Czasami parowanie to efekt zaciętej klapy obiegu wewnętrznego - sterowana podciśnieniem - wejście w okolicach serwa hamulcowego przez gródź do kabiny.

FILTR Kabinowy
Napisano 15 kwietnia 2015 - 21:20
Bezimienny Gość.avila84_*
Napisano 05 maja 2015 - 09:57
Witam. U mnie w ogóle nie ma filtra przeciwpyłkowego i jakiegoś plastyka. Od tygodnia śmierdzi mi myszami czy skarpetami podczas ciepłego nawiewu a na zimnym mniej. Co to może być? Zastanawiam czemu nie był zamontowany filter kabinowy?
Napisano 05 maja 2015 - 10:30
WitamWitam. U mnie w ogóle nie ma filtra przeciwpyłkowego i jakiegoś plastyka. Od tygodnia śmierdzi mi myszami czy skarpetami podczas ciepłego nawiewu a na zimnym mniej. Co to może być? Zastanawiam czemu nie był zamontowany filter kabinowy?
Klimatyzacja do od grzybienia. Filtr nie ma nic do tego.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 05 maja 2015 - 10:31
Napisano 05 maja 2015 - 10:44
no właśnie mój pitek klima słabiutko chłodzi więc muszę nabić i odgrzybić. Rozumiem że przejdzie bez śmierdziela? Druga sprawa czy jest obowiązek zamontować filtr kabinowy?
Napisano 05 maja 2015 - 11:06
Jezeli chodzi o mnie to nie ma takiego obowiazku. Z tym że do kabiny będą wpadać różne śmieci. Oczywiście osobiście obudowę z filtrem bym zamontował.no właśnie mój pitek klima słabiutko chłodzi więc muszę nabić i odgrzybić. Rozumiem że przejdzie bez śmierdziela? Druga sprawa czy jest obowiązek zamontować filtr kabinowy?

I pytanko czy do wszystkich modeli Pt był montowany filtr kabinowy? U mnie też nie ma śladu po obudowie filtra czy samym filtrze.no właśnie mój pitek klima słabiutko chłodzi więc muszę nabić i odgrzybić. Rozumiem że przejdzie bez śmierdziela? Druga sprawa czy jest obowiązek zamontować filtr kabinowy?

Użytkownik bigmeen edytował ten post 05 maja 2015 - 11:06
Napisano 05 maja 2015 - 15:29
Jedne miały, inne nie miały. Generalnie dostępny jest kit montażowy. Pozdrawiam
Napisano 05 maja 2015 - 22:08
Klimatyzacja do od grzybienia. Filtr nie ma nic do tego.
fakt słabo chłodzi mi klima ale nie wali z niego skarpetami tylko przy zwykłym nawiewie ciepło czy zimno
Użytkownik avila84 edytował ten post 05 maja 2015 - 22:09
Bezimienny Gość.krol44_*
Napisano 05 maja 2015 - 23:16
Max a jak sprawdzić czy działa obieg zamknięty? Po przekreceniu pokrętła nie słyszę żeby coś się zamykalo
Użytkownik krol44 edytował ten post 05 maja 2015 - 23:16
Napisano 06 maja 2015 - 07:09
Generalnie dostępny jest kit montażowy.
Eeeee - to do kitu taka robota....
Napisano 06 maja 2015 - 14:40
fakt słabo chłodzi mi klima ale nie wali z niego skarpetami tylko przy zwykłym nawiewie ciepło czy zimno
Witam
Bo przy załączonej klimie grzyby bakterie, grzyby nie są aktywne. A jak jest ciepło to w tedy dają powoń,smród.

Napisano 06 maja 2015 - 19:04
Max a jak sprawdzić czy działa obieg zamknięty? Po przekreceniu pokrętła nie słyszę żeby coś się zamykalo
Jeśli włączysz obieg wewnętrzny, to zacznie zaciągać powietrze z wnętrza - przez kratę na podszybiu nie powinien zaciągać. Po wymontowaniu obudowy filtra przeciwpyłkowego widać klapę zamykającą - można sprawdzić dymem z papierosa.
Bezimienny Gość.krol44_*
Napisano 07 maja 2015 - 12:38
OK dzięki sprawdzę, rozumiem, że jak dostanę się do miejsca gdzie w moim wypadku powinien być filtr a go niema , a syn mi zakręci pokrętłem to powinienem widzieć ruch klapy zamykającej. Niestety z papierosem nie dam rady w życiu tego świństwa w ustach nie trzymałem.
Napisano 07 maja 2015 - 16:03
Puść nawiew na maxa i przekreć pokrętłem na obieg zamkniety i spowrotem. Słychać bardzo wyraźnie jak sie przestawia.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 07 maja 2015 - 16:05
Napisano 07 maja 2015 - 20:57
Tylko na uruchomionym silniku - potrzebne jest podciśnienie do sterowania siłownikiem.
Bezimienny Gość.krol44_*
Napisano 08 maja 2015 - 07:11
OK sprawdzę dzięki za pomoc.
Napisano 12 maja 2015 - 09:12
u mnie z kolei był filtr ale nie było plastikowej obudowy - wiecie, gdzie można takie cuś dostać? Może ktoś ma na zbyciu?
Na aukcjach nie znalazłem
Napisano 12 maja 2015 - 09:18
Poszukaj
Gdzieś były tematy z linkami do kompletów
Na allegro nie było ja kupiłem w jakims sklepie internetowym razem z filtrem
Bezimienny Gość.krol44_*
Napisano 12 maja 2015 - 10:09
U mnie nie ma ani filtra ani obudowy a wersja niby limited, Obieg wewnętrzny działa, ale słychać to dopiero na większym nadmuchu. Dzięki chłopaki za pomoc.
Napisano 12 maja 2015 - 13:52
jak przekręcam pokrętło kierunku nawiewu tylko na szybę i jak ustawiam obieg na wewnętrzny to pokrętło nawiewu automatycznie przekręca na szyby i nogi, to normalka?
Użytkownik avila84 edytował ten post 12 maja 2015 - 13:53
Napisano 12 maja 2015 - 13:55
jak przekręcam pokrętło kierunku nawiewu tylko na szybę i jak ustawiam obieg na wewnętrzny to pokrętło nawiewu automatycznie przekręca na szyby i nogi, to normalka?
Tak
Pozdrawiam