano 31 marca 2015 - 17:28
Dzięki Andrzej! właśnie tak muszę zrobić! Kurcze zawsze coś!
Napisano 31 marca 2015 - 17:30
próbowałem teraz ten wyciek i jest słodkawy
Napisano 31 marca 2015 - 17:48
Napisano 31 marca 2015 - 18:09
Mario z czego ha! Nie rozumie ! Płyn chłodniczy jest słodkawy i dlatego można sprawdzić co to jest ! Brzmi śmiesznie ale ludzka sprawa !
Andrzej a mimo tego że zawsze jest coś do roboty przy naszych PT i tak uwielbiam to auto!!!
Napisano 31 marca 2015 - 18:38
Mario z czego ha! Nie rozumie ! Płyn chłodniczy jest słodkawy i dlatego można sprawdzić co to jest ! Brzmi śmiesznie ale ludzka sprawa !
Nie no bez urazy , nie chciałem Cię urazić , widocznie nie jestem na tyle obeznany i po prostu nie wiedziałem że można próbować płyny eksploatacyjne .
Napisano 02 kwietnia 2015 - 16:20
Następny krok w znalezieniu dziwnego wycieku! Wymiana korka chłodnicy! Zobaczymy co będzie dalej!
Bezimienny Gość.Graver_*
Napisano 21 czerwca 2017 - 18:06
Panie i Panowie! Kupiłem tydzień temu pt i szukam problemów cały czas i wydaje się, że uszczelka pod miską siadła stąd plamił olejem. Zaczęła wyć pompa od wspomagania i to nie tylko przy kręceniu, dolałem płynu ok. 150 ml, uruchomiłem i pokręciłem kierownicą, pompa się uciszyła, w zbiorniczku bąbelki się nie pojawiły ale wypchnęło parę razy powietrze i poziom płynu lekko opadł. Jednak w czasie tej operacji dymiło mi z kolektora wydechowego jakby jakiś olej na niego się lał, co prawda z góry nie było widać gdzie się leje ale pod autem pojawiła się dość spora plama. Gdzie może cieknąć płyn? Od dołu silnik i podłoże pod nim wygląda jakby kapało tylko spod tej miski (nie wielka ilość) a teraz wywaliło dość sporo. Czy problemem może być nie właściwy płyn (co było w innych tematach poruszane)?
Edit: już zlokalizowałem wyciek. Leje się z maglownicy. Lepiej regenerować czy szukać używki?
Edit 2: wyczytałem w jednym temacie, że może to być rozszczelniony czujnik ciśnienia wspomagania (faktycznie leje się na całej długości), czy jest opcja w garażu w kanale to opanować (wymiana, uszczelnienie)?
Użytkownik Graver edytował ten post 21 czerwca 2017 - 18:47